TÉMA

Sociální péče

Stacionář Slunečnice v Děčíně se chce rozšířit. O peníze žádá dárce v on-line sbírce

Děčínský stacionář Slunečnice se zdarma stará o lidi s mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. Zařízení funguje už od roku 1996, jenže stejně jako řada stacionářů po celé zemi má nedostatek financí. Zařízení proto vypsalo sbírku, která by měla pomoci s financováním nových vlastních prostor.
9. 11. 2023|

Klienti potřebují péči, ale dostávají rány. Pracovníkům v některých centrech sociální péče chybí vzdělání a schopnosti

Soudy i krajský úřad se nedávno zabývaly událostmi v jindřichohradeckém centru sociální péče, které vyvrcholily smrtí klientky. Do vězení za to šel pečovatel. Nebyl to jediný případ znepokojivé praxe. Ombudsman podal trestní oznámení kvůli situaci v jiném zařízení sociální péče ve středních Čechách. Novinář Respektu Petr Třešňák, který o situaci v oblasti sociální péče dlouhodobě píše, připomněl i případy týrání psychiatrických pacientů v Praze. Na situaci v domovech sociální péče v Česku se ve 168 hodinách zaměřil Jaroslav Hroch.
28. 11. 2022|

Domovy pro seniory chystají v příštím roce další zdražování. Umožní jim to úhradová vyhláška

Za pobyt a stravu si obyvatelé domovů pro seniory v příštím roce zřejmě připlatí. Novela úhradové vyhlášky, která určuje maximální měsíční poplatek za pobyt a stravu na den, umožní navýšení cen až o dvanáct set korun za měsíc. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak reaguje na zvýšení provozních nákladů zařízení sociální péče. Některé domovy se zdražením počítají od ledna, jiné až na jaře.
25. 11. 2022|

Poskytovatelé sociálních služeb si dodatečně rozdělí 3,2 miliardy, shodla se koalice

Lídři koaličních stran se v úterý shodli na dofinancování péče pro poskytovatele sociálních služeb. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání oznámil, že na péči pro potřebné poskytne kabinet dodatečných 3,2 miliardy korun. Kraje původně žádaly doplacení 4,4 miliardy korun. Poskytovatelé sociální péče dříve upozorňovali na to, že bez dalších peněz budou muset omezit své služby.
12. 7. 2022|

Firmám údajně chybí 150 tisíc pracovníků z Ukrajiny, uprchlíci je podle asociace podniků nenahradí

Na Ukrajinu se od začátku války vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. Uvedl to předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Josef Jaroš. Jde podle něj o fyzicky náročné práce, které většinově vykonávali muži. Příchozí z Ukrajiny, mezi nimiž jsou hlavně ženy, děti a starší lidé, je tak podle něj nenahradí. Česká republika dosud vydala už přes 233 tisíc víz pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) by se vláda mohla na rekonstrukci nebo výstavbu bytů pro uprchlíky podílet až pětaosmdesáti procenty.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 23:28|

Oáza klidu v zahradě. Hospic v usedlosti Cibulka navrhne pro nadaci studio Petr Hájek Architekti

Novou podobu pražské usedlosti Cibulka, kde Nadace rodiny Vlčkových plánuje vybudovat dětský hospic, navrhne architektonické studio Petr Hájek Architekti. Uspělo v architektonické soutěži. Dlouho chátrající objekt koupila nadace generálního ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny začátkem loňského roku. Hospic plánuje otevřít v říjnu 2026.
3. 3. 2022|

Rodiče handicapovaných dětí čekají na pomoc i rok. Problém by mohla vyřešit síť rané péče

Podle poskytovatelů sociálních služeb by dlouhé čekací lhůty na odbornou pomoc pro rodiče dětí s handicapem vyřešilo vybudování národní sítě rané péče. Nejmladší děti s postižením a jejich rodiny na ni nyní čekají i déle než rok.
22. 2. 2022|

Policie navrhla obžalovat sociální pracovnici zmizelé šestileté Valerie

Policisté navrhli obžalovat sociální pracovnici, která podle nich zanedbala dohled nad zmizelou šestiletou Valerií. Uvedla to dozorující státní zástupkyně Iva Brücklerová. Po dívce policie bezúspěšně pátrá od roku 2018. Babičku dítěte poslaly soudy na osm let do vězení za týrání a opuštění holčičky, zanedbání výživy a zpronevěru jejích dávek.
17. 2. 2022|

Povinné očkování pro lidi nad 60 let nová vláda zruší, avizoval Jurečka. Podle Maláčové je to populismus

Nastupující vláda chce zrušit navrhovanou vyhlášku ministerstva zdravotnictví o povinné vakcinaci osob nad 60 let a vybraných profesních skupin. Uvedl to kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). O tom, sociální politice a náhradách proticovidových opatření společně s ministryní práce a sociálních věcí v demisi Janou Maláčovou (ČSSD) diskutovali v Otázkách Václava Moravce.
5. 12. 2021Aktualizováno5. 12. 2021, 14:28|

168 hodin: Osamělé nemluvně leží v nemocnici. Ta odmítá návštěvy dobrovolnice a úřady nekonají

Hned po porodu jej opustila matka, kvůli špatnému zdravotnímu stavu nezná jedenáctiměsíční chlapec nic jiného než nemocnici a tváře zdravotníků. Nemluvněte přivázaného k postýlce si všimla Petra Jirglová a začala se pídit. Zveřejněním příběhu a odhodláním dítěti pomoci se jí povedlo rozhýbat laxní úředníky i vzbudit obrovskou solidaritu mezi lidmi.
1. 11. 2021|

Česká rozvojová pomoc míří i do Moldavska, financuje tam třeba centra domácí péče pro seniory

Nová moldavská vláda se stále víc odklání od Ruska a orientuje na Evropskou unii. Její zástupci to opakovali i při návštěvě českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Pro českou rozvojovou pomoc patří Moldavsko mezi šest prioritních zemí. Praha na projekty v zemědělství nebo sociální péči posílá ročně v průměru 75 milionů korun.
10. 9. 2021|

Epidemie zbrzdila adopce. Restriktivní opatření ztěžují přesun dětí do nových rodin

Covidová epidemie nepříznivě zasahuje do nejrůznějších oblastí života, brzdí také náhradní rodinnou péči. Děti se do nových rodin dostávají později, povinné kurzy pro rodiče se často odkládají kvůli karanténám a složitější je i navazování kontaktu mezi novými rodiči a dítětem.
28. 3. 2021|

Průměrná mzda vzrostla na 38 a půl tisíce. Ženy si vydělají méně, mzdy jim ale rostly rychleji

Průměrná mzda v Česku vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku o 6,5 procenta na 38 525 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen se měsíční výdělek zvýšil o 3,8 procenta. Za celý rok mzda stoupla meziročně o 4,4 procenta na 35 611 korun, reálně byla vyšší o 1,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků bylo za růstem mezd vyplácení odměn ve zdravotnictví či růst platů ve školství. Vliv mělo i propouštění nízkopříjmových zaměstnanců.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 11:42|

Pečovatelkou roku se stala Hana Stejskalová. Při požáru se pokusila zachránit klientku

Národní cenu sociálních služeb získalo v úterý sedmnáct lidí. Pečovatelkou roku se stala i Hana Stejskalová, která se při požáru v Domově seniorů Mšeno pokusila zachránit klientku. Oheň však už byl tak rozšířený, že seniorka zemřela. Pečovatelka sama skončila v nemocnici. Na cenu ji za zvládnutí extrémně těžké situace, ale i pro spolehlivost a empatii, nominovali kolegové.
1. 12. 2020|

Koronavirus sílí, ale přibývá i lidí, kteří se ho snaží zastavit

Koronavirus se šíří Českem. Stále více lidí se však snaží jeho šíření zpomalit. Nemocnicím se hlásí noví lékaři a sestry, třeba i praktici, kteří se rozhodli na část týdne zavřít ordinaci. Lidé se hlásí i do sociálních zařízení a další bojují proti koronaviru jako dobrovolníci třeba dezinfikováním míst, kterých se dotýká hodně lidí. Nemocných však stále přibývá po tisících.
17. 10. 2020|

30 let zpět: Sem budeme muset jezdit nejčastěji

Předseda české vlády Petr Pithart navštívil severočeský region, aby se na vlastní oči přesvědčil, v jak těžkých podmínkách zde lidé žijí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
13. 2. 2020|

Romské středisko DROM slaví 20 let. Pomohlo už stovkám lidí

Dvacet let už nabízí služby brněnské romské středisko DROM. Věnuje se zejména sociálnímu začleňování, přípravě dětí do školy, nabízí také zdravotně sociální pomocníky a asistenty prevence kriminality. Posláním organizace má být také integrace sociálně vyloučených obyvatel do společnosti.
12. 10. 2019|

Po rakouském vzoru. SOS vesničky pomáhají ohroženým a opuštěným dětem už 50 let

Zatímco před půl stoletím SOS dětské vesničky zajišťovaly hlavně domov dětem, které ho nemají, nyní se pracovníci organizace snaží pomáhat chlapcům a děvčatům v jejich rodinách. Náhradní matky sirotkům už nevybírají, usilují spíš o to, aby domácnosti problémy zvládly a děti se z nich nemusely odebírat. Uvedla to výkonná ředitelka spolku SOS dětské vesničky Jindra Šalátová. V současné době v Česku fungují tři vesničky, ve kterých žije dvacet rodin.
16. 6. 2019|