TÉMA

Vlajka

Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM obvinila jednoho člověka ze schvalování genocidia

Kriminalisté stíhají jednoho člověka kvůli vlajce se symbolem Z vyvěšené na loňské akci nymburských komunistů. Případ vyšetřují pro podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. České televizi to řekl Štěpán Brunclík z nymburského státního zastupitelství. V případě prokázání viny hrozí pachateli až tři roky vězení.
26. 1. 2024|

168 hodin: Konvoj přivezl na Ukrajinu pomoc, medaili i vlajku potřísněnou krví

Na Ukrajinu sužovanou ruskou válečnou agresí se z Česka vydal humanitární konvoj. Vezl náklad pořízený ze sbírky, která vynesla 4,5 milionu korun. Obsahovala mimo jiné pozemní dron, osobní auto a medaili pro matku padlého česko-ukrajinského vojáka. Vezl i českou, respektive československou vlajku potřísněnou krví ze sovětské invaze z roku 1968. S konvojem cestoval i reportér 168 hodin David Sebíň.
13. 11. 2023|

Británie se znovu přidává k evropským projektům. Mluví se o tom, že by mohla znovu povolit vyvěšování vlajky EU

Británie se vrátí k některým společným projektům s Evropskou unií, oznámil premiér Rishi Sunak. Na pozadí sbližování se ovšem mezi Londýnem a Bruselem rozhořel spor mnohem symboličtější – o vlajku Evropské unie. Její vyvěšování je totiž v zemi po brexitu zakázané.
17. 9. 2023|

Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM podezřívá jednoho člověka ze schvalování genocidia

Vlajku se symbolem Z vyvěšenou na akci nymburských komunistů policie prošetřuje jako schvalování genocidia a má jednoho podezřelého. České televizi to řekl okresní státní zástupce Štěpán Brunclík. Ruská vlajka s velkým písmenem Z v podobě svatojiřské stuhy visela na jednom ze stánků v neděli 25. června. V případě prokázání spáchání trestného činu hrozí pachateli až tři roky vězení.
13. 7. 2023|

Za nášivku Wagnerovců dostal muž podruhé podmínku. S trestem nesouhlasí

Nepravomocně odsouzený Jakub Jašek dostal další trest kvůli nášivce s logem Wagnerovců. Za schvalování válečných zločinů mu soud znovu uložil půlroční podmínku a peněžitý trest. ČT to řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, která potrestala Jaška za nošení nášivky na květnové protivládní demonstraci. Muž s tím nesouhlasí a proti verdiktu se brání. První trest mu soud dal v souvislosti s březnovým protestem na Václavském náměstí.
14. 6. 2023|

V Česku je jedno nové město i městys. Starostové dalších obcí převzali dekrety na vlajky a znaky

Česko má od pátku jedno nové město a jeden nový městys. Městem je nově Chýně v okrese Praha-západ, obec Radiměř na Svitavsku se zase stala městysem. Starostové 35 obcí, měst a městysů z celé republiky také v pátek v Praze převzali dekrety na obecní vlajky a znaky od předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).
9. 6. 2023|

Vandalové v Písku strhli vlajku města. Zřejmě proto, že je podobná ukrajinské

Vandalové strhli vlajku města u památníku americké armády před píseckou školou. Učinili tak zřejmě proto, že má stejné barvy jako ta ukrajinská, jen v opačném pořadí. Škodili i u památníku setkání spojeneckých armád – Rudé a americké. Českou vlajku ukradli a sovětskou strhli na zem.
9. 5. 2023|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Zemanův prezidentský mandát završí stažení standarty a uzavření hradní brány

Mandát prezidenta republiky Miloše Zemana zakončí o půlnoci na 9. března ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty. Následně bude na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu také uzavřena Brána gigantů Pražského hradu. Odemčena bude znovu ve čtvrtek dopoledne, až na Hrad přijede Petr Pavel složit slavnostní slib, řekl končící ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.
6. 3. 2023|

Před devadesáti lety se pokusili fašisté v Brně o ozbrojený puč. Přepadení kasáren ale selhalo

V noci z 21. na 22. ledna 1933 přepadli moravští fašisté kasárny v Brně-Židenicích. Chtěli tak začít změnu v Československu – pokus asi šesti desítek nepřipravených a špatně ozbrojených pučistů ale selhal.
21. 1. 2023|

Vyvěšení vlajek a portrétu Putina na budově ministerstva vnitra nebylo trestné. NCOZ případ odložila

Vyvěšení české a ukrajinské vlajky vedle portrétu ruského prezidenta Vladimira Putina na budově ministerstva vnitra v Praze nebylo trestné. Policie proto případ odložila. Pro ČT to uvedl její mluvčí Jozef Bocán. Ministerstvo vnitra vyvěsilo loni na státní svátek 28. října na budovu svého úřadu českou a ukrajinskou vlajku, mezi které umístilo podobiznu ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Případem se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu
10. 1. 2023|

30 let zpět: Dohady o československou vlajku

S blížícím se rozpadem federativního Československa na dva samostatné státy se obě strany domlouvaly na spoustě věcí. Názory na dělení té či oné oblasti se často lišily, a to nejen mezi Čechy a Slováky, ale i mezi představiteli různých stran téhož zákonodárného sboru. Nejasno měli členové České národní rady i v otázce dalšího užívání československé vlajky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 11. 2022|

Ukrajinské jednotky vstoupily do Chersonu. Lidé je vítají v ulicích

První ukrajinští vojáci dorazili v pátek odpoledne do středu města Cherson, kde je podle videa na sociálních sítích vítaly davy civilistů. Civilisté vojáky objímají a dělají si s nimi selfie. Rusové dopoledne informovali, že už Cherson, jedno z největších sídel, které se jim podařilo během okupace dobýt, kompletně opustili. Hovořili o spořádaném ústupu, zatímco Kyjev mluví o chaosu.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 19:23|

Některé radnice sundávají ukrajinské vlajky. Krok čelí kritice

Z tuzemských radnic postupně mizejí vyvěšené ukrajinské vlajky. Symbolický projev podpory Ruskem napadené zemi odstraňují hlavně jejich nová vedení, která vzešla z podzimních komunálních voleb. Týká se to hned několika měst na jihu nebo západě Čech.
4. 11. 2022|

Chtěl jsem vyvolat potřebnou debatu, řekl Rakušan k obrazu Putina ve vaku na mrtvoly

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechal 28. října vyvěsit na budovu ministerstva vnitra instalaci, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Chtěl tak podle svých slov vyvolat debatu, kterou česká společnost potřebuje. V pořadu Události, komentáře dodal, že je na něj podáno asi deset trestních oznámení, a pokud bude ministerstvu udělena správní pokuta za nevhodné použití české vlajky, je připraven uhradit ji z vlastních zdrojů.
2. 11. 2022|

Kombinézy ruských kosmonautů v ukrajinských barvách budí pozornost. Někdy je žlutá jen žlutá, tvrdí Roskosmos

Některá zahraniční média se pozastavují nad tím, že tři ruští kosmonauti, kteří v pátek večer dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), se následně ukázali v přímém přenosu ve žlutomodrých kombinézách. Podle BBC se oděv v barvách ukrajinské vlajky jevil jako vyjádření odporu proti napadení Ukrajiny. Sami kosmonauti to nepotvrdili, jeden z nich věc vysvětlil potřebou využít nahromaděné zásoby.
19. 3. 2022Aktualizováno19. 3. 2022, 20:15|

Macron změnil barvu francouzské vlajky, rozhodl se pro námořnickou modř, upozorňují média

Elysejský palác už rok používá poněkud změněnou francouzskou vlajku. Modré pole je v námořnickém odstínu místo původního světlejšího. Upozornila na to francouzská stanice Europe 1, podle níž o změně rozhodl loni v červenci prezident Emmanuel Macron.
15. 11. 2021|

Čína kvůli Hongkongu zpřísní zákon o hanobení státní vlajky a znaku

Čínský parlament schválil změny zákona týkajícího se zneuctění čínské vlajky. Za trestný čin bude považována jakákoli urážka čínské vlajky i znaku. Informovala o tom agentura AP, podle níž tak Čína reaguje na loňské případy zneuctění vlajky při protičínských protestech v Hongkongu.
17. 10. 2020|

Červeno-bílá proti červeno-zelené. Napětí v Bělorusku je i soubojem vlajek

V Bělorusku pokračují protirežimní protesty po zřejmě zfalšovaných prezidentských volbách. Na opoziční akce odpověděly úřady kromě zatýkání a bití demonstrantů také mobilizací stoupenců Alexandra Lukašenka a organizací prorežimních shromáždění. Oba tábory lze od sebe snadno rozeznat. Zatímco na prorežimních akcích vlají výhradně červeno-zelené vlajky, přívrženci opozice volí převážně červeno-bílé zástavy. I na jejich akcích lze sice zahlédnout také červeno-zelené vlajky, ale ve výrazně menší míře.
28. 8. 2020|

Mississippi odstraní z vlajky znak Konfederace. Jako poslední stát USA

Mississippi se rozhodla odstranit symbol konfederace ze své vlajky. Je posledním státem v USA, který ho na standartě má. Ke změně stát přiblížilo v sobotu hlasování tamního kongresu vedeného republikány, uvedl server BBC.
28. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 13:22|

Česká vlajka zdobí stát už celé století. Modrý klín doplnil původní červený a bílý pruh

Ačkoliv se Československo zrodilo 28. října 1918, až do března 1920 nemělo vlastní státní symboly. A zatímco znak nebo prezidentská standarta se za posledních sto let proměňovaly, vlajka vydržela s výjimkou válečných let až do současnosti. Století české vlajky si v pondělí lidé připomínají jejím vyvěšením.
30. 3. 2020|

Vyrobit a hned zapálit. Íránská firma vyrábí americké vlajky ke zničení

Nenávist íránského režimu k nepřátelským státům je dlouhodobě zlatým dolem pro továrnu ve městě Chomejn. Ta ročně vyrobí 1,5 milionu převážně amerických a izraelských vlajek, které z devadesáti procent skončí v plamenech při demonstracích v ulicích Íránu a Iráku. Vyrábí se ručně metodou sítotisku.
12. 2. 2020|

Dánský Dannebrog je nejdéle užívanou státní vlajkou. Letos slaví 800 let

Vlajky provázejí lidstvo od nepaměti. Vyvinuly se počátkem novověku na námořních lodích, ale původ jejich předchůdců sahá až do starověku. Za nejstarší stále užívanou vlajku státu na světě je považován dánský Dannebrog, který tvoří bílý skandinávský kříž na červeném podkladu. Vznikl přesně před 800 lety, 15. června 1219.
15. 6. 2019|