TÉMA

Chráněná krajinná oblast

Olomouc preventivně zlikvidovala komáří larvy v lesích za městem. Podmínky pro hmyz jsou letos příznivé

Olomoucká radnice nechala pomocí bakteriálního přípravku preventivně zlikvidovat početné komáří larvy v Černovírském lese, aby před obtížným hmyzem ochránila obyvatele městských částí Černovír, Chválkovice, Pavlovičky a Týneček. Informovala o tom mluvčí magistrátu Jana Doleželová. Lužní lesy v této části Olomouce jsou na jaře líhništěm komárů, letos jsou podmínky pro vývoj larev příhodné.
8. 4. 2024|

Přímo u rozhledny v Jizerských horách vznikla černá skládka. Majiteli pozemku hrozí velká pokuta

Výletní místo u rozhledny Bramberk hyzdí černá skládka. Na nepořádek v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory upozornili turisté. Hromadu suti nechal na soukromý pozemek navézt jeho majitel, za to mu ale teď hrozí několikamilionová pokuta. Suť se na místo dostala z Horního Maxova, kde se demoluje objekt, který patří stejnému majiteli jako pozemek u rozhledny.
1. 3. 2024|

Investor chce v CHKO Blanský les postavit vodní elektrárnu. Proti jsou ochránci přírody i vodáci

Na Českobudějovicku se rozpoutal spor o malou vodní elektrárnu na Vltavě poblíž Dívčího Kamene. Novou stavbu totiž soukromý investor plánuje v první a druhé zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu. Podnikatel se však brání a tvrdí, že postupuje podle předpisů.
8. 2. 2024|

Lesníci formovali dnešní Křivoklátsko, argumentovali petenti před poslanci. Národní park nechtějí

Iniciátoři petice v úterý před poslanci zdůvodnili, proč odmítají vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko, který chystá ministerstvo životního prostředí. Dokument podepsalo více než 11 300 lidí, kteří chtějí zachovat nynější chráněnou krajinnou oblast (CHKO). Ochrana je podle nich dostatečná a připomínají, že jde především o kulturní krajinu, nikoliv původní, člověkem neovlivněnou přírodu. Resort zase argumentuje potřebou ochrany přírody, NP by měl chránit lesy, skály a rozmanitá prostředí včetně kaňonu řeky Berounky. Podle ministerstva je třeba změnit i systém lesního hospodaření, aby byl bližší přírodě.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 18:52|

Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|

CHKO Soutok život nenabourá, ujišťuje Grolich. Myslivce znepokojuje vidina národního parku

Vzniká nová Chráněná krajinná oblast Soutok. Podobně jako v případě Křivoklátska, které by se mělo stát národním parkem, se ozývají odpůrci. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) je přesvědčený, že CHKO nebude mít žádný negativní dopad na život v okolí. Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) ale přináší omezení, která se musí lidem vysvětlit. O tématu politici debatovali v Událostech, komentářích.
26. 8. 2023|

Ministerstvo zahájilo proces k vyhlášení CHKO v oblasti soutoku Moravy a Dyje

Lokalita Soutok na jihu Moravy se může dočkat vyššího stupně ochrany. Ministerstvo životního prostředí zahájilo proces vyhlášení Chráněné krajinné oblasti. Devadesát dnů bude sbírat připomínky a pak je vyhodnotí. CHKO následně musí vyhlásit vláda. Završily by se tím desetiletí trvající snahy o komplexnější ochranu lužních lesů, které jsou v českém měřítku unikátní.
25. 8. 2023|

Krušnohorské bučiny by mohly být zachráněny, kraj postupně zakazuje těžbu vzácných stromů

Podle ochránců přírody by se už brzy mohly v Krušných horách přestat těžit vzácné staré buky. Ústecký kraj zakázal jejich kácení v osmi nejstarších lokalitách. Bučiny, kterým se také často říká plíce severu, by se tak po letech ničení mohly dočkat přísnější ochrany. Zákaz těžby vítají ochránci přírody, například organizace Greenpeace.
10. 8. 2023|

Ve Žďárských vrších se zhruba po dvou stech letech narodila vlčímu páru mláďata

V chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy se v květnu narodila vlčata. Už se nepohybují jen okolo nory, zachytily je fotopasti. Jejich otec pochází z Polska a je opatřen telemetrickým obojkem, který umožňuje sledovat jeho pohyb i chování. Vlci ve Žďárských vrších nežili takřka dvě stě let, teď je šance, že se zde jejich populace rozšíří. O narozených mláďatech v tiskové zprávě informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:16|

Muž si stěžoval na hudbu v Prachovských skalách. Objevily se pak proti němu plakáty s hanlivým popiskem

V ulicích v centru Jičína se objevily snímky občanského aktivisty a regionálního historika Pavla Kracíka s hanlivým popiskem. Šlo o reakci neznámého pachatele zřejmě na to, že si muž stěžoval na hlasité hudební produkce v Prachovských skalách v chráněné krajinné oblasti. S takovými plakáty nesouhlasí ani pořadatel koncertů.
26. 7. 2023|

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Poodřím má vést železnice. Ohrozí chráněné druhy, tvrdí přírodovědci

Správa chráněné krajinné oblasti Poodří povolila výstavbu železnice do Mošnova. Má usnadnit zásobování nově vznikajícího armádního centra a průmyslové zóny u ostravského letiště. Někteří ekologové a odborníci to kritizují. Stavba podle nich ohrozí chráněnou přírodu. Zástupci pooderské správy reagují, že to kraj vykompenzuje obnovou mnohem většího území.
30. 5. 2023|

Fotopasti poprvé zachytily v lesích Jeseníků vlčí pár

Vlčí pár zachytily fotopasti instalované v okolí Medvědí hornatiny v CHKO Jeseníky, kde byl pohyb vlků zaznamenán ve třech lokalitách. Unikátní záběry podle ochránců přírody poprvé dokumentují vlčí pár v CHKO Jeseníky. Žádají proto Správu CHKO, aby se zasadila o ochranu vlků a rozšířila území vyhrazené pro jesenickou divočinu.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 19:35|

Krušné hory se zřejmě dočkají chráněné krajinné oblasti. Návrh projednává ministerstvo s kraji

Do první zóny připravované Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory by mohly patřit rašeliniště a bučiny. Území by podle pracovního návrhu ministerstva životního prostředí mohlo sahat od Kraslic na Sokolovsku po Petrovice na Ústecku. Zástupci ministerstva v pondělí poprvé veřejně představili koncept CHKO Krušné hory, a to na zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař zdůraznil, že pevné hranice budoucí CHKO zatím nejsou dané.
24. 4. 2023|

Ochránci přírody chtějí zákaz dronů v Českém ráji. Narušují hnízdění sokolů

Hnízdění kriticky ohrožených sokolů stěhovavých v Českém ráji podle ochranářů narušují drony. Chtějí proto vydat opatření, které by využívání bezpilotních zařízení omezilo. Zakázat létání chtějí třeba v blízkosti hradu Trosky, kam se sokoli vrátili před čtyřmi lety. Vyvést mladé se jim tam ale podařilo pouze jednou.
21. 4. 2023|

Svratka u Herálce se vrátila do původního koryta. Je téměř o kilometr delší

Řeka Svratka u Herálce na Žďársku znovu protéká v meandrech podmáčenými loukami. Povodí Moravy vrátilo část kdysi napřimovaného toku do původního koryta. Řeka se tak prodloužila o necelý kilometr. Součástí revitalizace byla také výstavba nových kamenných zídek, které budou obec lépe chránit při povodních.
15. 3. 2023|

Starostové obcí v Krušných horách chtějí víc informací k možnému vyhlášení chráněné krajinné oblasti

O možném vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory diskutovalo v Mostě vedení Ústeckého kraje a starostové obcí. Všichni z nich se shodli na tom, že přírodu v oblasti je potřeba chránit. Někteří starostové si ale nejsou jistí, jestli až takovým stupněm ochrany.
14. 3. 2023|

Česko bude mít další chráněnou krajinnou oblast. Stane se jí Soutok na Břeclavsku

V Česku vznikne nová chráněná krajinná oblast, stane se jí lokalita soutoku Moravy a Dyje – Soutok. Jde o území s největším komplexem lužních lesů ve střední Evropě. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí spolu s Jihomoravským krajem. Ministerstvo ve způsobu ochrany našlo shodu se starosty i hejtmanstvím. Vláda se v programovém prohlášení zavázala, že Soutok bude národním parkem, CHKO by měla být prvním krokem k jeho vyhlášení. V Česku je dosud 26 chráněných krajinných oblastí. Po větší ochraně lužních lesů v lokalitě volají ochránci přírody několik desítek let.
6. 3. 2023|

Beskydská příroda je pod ochranou už půlstoletí. Zažila kyselé deště, kůrovce i sucho

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Beskydy existuje už padesát let. Jde o největší chráněné území v Česku. Má téměř 1200 kilometrů čtverečních, na kterých se nacházejí i výjimečné pralesní porosty. Rostou v nich i víc než 250 let staré stromy.
23. 2. 2023|

Novým šéfem Národního parku České Švýcarsko bude Petr Kříž

Novým ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko se stane Petr Kříž ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří. Ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho jmenuje ve středu, oznámil resort. Kříž ve funkci vystřídá Pavla Bendu, kterého ke konci září odvolala tehdejší ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podle ní Benda nedostatečně komunikoval s obcemi a nezvládl krizové řízení.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 10:10|

Agentura ochrany přírody a krajiny připravuje podklady pro vyhlášení CHKO Krušné hory. Lesy ČR s tím nesouhlasí

Ministerstvo životního prostředí pověřilo Agenturu ochrany přírody a krajiny přípravou podkladů pro zvažované vyhlášení CHKO Krušné hory. Do konce roku 2024 by tak měl vzniknout první návrh velkoplošné ochrany krušnohorské přírody. Státní podnik Lesy ČR, který spravuje největší část tohoto území, však se záměrem vyhlásit chráněnou krajinnou oblast nesouhlasí. Podle něj by plošná územní ochrana přírody představovala jen administrativní zátěž pro majitele pozemků a hospodářů v této lokalitě.
3. 8. 2022|

V Jeseníkách se bude smět kácet na menší ploše, tvrdí ekologové. Je třeba správně číst data, oponují správci lesů

Ekologové a Správa CHKO Jeseníky se přou o rozsah nově vydaných výjimek pro kůrovcovou těžbu v některých oblastech národních přírodních rezervací Praděd, Králický Sněžník a Šerák-Keprník v Jeseníkách. Loni po odvolání Společnosti přátel Jeseníků a Hnutí Duha je zrušilo ministerstvo životního prostředí. Společnosti tvrdí, že se tak rozloha klidových a bezzásahových území zvětšila. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se však jejich skutečná rozloha nezměnila.
30. 5. 2022|

Vláda zvažuje alternativu k národnímu parku. Soutok Dyje s Moravou by mohl být jen CHKO

Soutok Moravy a Dyje by se podle vládního programu měl stát novým národním parkem. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ovšem nyní připouští i variantu nižší ochrany v podobě chráněné krajinné oblasti. Ministerstvo se však připravuje, že status nejvyšší ochrany udělí Křivoklátsku.
22. 5. 2022|

Strážci přírody získají větší pravomoci. Budou moci zakázat ohňostroje nebo zastavit auta

Nový rok přinese větší pravomoci strážcům přírody. Především budou moci zastavit vozidla, která vjela do míst, kam nesmí. V zákoně se objevila i možnost natáčet přestupky. Správci chráněných oblastí v nich nově také budou moci zakázat používání pyrotechniky. To vše proto, že turistů v přírodě dlouhodobě přibývá, a ne všichni jsou k ní citliví. S Novým rokem také začnou platit pravidla pro účinnější zásah proti nechtěným druhům. Vztahují se na celou Evropskou unii.
27. 12. 2021|