TÉMA

Jízdní řád

MHD v Praze pojede dočasně omezeně, tramvaje čeká několik výluk

Veřejná doprava v Praze bude od středy 3. ledna do neděle 18. února jezdit podle takzvaných poloprázdninových jízdních řádů, které znamenají mírná omezení zejména v ranní a odpolední špičce. Důvodem je každoroční lednový a únorový pokles počtu cestujících. Intervaly jednotlivých spojů se tak prodlouží v řádu několika minut, informoval Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Cestující čeká v lednu rovněž několik krátkodobých výluk tramvají.
2. 1. 2024|

Změna jízdního řádu: Výluky poznamenají dopravu do Německa i přes Vysočinu, přibude nových vlaků

Jízdní řád pro rok 2024, který začíná platit už tuto neděli 10. prosince, není na českých kolejích nijak revoluční. Z pohledu cestujících přijdou největší novinky až později během příštího roku, kdy by se mělo postupně objevit výrazné množství nových vlaků pro dálkové i regionální spoje. Přesto ale není nový jízdní řád jen kopií toho starého. Na dvou tratích se střídají dopravci, mění se trasy některých dálkových vlaků a poněkud řídne provoz na vybraných lokálkách. Dopravu významně ovlivní také výluky. Až do března nepojedou každé pondělí mezistátní spoje do Německa, od března začne půlroční uzavírka hlavní trati na Vysočině.
9. 12. 2023|

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

Státní tarif i jízdenky Českých drah v prosinci o desetinu zdraží

České dráhy zdraží jízdné. Od 10. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se ceny jízdenek podle firmy zvýší v průměru o 9,5 procenta. Shodně zdraží i státní tarif OneTicket, který je možné použít i ve vlacích jiných dopravců. Dráhy zdůvodnily chystané zdražení inflací – rostoucími cenami údržby či nafty. Růstem nákladů vysvětlovaly zvýšení jízdného i loni, kdy stouplo v průměru o 15 procent.
25. 9. 2023|

Návrat vlaků do starých kolejí urychlí cestování Praha–Brno. Trasu ujedou o 20 minut rychleji

Dálkové vlaky směřující z Prahy do Brna a dále do Vídně či Bratislavy se vracejí na trať přes Českou Třebovou. Je to dobrá zpráva pro cestující, kteří chtějí jezdit co možná nejrychleji po kolejích mezi dvěma největšími městy v republice, protože se cestovní doba výrazně zkracuje. Radost mohou mít také obyvatelé Pardubic a České Třebové, protože jim významně přibývá spojů jak do Prahy, tak i do Brna. O něco horší spojení s oběma městy mají nyní cestující z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou, kde zastavovala část dálkových vlaků, které se nyní vracejí na rychlejší trasu, a také z Kolína.
1. 7. 2023|

České železnice se chystají na letní změny. Dopravci i Správa železnic doporučují zvýšenou pozornost

Na českých železnicích se v tomto týdnu očekává velké množství změn. Na drahách začíná i končí hned několik výluk, Správa železnic proto žádá cestující o trpělivost při možných zpožděních a dalších komplikacích. Upozorňuje také na větší pozornost vůči jízdním řádům.
26. 6. 2023|

Plánovaná změna jízdního řádu vlaků zrychluje dopravu do Uničova, Velké Opatovice přišly o železnici

Mění se jízdní řády vlaků. Formálně je to jediná plánovaná řádná změna v jejich celoroční platnosti, ale fakticky provedla Správa železnic již několik mimořádných revizí, a hlavně přijde 1. července ještě jedna velká, při níž se vlaky Praha–Brno vrátí na rychlejší trať přes Českou Třebovou. Již k 11. červnu nastávají největší změny na jižní Moravě. Kraj se rozhodl zrušit všechny zbylé osobní vlaky na trati do Velkých Opatovic a také mezi Hodonínem a Kobylím.
11. 6. 2023|

Zlínský kraj čeká v příštích čtrnácti dnech několik vlakových výluk

Mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi na Vsetínsku nepojedou více než dva týdny vlaky. Omezení potrvá od úterý 16. května do středy 31. května. Další výluka začne v úterý mezi Uherským Brodem a Luhačovicemi a potrvá dva dny. Dotkne se spojů společnosti Arriva i rychlíkových spojů Českých drah. Oba dopravci nahradí vlaky po dobu omezení autobusovou dopravou. Nadále zůstává v platnosti výluka mezi stanicemi Bylnice a Horní Lideč.
12. 5. 2023|

Ostrava se inspiruje ve Švýcarsku. „Metro“ má zrychlit dopravu i za cenu více přestupů

Dopravní podnik Ostrava (DPO) se chystá kompletně změnit systém tramvajové dopravy ve městě. V novém systému budou tři páteřní linky, které budou jezdit ve špičce v intervalu tři až pět minut a o víkendech co deset minut, a na ně bude navazovat sedm vedlejších linek. Lidé sice budou muset více přestupovat, do cíle by se ale měli dostat rychleji. Systém by mohl být uvedený do provozu ještě letos.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:01|

Kvůli přejezdům v polích nabírají vlaky zpoždění. Zemědělci ale cestu přes koleje potřebují

Málo využívané železniční přejezdy zpomalují vlaky. Soupravy na nich musí snižovat rychlost až o třetinu. Cestující kvůli tomu mají méně času na přestupy. Místním by ale chyběly, museli by pozemky objíždět. Nejvíc takových přejezdů eviduje Správa železnic na jihu Čech. Chtěla by jich tam zrušit přes sedmdesát, podařilo se to u dvanácti.
15. 2. 2023|

Nový jízdní řád přináší zrychlení na koridorech i další noční vlak. Po roce ožívá trať z Brna do Blanska

Je druhý prosincový víkend, na který tradičně připadá celostátní i celoevropský termín změny železničních jízdních řádů. Neděle, od kdy nové jízdní řády platí, cestující ve vnitrostátní dopravě příliš nepřekvapí. Hlavně se změní časy odjezdů z Prahy po koridorových tratích ve směru na východ, západ i jih, protože skončila část výluk a cestování bude rychlejší. Největší novinky ale přináší jízdní řád v mezistátním spojení. Téměř po třiceti letech opět vyjíždí přímý spoj Praha – Tábor – Vídeň, po šesti letech noční vlak Praha – Frankfurt – Curych, naopak po necelých třech letech opět zaniká spojení Berlín – Praha – Vídeň.
10. 12. 2022|

Železnici čeká nový jízdní řád. Díky opraveným úsekům některé vlaky zrychlí

V neděli 11. prosince se bude měnit jízdní řád na železnici, na několika hlavních trasách přinese výrazné zrychlení. Je to hlavně díky tomu, že Správa železnic momentálně dokončuje několik velkých stavebních projektů. Dopravci ale upozorňují, že problémů se spolehlivostí vlaků neubude, právě kvůli dalším velkým výlukám.
1. 12. 2022|

Vlaky a autobusy v prosinci zdraží. Otázka o kolik, zůstává stále nezodpovězená

Druhou prosincovou neděli začnou ve veřejné dopravě platit nové jízdní řády a zároveň i ceníky jízdného. Zatímco však návrhy jízdních řádů jsou na světě, nové ceníky kraje a dopravci vesměs tají. Není zatím ani jasné, o kolik zdraží České dráhy, ani státní jednotný tarif, i když ministr dopravy hovořil o tom, že by měl být nový ceník výsledkem diskusí, které se měly uskutečnit počátkem října. Z krajů sice uvažuje o zdražení většina, ale jen část z nich už ho schválila.
13. 10. 2022|

V Hradci i Pardubicích chystají změny v MHD. Důvodem je nedostatek řidičů

Dopravní podniky v Hradci Králové a Pardubicích chystají změny v provozu MHD, a to kvůli nedostatku řidičů. Už dříve docházelo ve městech v Česku k omezování linek, se začátkem školního roku se však většinou provoz vrátí do normálu. V Pardubicích se ale od 1. září chystají na další omezení autobusů či trolejbusů, v Hradci Králové zase zavedou dopravu v taktu.
16. 8. 2022|

Kvůli nedostatku řidičů nevyjela na Pardubicku stovka spojů. Dopravce chce zavést prázdninový provoz

Na Orlickoústecku a Svitavsku v úterý nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů. S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často, řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl začít asi o týden dříve. BusLine jezdí v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od neděle 12. června, problémy začaly v pondělí.
14. 6. 2022|

Mění se jízdní řád vlaků. Leo Express odchází z Uherskohradišťska, výluka zkomplikuje spojení do Saska

Na železnici se mění jízdní řád. Letošní červnová změna je ve srovnání s minulostí střídmá. O několik přímých spojů do Prahy přijde Uherskohradišťsko, protože Leo Express odkloní své spoje směřující dosud do regionu na Ostravsko. Zlepší se železniční obsluha Adršpachu, zanikne naopak přímé spojení z Ostravy do Banské Bystrice.
11. 6. 2022|

Soud zrušil dávnou pokutu pro správce jízdních řádů, který nechtěl vydat data pro vyhledávač spojení

Milionovou pokutu, kterou kdysi dostala společnost Chaps od antimonopolního úřadu, soudy zrušily. Nejvyšší správní soud potvrdil předchozí verdikt, čímž ale případ údajného zneužití dominantního postavení firmou, která vede celostátní informační systém jízdních řádů IDOS, nekončí. ÚOHS se jím musí zabývat znovu a musí zohlednit stanovisko soudů.
19. 5. 2022|

Městská doprava v Brně a Zlíně se vrací k běžným jízdním řádům. Omezená byla kvůli nemocným řidičům

Brněnská MHD se po měsíci a půl vrací k běžným jízdním řádům. Od přelomu ledna a února jezdila kvůli vysoké nemocnosti řidičů podle prázdninového plánu. Frekvence spojů se oproti původnímu stavu změní. Zatímco v ranní a odpolední špičce bude spojů tolik jako dříve, mezi ranní a odpolední špičkou jich proti dřívější době ubude.
14. 3. 2022|

Mezi Brnem a Blanskem přestaly jezdit vlaky. První pracovní den výluky je zatím bez větších problémů

Mezi Brnem a Blanskem v neděli přestaly jezdit vlaky, místo nich mohou lidé využívat náhradní autobusovou dopravu. První všední den velké výluky se zatím obešel bez větších komplikací. Cesta lidem sice trvá déle, ale spoje jezdí podle jízdního řádu a kapacita je dostatečná, řekl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Dispečeři zatím nezaznamenali ani stížnosti cestujících.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 12:52|

Středočeské lokálky umlkají, kvůli výlukám zpomalí vlaky na koridorech. Nový železniční jízdní řád je tu

Končí platnost letošního jízdního řádu vlaků, v neděli se začnou železničáři – a tedy i cestující – řídit novým. Přináší několik velkých změn: České dráhy přijdou o další linky včetně rychlíků z Ústí nad Labem do Kolína, kde začne jezdit RegioJet, z několika tratí ve středních Čechách zmizí vlaky ČD bez náhrady, respektive je nahradí autobusy. Na hlavních tratích z Prahy na západ i východ se kvůli výlukám prodlouží jízdní doby, na druhé straně dráhy vylepší soupravy některých rychlíků, které svou kvalitou v posledních letech již významně zaostávaly.
11. 12. 2021|

Vlaky zmizí ze středočeských lokálek. Havlíček slibuje změnu financování

Ministr dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO) slibuje změny ve financování regionální železniční dopravy. Před volbami se pokusil nabourat plán Středočeského kraje na zrušení pravidelné dopravy na některých tratích. Krajský plán nakonec prošel v redukované verzi, nikoli však díky ministerstvu dopravy, nýbrž poté, co obce souhlasily, že budou na spoje přispívat. Havlíček věří, že dokáže zabránit tomu, aby se to opakovalo.
20. 11. 2021|

Nevidomý Turek vylepšil slepeckou hůl, identifikuje překážky a řekne mu i jízdní řád

Po sto letech dozná bílá slepecká hůl zásadní proměnu. V roce 1921 si osleplý britský fotograf James Biggs natřel špacírku na bílo, aby byl všem zřejmý jeho hendikep. Teď tu svou nevidomý Turek Kursat Ceylan vybavil elektronikou. Nová hůl dokáže varovat před nebezpečím, informovat o obchodech nebo jízdních řádech a dokonce navigovat ke zvolenému cíli.
5. 7. 2021|

Po dvou měsících se znovu mění jízdní řády vlaků. Kraje zahájily škrty, nejvíce zatím dopadají na jih Čech

Po dvou měsících opět mění Správa železnic jízdní řády vlaků. Na rozdíl od mimořádné dubnové změny, kdy začaly vlaky jezdit z Prahy do Brna přes Vysočinu, má ta řádná červnová vliv spíše lokální, ale neméně výrazný. Začíná se naplno ozývat krize, při které se kraje rozhodly ušetřit na veřejné dopravě. Nejvýraznější kroky zatím činí Jihočeský kraj s rozsáhlejšími škrty v provozu a také kraj Středočeský, který například ruší zbylé víkendové vlaky na trati Bošice–Bečváry. Vyjedou však naopak i nové spoje, v prvé řadě to budou spěšné vlaky spojující Plzeň a Karlovy Vary.
13. 6. 2021|

Školní linky se zatím vrací jen v některých městech, část dopravních podniků vyčkává

Některé dopravní podniky obnoví od pondělí 12. dubna, kdy se část žáků vrací do lavic, školní linky. Někde se úplně vrátí k běžnému provozu. Česká televize oslovila jednotlivé dopravní podniky. Pravidelné školní spoje se tak například vrátí do Prahy a okolí, Hradce Králové, Plzně nebo Českých Budějovic. Část měst ale s obnovou provozu vyčkává, nebo se chce teprve rozhodnout podle požadavků přilehlých obcí.
8. 4. 2021|