TÉMA

Jed

Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté
Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.
13. 3. 2024|ČT24
V Srbsku někdo otrávil stovky ptáků. Ohrožuje to ohrožené kalousy ušaté
Vzácná populace kalousů ušatých na severu Srbska čelí ohrožení. V okolí města Kikinda se totiž našly stovky mrtvých ptáků. Experti mají podezření, že je někdo otrávil.
9. 3. 2024|ČTK
Substance účinná proti všem hadím jedům. Vědci udělali významný krok ke svatému grálu toxikologie
Vědci z americké výzkumné organizace Scripps Research vyvinuli protilátku, která dokáže blokovat účinky smrtelných toxinů obsažených v jedech nejrůznějších druhů hadů vyskytujících se v Africe, Asii a Austrálii. Podle expertů jde o významný krok na cestě k univerzálnímu protijedu.
25. 2. 2024|Tomáš Karlík
V USA poprvé popravili vězně dusíkem. Přihlížející se přou o průběhu exekuce
Americký stát Alabama v noci na pátek popravil odsouzeného Kennetha Smithe metodou označovanou jako dusíková hypoxie, tedy pomocí masky, do které byl vháněn čistý dusík. Tento způsob exekuce byl oficiálně použit vůbec poprvé v historii. A rozvířil diskuse o humánnosti, smyslu i účinnosti trestu smrti.
26. 1. 2024|ČT24
Alabama chystá jako první stát popravu dusíkem. Vede se spor o její humánnost
Americký stát Alabama se ve čtvrtek chystá popravit vězně odsouzeného k trestu smrti zcela novou metodou. Jde o udušení dusíkem proudícím skrze obličejovou masku. Úřady tento způsob zvolily poté, co odsouzenec v roce 2022 přežil opakované pokusy o aplikaci smrtící injekce. Nyní zaznívají hlasy, které považují tuto metodu za mimořádně mučivou a nehumánní.
24. 1. 2024|ČT24, ČTK
Hrachor může nasytit lidstvo. Je výživný a snáší sucho, vědci jen musí vyšlechtit odrůdu bez toxických účinků
Hrachor setý je rostlina známá tím, že roste v nehostinných a suchých oblastech a je bohatým zdrojem bílkovin. Tato odolná a výživná plodina ale zároveň obsahuje jedovatou látku, která může způsobit nezvratnou paralýzu, především u lidí, kteří již trpí podvýživou. Vědci by však už brzy mohli vyšlechtit odrůdu bez vedlejších toxických účinků.
10. 8. 2023|
Proti přemnoženým zdivočelým kočkám zakročí v Austrálii Felixer, robot s toxickým gelem
Australská vláda plánuje zakročit proti milionům tamních zdivočelých koček pomocí robotů střílejících jed. Kočky domácí, které nemají přirozeného nepřítele, se na kontinentu přemnožily a likvidují australské původní druhy, píší místní média.
18. 7. 2023|
V Německu zatkli Íránce podezřelého z plánování útoku kyanidem a ricinem
Německá protiteroristická policie zatkla v noci na neděli v Porúří muže, který podle prokuratury plánoval islamistický útok za použití silných jedů. Policie prohledala bydliště zatčeného 32letého Íránce ve městě Castrop-Rauxel. Podle generálního státního zastupitelství se v bytě oproti původním informacím žádné jedovaté látky nenašly.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 19:35|sov
Jedovaté látky z pneumatik mohou pronikat do zeleniny. Vědci to prokázali u salátu
Do hlávkového salátu, který je jinak považován za velmi zdravou součást stravy, se mohou dostávat jedovaté látky z pneumatik. Podle agentury APA na to přišli vídeňští vědci. Částice z pneumatik se na pole a poté do zeleniny dostávají ze silnic prostřednictvím větru nebo vody.
7. 1. 2023|
Zakažte ohňostroje, apelují vědci z Akademie. Upozorňují na toxické látky
Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.
27. 12. 2022|
Soud potrestal traviče dravců a divokých zvířat, který do návnad vstřikoval zakázaný karbofuran
Třiasedmdesátiletý muž z Milovic na Břeclavsku trávil dravé ptáky a další živočichy nervovým jedem karbofuranem, soud v Břeclavi mu za to uložil podmíněný trest. Je to podruhé, co byl v Česku někdo odsouzen za trávení volně žijících zvířat. V tiskové zprávě to ve středu uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO).
21. 12. 2022|
U Nelahozevsi leží sudy s jedovatou chemikálií
Obyvatelé Nelahozevsi mají obavy z tisíců sudů s jedovatou chemikálií, které volně nehlídané leží nedaleko města. Část jich firma odvezla na skládku u Mostu, kde skončily nelegálně zakopané. V kauze jsou obviněni manažeři dvou firem. Zbytek nádob zůstal na původním místě a nově je část sudů i odkrytá.
27. 11. 2022|
Peru má svou metanolovou aféru, padělaný alkohol tam zabil přes padesát lidí
Nejméně 54 lidí v Peru přišlo od září o život v důsledku požití padělaných lihovin, které obsahovaly jedovatý metanol. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na peruánské ministerstvo zdravotnictví. Počet otrav metanolem je letos v zemi nejvyšší od roku 2010.
18. 10. 2022|
Rok frustrace, říká k vyšetřování otravy na Bečvě rybář. Trvá to dlouho, shodují se politici
Schvalování závěrečné zprávy vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě se protahuje. Poslanci jednání ve čtvrtek přerušili a pokračují v pátek. Podle členů vyšetřovací komise se v ní názory různí, ale nedochází ke střetům. Kvůli ekologické havárii je obviněná firma Energoaqua a její majitel. Ten vinu odmítá. Kvůli úniku kyanidu uhynuly desítky tun ryb. O tématu se diskutovalo ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 9. 2021|
Přítomnost novičoku v těle Navalného potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní
Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila, že v krvi ruského opozičníka Alexeje Navalného byla nalezena látka typu novičok. Navalnyj byl v srpnu s příznaky otravy a v bezvědomí převezen na kliniku v Berlíně. O přezkoumání Navalného vzorků požádalo Organizaci pro zákaz chemických zbraní Německo.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 19:01|
Události komentáře
Jediný správný stav krajiny je ten bez jedů, komentuje hubení hrabošů ornitolog
Ve Středočeském a Ústeckém kraji hlásí zemědělci stejné problémy s hraboši, jako tomu bylo při loňské kalamitě. Přemnožená zvířata zde podle zemědělského svazu poškodila přes osmdesát procent úrody a ministerstvo zemědělství na nejpostiženějších místech povolilo použít jed Stutox II. Podle ředitele České společnosti ornitologické Zdeňka Vermouzka se tím ale příroda vychyluje z normálu a navíc dochází k ohrožení populace sýčků. O tématu v Událostech, komentářích diskutoval s ředitelem sekce zemědělských vstupů Ústředního kontrolního zkušebního ústavu zemědělského Miroslavem Floriánem.
8. 9. 2020|
Zemědělský ústav povolil mimořádné použití jedu na hraboše
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) po dohodě s ministerstvem zemědělství povolil zvýšení dávek jedu do hraboších nor a připustil i možnost jeho rozhozu. Opatření vysvětluje tím, že se hraboš extrémně rozmnožil – podle mluvčí ústavu v průměru sedmnáctkrát nad práh škodlivosti.
3. 9. 2020|
Události komentáře
Kauza „ricin“. Konečná kritizovala únik informací z BIS, Výborný ocenil politickou reakci vlády
Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný se v Událostech, komentářích střetli v debatě na téma česko-ruských vztahů. Ty jsou v poslední době napjatější než obvykle. Naposledy ministerstvo zahraničí 5. června vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.
9. 6. 2020|
Otázky Václava Moravce
Česko se podle Havlíčka nechystá vypovědět ruské diplomaty. Situace je za hranou, varuje Bartoš
Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v tuto chvíli nechystá vypovědět ruské diplomaty. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na článek týdeníku Respekt, který před týdnem napsal, že do Česka dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Policejní ochranu kvůli tomu mají tři pražští komunální politici. Podle Havlíčka se záležitost musí nejprve důkladně prošetřit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost rizika zpochybňuje.
3. 5. 2020|
Lavrov označil zprávu o plánu zabít české politiky za nemyslitelnou. Vyzval k dialogu o soše maršála Koněva
Zprávu o plánu zabít české politiky, která se objevila v týdeníku Respekt, označil ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za „nemyslitelnou“. Pokud někdo zjistí u jakéhokoli cestujícího smrtící jed, pak šéf diplomacie nechápe, jak může být vpuštěn na území jiného státu. Lavrova citovaly agentury TASS a RIA Novosti.
30. 4. 2020Aktualizováno30. 4. 2020, 18:29|
Berličky pro dravce jsou dobrou alternativou k hubení hrabošů jedem, tvrdí myslivec
Myslivec ze Staříče a spolupracovník zemědělců Luboš Hajný nabídl několik možností řešení krize způsobené přemnoženými hraboši. Ti už letos podle předsedy zemědělského svazu Martina Pýchy totiž způsobili škody téměř za dvě miliardy korun. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) z toho důvodu tak přistoupil k tomu, že bude individuálně povolovat použití jedu Stutox II. Použití jedu má ale závažné vedlejší dopady a proti rozhodnutí ústavu spadajícího pod ministerstvo zemědělství se ohradili například ornitologové.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:29|
Ústav povolí povrchovou aplikaci jedu proti hrabošům. Reagovat je třeba rychleji, tvrdí zemědělci
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude individuálně povolovat aplikaci jedu proti hrabošům na půdní povrch. Zemědělci se proti hlodavcům budou moci takto bránit, jakmile ústav zveřejní podrobnosti povolení. Zemědělský svaz krok uvítal, hraboši už prý způsobili škody za 1,7 miliardy korun.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 22:10|
Vědci rozluštili tajemství kobřího jedu. Mohlo by to zachránit mnoho lidských životů
Velký mezinárodní tým přečetl genom kobry indické. Vědci si od toho slibují, že konečně získají protijed, který pomůže proti uštknutí jedním z nejvíce nebezpečných hadů světa.
8. 1. 2020|
Hraboši vyměnili obilí za řepu a už napáchali škody za půl miliardy
Přemnožení hraboši polní už napáchali českým zemědělcům škody za půl miliardy korun, z obilovin se v poslední době přeorientovali na kukuřici i řepu a ohrožují taky ozimy. Oznámil to Zemědělský svaz, který dosud neúspěšně tlačí na státní úřady, aby mu usnadnily hubení polních škůdců. Právě záměr plošně aplikovat proti hrabošům jed Stutox II vyvolal v létě značné kontroverze.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 16:43|