Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté

Události v regionech: Policie řeší případ otravy psa nervovým jedem (zdroj: ČT24)

Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.

Pětiměsíční fenka Suki se třásla, zvracela, měla křeče a z tlamy jí šla pěna. Díky včasné léčbě ji veterináři zachránili. Její majitel Tomáš Langr celou věc krátce poté nahlásil a nyní odnesl na policii další důkazní materiál. „Vzal jsem nález ze Státního veterinárního ústavu Praha, že pes byl otráven karbofuranem, a fakturu z veteriny, že léčba a záchrana psa stály třicet tisíc,“ přiblížil.

„Případ vedeme jako přestupkové jednání. Pokud policisté šetřením zjistí, že by se mohlo jednat o trestný čin týrání zvířat, tak by pachateli mohl hrozit až tříletý pobyt za mřížemi,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Jak informovala veterinářka Jana Šimková, při otravě karbofuranem „dochází k ochrnutí veškerých nervů v těle – ale postupně, takže ze začátku můžou být příznakem zažívací problémy, které ale postupně přejdou až do ochrnutí celého těla“.

U každé látky jiné vzorky

Většinou lidé podezření na otravu policii nehlásí. Ročně řeší krajské ředitelství policie v Hradci Králové jen jednotky případů. „Většinou lidé zakopou psa na zahradě, opláčou a je to pro ně vyřešené,“ míní Langr.

Pokud se nepodaří veterinářům zvíře zachránit, mohou při podezření na otravu zaslat i vzorky z mrtvého zvířete. „U každé látky je ideální odebrat jiný orgán nebo jiné vzorky. Pokud se bavíme o karbofuranu, tak tam jsou nejlepší pro analýzu nějaké zvratky nebo obsah žaludku,“ konstatuje vedoucí oddělení chemie Státního veterinárního ústavu Praha Jan Rosmus.

Před dvěma týdny zemřela na otravu i fenka Angie. I u ní měli veterináři podezření na otravu karbofuranem. „Plánuji to nahlásit na policii. Bolí to ještě teď, i když je to dva týdny. Nikdy se s tím nesmíříme,“ zoufá si majitelka Angie Dagmar Vydarená.

Karbofuran je v České republice zakázaný od roku 2008. Podle policejního prezidia jsou tak zdrojem jedu zásoby, které lidé přechovávají z minulosti. Substance se ale do Česka dováží také ze zemí mimo Evropskou unii.

„Dle našich poznatků byl (karbofuran) před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině dovážen právě z této země, jeho producentem je ale například i Turecko, Čína a mnoho dalších (zemí). Přípravky obsahující karbofuran jsou rovněž obchodovány ve virtuálním prostředí,“ upozorňuje mluvčí policejního prezidia David Schön.

Kromě domácích mazlíčků umírají na otravu tímto jedem také divoká zvířata, hlavně dravci. Policie řeší takových případů zhruba dvacet pět ročně.