Proti přemnoženým zdivočelým kočkám zakročí v Austrálii Felixer, robot s toxickým gelem

Australská vláda plánuje zakročit proti milionům tamních zdivočelých koček pomocí robotů střílejících jed. Kočky domácí, které nemají přirozeného nepřítele, se na kontinentu přemnožily a likvidují australské původní druhy, píší místní média.

Cílem vlády je do pěti let zlikvidovat šest milionů divokých koček. Nasadí proti nim patnáct robotů s nejmodernějším vybavením včetně kamer, laserů či solárního napájení, kteří své kočičí protivníky rozpoznají s pomocí umělé inteligence podle siluety a způsobu, jakým se pohybují.

Jakmile Felixer, nepohyblivý robot fungující jako past a pojmenovaný podle latinského názvu pro kočku (felis catus), malou šelmu zaměří, stříkne jí na srst toxický gel označovaný jako jed 1080, který kočka olíže při čištění kožichu a dostane tak toxin do těla.

Přípravek je vyrobený z jedu místní rostliny z rodu Gastrolobium, který kočky usmrtí pomocí fluoroctanu sodného. K úhynu stačí osm miligramů gelu. Vědci jed vybrali proto, že místní fauna se za miliony let na tuto látku už adaptovala, a je tedy nebezpečný pouze pro invazivní druhy.

Gastrolobium
Zdroj: Wikimedia Commons

Zdivočelé kočky domácí mají podle australského serveru WAToday každý den na svědomí život devíti milionů zvířat, včetně tří milionů savců, 1,7 milionu plazů či milionu ptáků. V domácnostech hýčkané kočky jsou na izolovaném kontinentu nejničivějším živočišným druhem a ročně australskou ekonomiku stojí 300 milionů australských dolarů (4,3 miliardy korun). Ty australské úřady vynaloží na nápravu škod, ale i na opatření na regulaci populace, jako jsou návnady a pasti.