TÉMA

Oklahoma

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Bidenovi vyneslo superúterý nominaci v patnácti státech, na Samoi prohrál

Americký prezident Joe Biden podle očekávání s přehledem zvítězil v souboji o demokratickou nominaci během takzvaného superúterý. To přineslo rozuzlení demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby v dalších patnácti státech a v Americké Samoi. Toto území je jediné, kde nyní utrpěl porážku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:51|

Američanovi hrozil trest smrti, odseděl si 48 let. Soud jej nyní zprostil viny

Soudkyně v Oklahomě zprostila viny muže, který strávil ve vězení 48 let a odpykal si tak nejdelší trest ve Spojených státech za čin, který nespáchal. Informovala o tom agentura AP. Někdejší vězeň Glynn Simmons byl odsouzen za vraždu, která se stala v roce 1974. Na základě osvobozujícího rozsudku má 71letý muž nárok na odškodnění ve výši 175 tisíc dolarů (3,9 milionu korun) od státu Oklahoma, vyplacení peněz ale může trvat roky.
21. 12. 2023|

Tornádo v Texasu zasáhlo park pro karavany. Hasiči hlásí mrtvé

Nejméně tři mrtvé a desítky raněných si vyžádalo tornádo, které se ve čtvrtek odpoledne místního času prohnalo městem Perryton v americkém státu Texas, oznámila v pátek agentura AP s odvoláním na náčelníka místních hasičů Paula Dutchera.
16. 6. 2023|

Scorsese představil v Cannes nový film. Točil o skutečných vraždách indiánů kvůli ropě

Festival v Cannes má za sebou uvedení dalšího očekávaného snímku. Martin Scorsese v premiéře představil svůj více než tříhodinový epos Killers of the Flower Moon, který natočil mimo jiné se svými oblíbenými herci Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem. Na premiéru přišli i zástupci indiánského kmene Osedžů. Scorsese se vrací ke skutečným případům vražd, namířených před sto lety proti příslušníkům tohoto kmene poté, co zbohatl díky ropě na svém území.
22. 5. 2023|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Poprvé: z obnovitelných zdrojů se vloni v USA vyrobilo víc energie než z jádra i uhlí

Spotřeba uhlí ve Spojených státech rychle klesá, naopak rostou obnovitelné zdroje energie. Hlavně proto, že se snižují jejich ceny, upozornila analýza americké energetiky.
29. 3. 2023|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Obří výboj z bouře vynesl do vesmíru rekordní množství energie

Vědci prozkoumali gigantický výboj, který pozorovali při bouřce v Oklahomě v USA. Obrovský blesk neboli jet se uvolnil do výšky nejméně 75 kilometrů směrem do vesmíru – měl asi tisíckrát větší sílu než typický blesk při normální bouřce. Podle autorů studie se zřejmě jednalo o nejsilnější popsaný jev tohoto typu.
9. 8. 2022|

Voliči v Kansasu v referendu odmítli omezení či rušení potratových práv

Voliči v americkém státě Kansas v referendu zamítli návrh na změnu ústavy, který by umožnil většinově republikánským zákonodárcům omezit, nebo zcela zrušit právo na potrat. Jde o první referendum o potratech v USA od chvíle, kdy nejvyšší soud v červnu anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 08:54|

USA čeká první referendum o potratech od přelomového rozhodnutí nejvyššího soudu

Voliči ve státě Kansas mají jako první ve Spojených státech možnost vyjádřit se v hlasování k otázce potratů po verdiktu nejvyššího soudu, který anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství. V centrálním regionu USA se v úterý souběžně s primárkami před kongresovými volbami koná také referendum o změně státní ústavy, která by mohla otevřít cestu k omezování interrupcí. Hlasování je označované za test politických důsledků červnové intervence nejvyšší soudní instance.
1. 8. 2022|

Útočník střílel v nemocnici v Oklahomě. Zabil čtyři lidi a poté i sám sebe, uvádí policie

Neznámý útočník vyzbrojený puškou a pistolí ve středu zabil čtyři lidi a další zranil, když začal střílet v budově patřící do areálu nemocnice v americkém městě Tulsa ve státu Oklahoma. S odvoláním na místní policii o tom informují zahraniční zpravodajské agentury. Podle policie zůstal po útoku i pátý mrtvý, považovaný za střelce. Muž, jehož věk vyšetřovatelé odhadli na 35 až 40 let, se patrně zastřelil.
2. 6. 2022|

Guvernér Oklahomy zakázal potraty od oplodnění

Guvernér Oklahomy Kevin Stitt ve středu podepsal nový zákon, který dále zpřísňuje podmínky pro potraty. Podle zákona ze začátku měsíce byly potraty zakázané od šestého týdne těhotenství, nová norma obsahuje zákaz od oplodnění. Patří tak k nejstriktnějším zákonům proti interrupcím, jež v USA platí. Ze zákazu existuje několik výjimek a povolená zůstává i kontracepce.
26. 5. 2022|

Americké státy zpřísňují zákony o interrupci. V některých chybí i výjimky pro případy znásilnění

Občané Spojených států očekávají rozhodnutí Nejvyššího soudu o protipotratovém zákonu v Mississippi. Soud může rozhodnout o prvním prolomení legalizace umělého přerušení těhotenství v tomto státě od roku 1973. Naposledy prakticky zakázal provádění interrupcí stát Kentucky. S protipotratovou legislativou přicházejí nejčastěji republikáni, demokraté jsou naopak proti. Citlivé téma rezonuje také v americké společnosti.
24. 4. 2022|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|

Nejvyšší soud v Oklahomě zrušil trest pro firmu Johnson & Johnson v opioidové krizi

Oklahomský nejvyšší soud v úterý zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, podle nějž měla farmaceutická společnost Johnson & Johnson zaplatit 465 milionů dolarů (přes deset miliard korun) jako pokutu za nepravdivé informování o lécích utišujících bolest. Tyto informace pomíjely jejich návykovost, a přispěly tak k šíření závislostí.
9. 11. 2021|

Oklahoma po šesti letech vykonala popravu, odsouzený podle kritiků nepřiměřeně trpěl

Odsouzenec John Grant, kterého ve čtvrtek popravili v americkém státu Oklahoma, se svíjel v křečích a zvracel, než zemřel. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na očitého svědka popravy. Grantova poprava byla v tomto americkém státu první po více než šestileté přestávce, která následovala po nepovedených popravách v letech 2014 a 2015. V Oklahomě se popravuje vpíchnutím směsi tří látek. Tento smrtící koktejl je podezříván, že způsobuje přílišné utrpení.
29. 10. 2021|

Texas nově zakazuje potraty po šestém týdnu těhotenství, je to největší omezení od legalizace

V Texasu začal platit zákon, který omezuje možnost legálně provést potrat jen na prvních šest týdnů těhotenství. Tedy na dobu, kdy mnohé ženy ani nevědí, že jsou těhotné. Norma zároveň přenáší vymáhání zákazu na běžné občany a opravňuje je k žalování lidí, kteří se mohli na provedení interrupce po stanoveném limitu podílet. Podobná opatření jiných států zablokovaly soudy, k texaskému zákonu se ale nejvyšší soud ani federální odvolací soud zatím nevyjádřily. Pokud zákon zůstane v platnosti, byl by největším omezením práva na potrat ve Spojených státech od roku 1973, kdy byly legalizovány. Prezident Joe Biden zákon odsoudil.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 19:03|
Doporučujeme

Bezpečný úkryt je ve vaně. V USA si na tornáda zvykli, lidé umí rychle reagovat a poslouchají varování

Příchod tornáda se jen velmi špatně předpovídá, v podmínkách, kdy se v nějaké oblasti objevují jen výjimečně, je to dokonce téměř nemožné. Přesto se s nimi dá žít, ukazují zkušenosti z americké „tornádové uličky“.
25. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 14:24|

Předpovídat příchod tornáda je v tuzemsku nemožné, tento jev je příliš složitý, rychlý a nečekaný

Tornádo je nebezpečné nejen tím, jak ničivé je, ale také tím, jak špatně se předpovídá. Podle meteorologů se jedná o jev, který zatím reálně predikovat včas neumí.
25. 6. 2021|

Na koni jedině bez sedla. Domorodí obyvatelé se v Oklahomě vracejí k tradicím

V americkém státě Oklahoma se sešlo několik kmenů domorodých Američanů ze Spojených států a Kanady, aby se utkaly v jízdě na neosedlaném koni. Původní obyvatelé se snaží vracet k tradicím a umístění závodů do Oklahomy bylo záměrné. Nejvyšší soud USA totiž v roce 2020 rozhodl, že zhruba polovina území státu spadá zpět pod jurisdikci indiánů. Obnovil tak suverenitu domorodého obyvatelstva nad jeho bývalým územím. Koňské závody jsou jednou z nejoblíbenějších zábav indiánské kultury. Tradiční závody však byly zpřetrhány po roce 1830, kdy se museli domorodí obyvatelé přestěhovat do rezervací na západě země.
3. 6. 2021|

Před sto lety došlo k masakru černošského obyvatelstva v Tulse. Do povědomí se dostává až teď

Americké město Tulsa si připomíná sté výročí jednoho z největších rasových masakrů v dějinách Spojených států. Téměř zapomenutý příběh segregace a násilí spáchaného na černošském obyvatelstvu se do širšího povědomí dostal teprve loni, kdy se v zemi začalo víc mluvit o rasismu i útlaku menšin po smrti George Floyda.
30. 5. 2021|

Mráz v USA si vyžádal čtrnáct obětí, v Texasu jsou miliony lidí bez proudu

Jih Spojených států od pondělí sužuje nezvykle mrazivé počasí, které začalo minulý týden po přílivu arktického vzduchu z Kanady. Z oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu, extrémní podmínky si v celé zemi vyžádaly již 14 obětí na životech, napsala agentura AP. Sníh a led působí starosti i na severozápadě a severovýchodě USA. Výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) kolem „zimní bouře“ se týkaly oblastí s více než 150 miliony obyvatel.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 22:18|

Meteorologové popsali nejdelší blesk. Měřil 709 kilometrů, víc než celé Česko

Světová meteorologická organizace (WMO) tento týden oznámila existenci největšího známého blesku: na délku měl 709 kilometrů, pro srovnání Česká republika má na délku 493 kilometrů.
27. 6. 2020|