Texas nově zakazuje potraty po šestém týdnu těhotenství, je to největší omezení od legalizace

V Texasu začal platit zákon, který omezuje možnost legálně provést potrat jen na prvních šest týdnů těhotenství. Tedy na dobu, kdy mnohé ženy ani nevědí, že jsou těhotné. Norma zároveň přenáší vymáhání zákazu na běžné občany a opravňuje je k žalování lidí, kteří se mohli na provedení interrupce po stanoveném limitu podílet. Podobná opatření jiných států zablokovaly soudy, k texaskému zákonu se ale nejvyšší soud ani federální odvolací soud zatím nevyjádřily. Pokud zákon zůstane v platnosti, byl by největším omezením práva na potrat ve Spojených státech od roku 1973, kdy byly legalizovány. Prezident Joe Biden zákon odsoudil.

Texaský zákon zakazuje potrat od toho momentu těhotenství, kdy lze u plodu detekovat srdeční tep, což může být už během šestého týdne. Americká vysoká škola porodníků a gynekologů přitom podle webu BBC uvedla, že termín „srdeční tep“ je zavádějící a že v této fázi je detekována zatím jen „část plodové tkáně, která se stane srdcem, jak se embryo vyvíjí“.

Podle nového opatření zdravotníci mohou potrat po zachycení „tepu“ provést jen v případech, kdy „je lékař přesvědčen o existenci mimořádné zdravotní události“, na těhotenství vzešlá ze znásilnění nebo incestu se výjimka nevztahuje.

Některé texaské kliniky odmítaly pacientky ještě předtím, než zákon o půlnoci vstoupil v platnost, uvedla stanice NBC. Organizace Plánované rodičovství (Planned Parenthood) přestala objednávat klientky k lékaři na zákrok po 1. září už od poloviny srpna.

Prezident Joe Biden texaský zákon razantně odsoudil a slíbil, že jeho vláda bude bojovat za ochranu ústavního práva na potrat. „Zákon výrazně zhorší přístup žen ke zdravotní péči, kterou potřebují; zejména v případě komunit jiné než bílé barvy pleti a osob s nízkými příjmy,“ zdůraznil Biden. „Bezostyšně přesouvá na občany povinnost žalovat lidi, kteří někomu pomohli s potratem, což může zahrnovat i členy rodiny, zdravotníky,“ napsal prezident.

Soudy se k zákonu zatím nevyjádřily

Texas se řadí k více než desítce amerických států, které takový zákon schválily, nikde jinde ale zatím nenabyl účinnosti. Například ve státech Idaho, Oklahoma a Jižní Karolína, kde bylo omezení schváleno letos, zatím brání uvedení do praxe soudní spory. 

Také v případě texaského zákona se skupiny hájící právo amerických žen na potraty obrátily na soudy. Zákon u federálního soudu v Austinu napadla organizace Plánované rodičovství a další skupiny, které ženám poskytují zdravotní péči s podporou lékařů i duchovních. Norma podle nich porušuje ústavní právo na potrat. Organizace se obrátily i na Nejvyšší soud USA.

Jak nejvyšší soud, kde nyní převažují konzervativci nad liberály v poměru šest ku třem, tak federální odvolací soud se ale k jejich podnětům nevyjádřily, uvedl web stanice CNN, a norma tak nabyla účinnosti. Podle webu BBC může ale nejvyšší soud zrušit zákon i později.

Také Stephen Vladeck, právní odborník z univerzity v Texasu, uvádí, že soud ještě stále může zákaz zrušit, pokud ho shledá protiústavním. „Navzdory tomu, co se říká, toto není ,konec' Roeové,“ napsal Vladeck na Twitteru s odkazem na přelomový verdikt nejvyššího soudu z roku 1973 v případu Roeová versus Wade, který se týkal ústavou daného práva žen na interrupci.

Zákon může vymáhat kdokoli

Od obdobných zákonů v jiných státech se ten texaský odlišuje v tom, že státním činitelům zakazuje jeho vymáhání, píše agentura AP. Místo toho tuto část svěřuje do rukou „soukromých občanů“ včetně lidí, kteří nežijí v Texasu a nemají nic společného s danou těhotnou ženou. Prakticky kdokoli může zažalovat poskytovatele potratu nebo například osobu, která by potrat zprostředkovala, pakliže by měl podezření z porušení zákona.

Iniciativa texaských republikánů vyvolala hlasitou kritiku demokratů a zastánců práva na potrat. Mají za to, že nová právní úprava by umožnila odpůrcům interrupcí zaplavit soudy stížnostmi ve snaze obtěžovat lékaře, zdravotní sestry, pacienty nebo někoho, kdo odvezl těhotnou kamarádku na kliniku.

Podle zastánců práv na potrat se 85 až 90 procent těchto zákroků v Texasu provádí právě až po šestém týdnu těhotenství a nový zákon tak bude pravděpodobně znamenat, že se většina klinik ve státě uzavře. Pokud by se tak stalo, průměrná vzdálenost od zdravotnického zařízení poskytujícího tento zákrok se zvýší až dvacetinásobně, z dvaceti kilometrů na zhruba čtyři sta kilometrů, uvádí výzkumný Guttmacherův institut.

Organizace Plánované rodičovství očekává, že se texaské ženy a dívky vydají ukončit těhotenství za hranice státu –⁠ pokud si to mohou dovolit. Některé z nich nemají přístup k vozidlu nebo možnost vzít si delší pracovní volno.

Dosavadní hranice je dvanáct týdnů

Elizabeth Nashová z Guttmacherova institutu se domnívá, že texaský zákon může pobídnout „ostatní konzervativní státy, aby schválily podobné zákony“.

Podle platného výkladu americké ústavy ze strany nejvyššího soudu státy USA nesmějí zakazovat provádění potratů ve fázi těhotenství, kdy plod ještě není schopen přežít mimo dělohu. Hranice je v tomto případě podle lékařů až za dvacátým týdnem těhotenství. Vymáhání restrikcí podobných té, kterou přijal Texas, tak dosud ve většině případů ztroskotalo u federálních soudů, připomněla agentura AP.

V Česku je interrupce legální do dvanáctého týdne těhotenství, s lékařským doporučením až do čtyřiadvacátého týdne a v případě závažných problémů s plodem bez omezení.