TÉMA

Index

Ceny většiny výrobců v srpnu meziročně vzrostly, v zemědělství naopak zrychlil pokles

Ceny většiny výrobců v srpnu meziročně vzrostly, naopak v zemědělství se dál prohloubil pokles, činil 16,4 procenta. V průmyslu ceny proti loňskému srpnu stouply o 1,8 procenta, ve stavebnictví o 3,7 procenta a ceny tržních služeb vzrostly o 5,3 procenta. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:46|

Meziroční růst cen většiny výrobců opět zpomalil, v zemědělství zrychlil pokles

Meziroční růst cen většiny výrobců v Česku v červnu dál zpomaloval. V průmyslu ceny proti loňskému červnu stouply o 1,9 procenta, stavební práce zdražily o šest procent a tržní služby pro podniky o 6,1 procenta. Ceny v zemědělství v meziročním srovnání klesly poprvé po více než dvou letech v květnu, a to o 10,2 procenta, v červnu byly meziročně nižší o 13,8 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 19:39|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Česko v žebříčku demokracie The Economist stouplo. Nejvíc propadlo Rusko

V demokracii celkově žije méně než polovina světové populace, konkrétně 45,3 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), která zkoumala vývoj demokracie ve 167 zemích světa. Nejvíce si loni v tomto směru ze všech sledovaných států pohoršilo Rusko, které loni v únoru znovu vojensky napadlo sousední Ukrajinu. Česko si mírně polepšilo a je na pětadvacáté pozici, společně s Řeckem. Slovensko obsadilo 43. příčku.
4. 2. 2023|

Češi jsou v on-line prostoru bank obezřetní. Index kyberbezpečnosti je 67 procent

Češi jsou v bankovním on-line prostoru opatrní, index kyberbezpečnosti letos dosáhl 67 procent, což je jenom o jeden bod méně než loni. Finanční operace lidé považují za citlivé a k bankovnictví by nikdy neposkytla přístup většina z nich. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace a výzkumná agentura Ipsos.
25. 10. 2022|

Ceny průmyslových výrobců vzrostly nejvýrazněji od ledna 1992

Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu meziročně stouply o 11,6 procenta a zrychlily růst ze zářijových 9,9 procenta. Byl to jejich nejvýraznější růst od ledna 1992. Zdražování zrychlilo i u dalších výrobců. V zemědělství byly ceny proti loňskému říjnu vyšší o 14,1 procenta, ve stavebnictví o 7,5 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
16. 11. 2021|

Ceny realit stoupají nejrychleji od doby před finanční krizí. Vzbuzují obavy z bubliny na trhu

Ceny domů a bytů po celém světě rostou nejrychleji od doby před globální finanční krizí. Průměrná cena nemovitostí k bydlení stoupla za 12 měsíců do března o 7,3 procenta, což byl nejrychlejší růst od konce roku 2006. Vyplývá to z indexu sestavovaného nezávislou realitní poradenskou společností Knight Frank, na který upozornila agentura Bloomberg. Česko se dostalo mezi patnáct zemí s nejvyšším růstem.
5. 6. 2021|

Průměrné nájemné v Česku kleslo. Nejdražší zůstává v Praze, nejlevnější v Ústí nad Labem

Bytové nájemné v Praze a krajských městech na konci loňského roku kleslo mezikvartálně v průměru o 3,3 procenta na 237 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha s 287 korunami, nejlevnější Ústí nad Labem s průměrným nájemným 170 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte. Ty na on-line konferenci Asociace nájemního bydlení zveřejnil manažer v oddělení nemovitostí firmy Petr Hána.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 20:14|

Česko si v žebříčku kvality života polepšilo o dvě místa. Přeskočilo i USA

Česká republika se v kvalitě života umístila mezi 149 státy na 24. místě. Proti loňskému roku tak dosáhla lepšího umístění o dvě místa, přičemž přeskočila i USA. Prvenství udrželo Norsko, na druhé místo se dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švýcarsko. Nejhůře dopadly africké státy Čad, Středoafrická republika a Jižní Súdán. Index každoročně sestavuje společnost Deloitte s neziskovou organizací Social Progress Imperative.
18. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 17:54|

Maďarský kabinet chce mít větší vliv na vědu, chystá velké změny v akademii

Maďarská vláda chystá návrh zákona, který by změnil organizační strukturu místní akademie věd. Kabinet by tak získal větší kontrolu nad výzkumem. S odvoláním na zpravodajský server Index.hu to uvedla agentura Reuters.
29. 5. 2019|

Podnikatelská aktivita v eurozóně je nejvýše za šest let

Ekonomika eurozóny zahájila druhé čtvrtletí silným a udržitelným růstem, ukázal průzkum, který mezi nákupními manažery provedla společnost IHS Markit. Ta oznámila, že podnikatelská aktivita se v dubnu zvyšovala nejrychleji za šest let, mimo jiné díky novým objednávkám, jejichž objem zůstává velmi vysoký.
21. 4. 2017|