TÉMA

Mateřské školy

Zápolení o místa ve školkách začíná. Už teď je značný zájem

Kdo se letos chystá hlásit dítě do školky, může na mnoha místech počítat s návalem. O kapacity je už teď velký zájem, a to zápisy teprve proběhnou. Volná místa se dají hledat třeba během dnů otevřených dveří, které teď jednotlivá zařízení pořádají. Po zkušenostech z minulých let se města brání především takzvané spádové turistice, kdy se k nim snažili děti dostat i rodiče z okolních obcí.
20. 3. 2024|

Zajištění míst ve školkách by podle novely měli řešit starostové. Ti jsou ale proti

Starostové měst a obcí by mohli mít od příštího roku povinnost zajistit pro děti od tří let místo ve školce nebo v dětské skupině. Vyplývá to z novely zákona o dětských skupinách. Zástupci obcí a měst to však odmítají. Zřízení dětské skupiny bývá často složité a z hlediska vzdělávání mateřské školy nenahradí.
30. 7. 2023|

Problémy kapacit školství jsou důsledkem rozdrobenosti a sílící touhy po všeobecném vzdělání, míní Zajíčková a Gargulák

Členka sněmovního školského výboru Renáta Zajíčková (ODS) míní, že ve školství přetrvávají problémy, které se měly řešit již před deseti lety. To se ale nestalo, obce a kraje podle ní nedostatečně pracovaly s demografickým vývojem. S tím souhlasí analytik PAQ Research Karel Gargulák. Podle něj se také změnilo přemýšlení žáků, rodičů a učitelů o tom, jak má být vzdělávací dráha strukturována. „Aspirace rostou a my nechceme nutit patnáctileté dítě rozhodovat se pro úzce specializovaný obor,“ podotkl s tím, že poptávka po všeobecném vzdělání je tak větší.
21. 6. 2023|

Do školek nenastoupily tři čtvrtiny ukrajinských dětí a dvě třetiny ani do základních škol, uvedla inspekce

Počet Ukrajinců zapsaných do škol je ve srovnání s množstvím registrovaných uprchlíků podle České školní inspekce zatím výrazně nižší. Do školek jich zatím nenastoupily tři čtvrtiny a dvě třetiny zatím ani do základních škol, uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal na tiskové konferenci s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN). Hlavní nápor na školy začne podle ministra v září, už teď ale mají problémy s kapacitou a zajištěním personálu, často se pro ukrajinské děti nedaří zajistit psychologickou podporu.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 23:13|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Sněmovna schválila podmínky pro uprchlíky. Problémy budou, ale pomoc je nutná, řekl Rakušan

Poslanci zrychleně schválili podmínky udělování pobytu uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Trojice vládních předloh se týká také přístupu běženců ke zdravotním službám, vstupu na pracovní trh, sociálního zabezpečení a vzdělávání. Domácnosti, které ubytují uprchlíky, by mohly také získat peněžitý příspěvek. Přestože opoziční zákonodárci uvedli, že normy je nutné přijmout, mají obavy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jim vzkázal, že problémy samozřejmě budou, ale je nutné poskytnout uprchlíkům rychlou pomoc.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 14:50|

V pondělí testy potvrdily 7336 případů covidu. Přeočkovat se nechaly už téměř tři miliony lidí

Denní přírůstek případů covidu-19 v Česku v mezitýdenním srovnání po sedmi dnech klesl. V pondělí testy prokázaly 7336 nakažených, to je zhruba o dva tisíce méně než před týdnem. Doba karantény se podle metodických pokynů ministerstva zdravotnictví zkracuje na pět dní. Posilující dávku vakcíny dostalo od začátku ledna už přes půl milionu lidí. Podle denních dat o nákazách dosud tvoří lidé s posilující dávkou očkování v lednu zhruba 5,6 procenta nakažených a 6,4 procenta hospitalizovaných.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 13:24|

Češtinu pro cizince nabídne od září přes tři sta škol. Chybí ale informace i samotní žáci

Od začátku nového školního roku se do výuky češtiny pro školáky s cizím mateřským jazykem zapojí přes tři sta škol a 322 školek. Vyplývá to z dat, které České televizi poskytly kraje. Některé školy ale podle ředitelů nemají dostatek informací nebo samotné žáky, kteří by kurzy navštěvovali. Školám ukládá povinnost poskytovat češtinu pro cizince novela vyhlášky o předškolním a základním vzdělávání z prosince loňského roku. Náklady na tuto výuku teď podle ministerstva školství vzrostou z 52 milionů na 191 milionů korun ročně.
26. 8. 2021|

KSČM zahájila předvolební kampaň. Za minulost se nestydíme, říká Filip

KSČM zahájila kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Za svůj slogan si strana zvolila „Šance na nový začátek“. Podle jejího předsedy se nestydí za svoji minulost ani za toleranci vlády. Jako svoji devizu komunisté vnímají nezatíženost kauzami nebo vysoké zastoupení žen lídryň na své kandidátce.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:52|

Školy a obchody se otevřou i v krajích s nejvyšším přírůstkem

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhém stupních základních škol a k plné výuce v mateřských školách. Školy, stejně tak jako obchody a provozovny služeb, se tak otevřou v celé České republice.
6. 5. 2021|

Otevřely salony krásy či muzea, do lavic se vrátily další děti

V Česku se od pondělí opět otevřela kadeřnictví, kosmetické salony a další provozovny spojené s péčí o tělo a o zvířata, které byly dosud zavřené kvůli epidemii. V Praze a šesti krajích s nejpříznivější epidemickou situací se navíc od nového týdne vrátili do lavic žáci druhého stupně základních škol, zatím rotačně. Otevřely se tam také galerie a muzea. Ze tří na sedm stoupl počet krajů, kde mohou do mateřských škol chodit všechny děti, nejenom předškoláci.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:04|

Od 3. května se do škol vrátí část žáků druhého stupně, všem začne rotační výuka o týden později

Od pondělí 3. května se budou moci do základních škol vrátit k rotační výuce žáci druhého stupně v šesti krajích a hlavním městě. Kromě už dříve avizovaných Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje se pro ně otevřou školy i ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Platit to bude i pro nižší stupeň víceletých gymnázií a ve stejných krajích také budou moci chodit všechny děti do školek. Od 10. května pak bude rotační výuka druhého stupně ZŠ v celém Česku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:23|

Do škol se vrátí další děti. Ve třech krajích od pondělí do lavic usedne část žáků druhého stupně

Od 3. května se mohou do základních škol vrátit žáci druhého stupně v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Půjde o rotační systém, kdy se děti střídají na distanční výuce a ve škole po týdnu. Ve stejném termínu budou moct plně otevřít mateřské školy ve Středočeském kraji a v Praze.
26. 4. 2021|

Krytí dýchacích cest nezmizí ani o prázdninách, předpokládá Arenberger. Přes léto chce naočkovat většinu populace

Žáci středních škol a studenti posledního ročníku vysokých škol se vrací k praktické výuce, která se kvůli opatřením proti covidu-19 konala naposledy před Vánoci. Vláda představí hygienický režim, ve kterém by od 3. května měly začít fungovat zatím uzavřené obchody a část služeb. Šíření nákazy, která si vyžádala už bezmála třicet tisíc životů, v posledních týdnech zpomaluje.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 18:09|

Na obědy dětem z chudých rodin přispěje ministerstvo již ve školkách

Obědy bude proplácet ministerstvo školství dětem z chudých rodin nově i ve školkách. Na program vyčlenilo 20 milionů korun. Resort nyní oslovil neziskové organizace, které budou žádosti s mateřskými školami vyřizovat.
24. 4. 2021|

Od příštího týdne se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích. Do ostatních mohou jen předškoláci

Od pondělí 26. dubna budou moct otevřít mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, a to bez roušek a bez testování dětí, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). V ostatních regionech budou moci školky i nadále navštěvovat jenom předškoláci za přísnějších hygienických pravidel. Otevírání školek v ostatních regionech bude záviset na počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 23:35|

Pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků. Na zbývající obchody a některé služby by mohlo dojít 3. května

Zbytek obchodů, trhů a vybrané služby vláda za pokračující příznivé epidemické situace uvolní od 3. května. Postup ve čtvrtek schválila vláda, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí budou moci znovu začít podle ministra fungovat za přísných hygienických pravidel. Vláda vždy v pondělí posoudí epidemickou situaci a nastíní další vývoj, definitivně rozvolnění potvrdí vždy ve čtvrtek. Teď v pondělí se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 19:34|

Mateřské školy by se mohly otevírat po okresech, navrhne Babiš

Otevírání mateřských školek od pondělí by se mohlo řídit epidemickou situací na úrovni okresů, nikoliv celých krajů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve čtvrtek navrhne vládě, řekl  zpravodajskému serveru iDNES.cz. Definitivní rozhodnutí, ve kterých regionech školky nakonec otevřou, oznámí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek. Testy v úterý potvrdily 3787 nových případů covidu, to je o čtvrtinu méně než před týdnem. Oproti minulému týdnu ale klesá počet naočkovaných.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 13:38|

Velikonoce epidemii nezhoršily, v květnu by se mohly začít vracet kulturní akce, uvedli Arenberger a Zaorálek

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) předpokládá, že se do konce června otevře registrace k očkování pro lidi starší 40 let. Upozornil, že rozvolňování musí být uvážlivé, protože stále hrozí návrat k růstu epidemie. Čísla postupně klesají, ale nejsou podle ministra ideální. Velikonoce podle něj epidemii nezhoršily. Prioritou pro další rozvolnění budou školy, možná sportovní aktivity, prohlásil Arenberger. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pátek večer uvedl, že v květnu by mohly začít zkušební kulturní akce.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 21:52|

Otevírání škol začne s rotační výukou na prvním stupni, do mateřských půjdou jen předškoláci, schválila vláda

Od příštího pondělí půjde do škol polovina žáků prvního stupně, třídy se budou střídat po týdnech, a do školek se zatím vrátí pouze předškoláci. Rozhodla o tom vláda po bouřlivé diskusi. Premiér Andrej Babiš (ANO) měl proti tomuto plánu, který připravilo ministerstvo školství, výhrady. Veřejně se pozastavoval nad rotační výukou i nad tím, že mladší děti ze školek ještě zůstanou doma.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 22:28|

Sasko zavírá školy. Učí se v nich i čeští žáci, kteří se do lavic vrátili před pár dny

Sasko od pondělí zavírá všechny školy. Třeba jen v Pirně studuje téměř stovka českých žáků a někteří se do lavic vrátili teprve před pár dny. V Sasku je nyní epidemická situace nejhorší ze všech 16 německých spolkových zemí.
12. 12. 2020|

Střední školy a učiliště se do Vánoc nejspíš neotevřou, říká Valachová. Slibovat otevření bylo podle Baxy neuvážené

Vláda po souhlasu sněmovny prodloužila nouzový stav do 20. listopadu a s tím i restriktivní opatření proti koronaviru. Školy se 2. listopadu ale neotevřou, jak původně kabinet plánoval. O řešení situace ve školství se bavili poslanci Kateřina Valachová z ČSSD a Martin Baxa z ODS v Událostech, komentářích. Valachová nepředpokládá otevření středních škol do Vánoc, Baxa pak kritizuje nejasný plán a informování vlády.
31. 10. 2020|

Koronavirus se masivně šířil mezi pedagogy a žáky. Proto bylo třeba školy zavřít, říká Prymula

Nákaza novým koronavirem se podle zdravotnických dat od začátku září nejčastěji objevuje u učitelů a žáků, dále také u seniorů, uměleckých skupin, sportovních týmů nebo mezi zdravotníky.
15. 10. 2020|

Vysoké a střední školy přejdou na 14 dní na on-line výuku, 1. stupeň ZŠ zůstane beze změn

Na středních a vysokých školách od pondělí nařizuje vláda distanční výuku. Na druhém stupni základních škol se bude vždy učit polovina dětí distančně a polovina prezenčně – po týdnu se budou tyto skupiny střídat. Beze změn zůstane výuka na prvních stupních základního vzdělávání. Ministr školství Robert Plaga (ANO) také oznámil, že 26. a 27. října vyhlašuje dny volna. Provoz mateřských škol a školních družin zůstává nezměněn.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 16:21|