TÉMA

Pohyb

Atraktivnější tělocvik a více pohybu i cestou do školy mají dle ministerstva zastavit tloustnutí dětí

Ministerstvo školství chce zastavit negativní trend posledních let, kdy narůstá množství dětí s nadváhou a každé čtvrté dokonce trpí obezitou. Má to změnit čtyřletý strategický plán, který ministru Mikuláši Bekovi (STAN) schválila vláda. Jeho cílem je dostat do školní výuky více pohybu, a to nejen v hodinách tělesné výchovy.
27. 3. 2024|

V Praze žije asi o 200 tisíc lidí víc, než uvádí ČSÚ. Data operátorů ukázala skutečný pohyb obyvatel

V Praze reálně žije asi o 200 tisíc lidí a v Brně o šedesát tisíc lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyplynulo to z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra. Analýza rovněž ukázala v některých městech významné rozdíly v počtu obyvatel v závislosti na době, typicky v centrech cestovního ruchu. Změny také podle úřadu souvisejí i s dojížděním za prací či studiem, kdy se lidé nevracejí každý den domů, ale způsobuje je i nenahlášení změn bydliště do evidence obyvatel.
5. 12. 2023|

Dvacet minut cvičení dokáže napravit noc s mizerným spánkem

Pouhých dvacet minut cvičení dokáže zlepšit výkon mozku po probdělé noci, vyplývá ze studie, o které informoval server Independent. Její autoři zdůraznili, že až čtyřicet procent světové populace nemá dostatek spánku, který je podle nich základem zdravého životního stylu.
27. 11. 2023|

Děti, které nastupovaly do školy za covidu, jsou podle průzkumu méně pohybově zdatné

Pohybová zdatnost žáků základních škol a víceletých gymnázií se meziročně zlepšila, ukazují to nejnovější data vycházející z Olympijského víceboje, školního projektu Českého olympijského výboru. Průzkum nicméně ukázal propad zdatnosti u desetiletých dětí, které nastupovaly do školy v covidové době a nemohly se zapojit do kroužků a sportovních oddílů. Výbor chce spolu s ministerstvem školství děti vést ještě více k pohybu, plánují projekt Aktivní škola.
7. 9. 2023|

Studie varuje před „planetou diabetiků“. Brzy jich má být přes 1,3 miliardy

Cukrovka je celosvětově na alarmujícím vzestupu. Pokud státy nic neučiní, vzroste poměrný počet diabetiků v příštích třech dekádách v každé zemi světa, varuje ve své studii Washingtonská univerzita. Do roku 2050 by pak celkový počet cukrovkářů vzrostl na více než dvojnásobek ze současných 529 milionů na zhruba 1,3 miliardy.
23. 6. 2023|
Doporučujeme

Každodenní procházka nebo cvičení mohou zabránit desetině předčasných úmrtí, ukazuje rozsáhlá analýza

Člověk nemusí být běžec nebo se aktivně věnovat nějakému sportu, aby mohl pocítit pozitivní dopady pravidelného pohybu. Dostačující by mohla být i rychlá každodenní procházka, vyplývá z britské studie. Pouhých 11 minut chůze denně by podle ní mohlo zabránit každému desátému předčasnému úmrtí.
6. 3. 2023|

Obézních dětí přibývá. Ideální váhu jich nemá víc než čtvrtina

V době epidemie covidu-19 lidé podle lékařů zaměřujících se na obezitu přibírali kvůli nedostatku pohybu a nevhodné stravě, dospělí kvůli práci z domova a děti kvůli výuce on-line. Často se ale k dřívějšímu aktivnějšímu životnímu stylu nevrátili ani po uvolnění protiepidemických opatření, stále oblíbená je například dovážka jídla. Informovali o tom zástupci České obezitologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
2. 3. 2023|

Pojišťovny navýšily příspěvky. Nejčastěji se využívají na dentální hygienu či očkování

Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků z fondů prevence. Mezi nejčastěji poptávané patří například ten na dentální hygienu, očkování nebo na pohybové aktivity. K dispozici je přes dvě a čtvrt miliardy korun.
10. 2. 2023|

České děti tráví moc času u obrazovek, zejména chlapci, píše mezinárodní zpráva

Děti v Česku mají v mezinárodním srovnání dostatek možností pro pohybové aktivity, příliš času však tráví u obrazovek. Vyplývá to z průzkumu z 57 zemí ze šesti kontinentů, které zveřejnila ve zprávě mezinárodní nezisková organizace Active Healthy Kids Global Alliance. V kategorii pohybové aktivity patří Česko mezi desítku nejlepších zemí, zároveň se ale řadí mezi nejhorší sledované státy u sedavého chování.
8. 11. 2022|

Člověk může délku života ovlivnit aktivitou. Významných je 10 hodin pohybu týdně, ukazuje výzkum

Zvýšené množství pohybu může lidem prodloužit život. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je potřeba do týdenního režimu zařadit 150 až 300 minut mírného cvičení nebo 75 až 150 minut energických aktivit – nová studie ale ukazuje, že lepší efekt má dvojnásobek tohoto času.
29. 7. 2022|

Před 120 lety se narodil kněz Josef Toufar. Výročí připomenou mše i odhalení sochy

Před 120 lety se v Arnolci na Jihlavsku narodil katolický kněz Josef Toufar. Ten se později stal jednou z nejznámějších obětí komunistického pronásledování církve v Československu. Výročí připomenou mše, přednášky i odhalení busty v jeho rodné obci. Katolická církev usiluje již téměř deset let o Toufarovo blahořečení, proces však zdržela pandemie.
14. 7. 2022|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

Vědci vyrobili jednonohého robota inspirovaného bobrem. Plave jako ryba

Při vývoji nových technologií se vědci často inspirují zvířaty a jinými živými organismy. To jim umožňuje napodobovat mechanismy, na jejichž vývoj měla evoluce stovky milionů let. Mohou tak okopírovat složité vzorce chování a pohybu, aby zvýšili výkonnost, efektivitu a schopnosti svých systémů. Nově to využili u robota inspirovaného bobrem.
17. 5. 2022|

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|

Švýcaři vrátili lidem s přerušenou míchou schopnost chodit. Pomáhá implantát s umělou inteligencí

Svět medicíny přinesl převratný objev. Vědcům ve švýcarském Lausanne se podařilo vůbec poprvé vrátit na nohy pacienty s plně přerušenou míchou. Do páteře jim voperovali implantáty, které pomocí signálů propojují přerušené spojení mezi nohama a mozkem.
10. 2. 2022|

Kde může běhat pes bez vodítka, řeší řada měst v Česku. Praha pravidla zrovna dokončuje

Místa, kde se psi můžou pohybovat volně, má řada měst jasně vyjmenovaná ve vyhlášce. Všude jinde musejí být na vodítku. Například pražský magistrát takovou úpravu zrovna dokončuje.
8. 2. 2022|

V Česku přibylo nejvíc případů koronaviru od poloviny prosince. Posilující dávku očkování mají tři miliony lidí

Testy v Česku v úterý potvrdily 12 366 případů koronaviru, zhruba o pětinu víc než před týdnem. Jde o nejvyšší denní přírůstek od poloviny prosince. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 440 nakažených, o dvacet více než o den dřív. Pacientů s covidem-19 v nemocnicích dál ubylo na 2216. Vakcínu proti covidu-19 v úterý dostalo 80 852 lidí, posilující dávku už mají celkem víc než tři miliony Čechů. Fakultní nemocnice Brno odhalila dalších 70 případů varianty omikron. Ombudsman se připojil k řízení Ústavního soudu o zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:10|

Dlouhé sezení může zvyšovat rizika vzniku deprese. Problém je to při lockdownech, ukazuje výzkum

Pro spoustu lidí po celém světě se během pandemie změnil způsob trávení času tím, že začali mnohem více sedět. Místo dojíždění do práce se usadili doma před monitory a pracovali ze židle, křesla nebo gauče. A řada z nich se už na pracoviště nevrátila ani po konci lockdownů. Vědci varují, že důsledky této změny na duševní zdraví jsou zatím neprozkoumané a zřejmě podceňované.
26. 11. 2021|

Vozíčkáři si mohou v Brně vyzkoušet samostatné bydlení. Poslouží jim k tomu tréninkový byt

Liga vozíčkářů otevřela v Brně tréninkový byt. Díky projektu si lidé s postižením mohou vyzkoušet různé kompenzační pomůcky a také samostatné bydlení. Byt by měl sloužit i odborníkům, je první v republice.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 12:51|

Pavel Karas: Klimatické lázně nás rychle dostanou do formy. Klimatoterapie využívá k léčbě vlastnosti podnebí

Slunce, voda a vzduch. Kombinace tří faktorů, které nás zpravidla rychle dostanou do formy. K tomu je ale ještě zapotřebí pohyb. Když se tohle všechno potká v místě s léčebným klimatem, dá se říct, že máme skoro vyhráno.
28. 10. 2021|

Zdravotní stav dětí se zhoršuje. Důležité je sportovat společně a pro radost, radí olympijské vítězky

Se sportováním dětí v době zákazů a on-line výuky radí rodičům olympijské vítězky Barbora Špotáková s Kateřinou Emmons. Pohyb je podle nich pro děti stejně důležitý jako mytí rukou, a k pohybu zas vede cesta přes správnou motivaci. Sportovkyně byly hosty pořadu Události, komentáře.
30. 1. 2021|

Slovensko omezuje pohyb lidí bez negativního testu, v USA klesá počet nakažených

Na Slovensku od středy platí v souvislosti s koronavirovou krizí přísnější zákaz vycházení. Potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus je nově až na výjimky potřeba také pro cesty do práce či do přírody. Německo zvažuje drastické omezení letecké dopravy kvůli novým variantám koronaviru, Velká Británie ze stejného důvodu zpřísňuje vstup ze zemí, kde se tyto varianty šíří. Ve Spojených státech se i přes rekordní počty obětí zpomaluje růst nově nakažených a hospitalizovaných.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 22:30|

Pravidelné cvičení v prvním trimestru může snížit riziko vzniku těhotenské cukrovky, tvrdí vědci

Nastávající matky, které pravidelně cvičí, mají nižší riziko, že se u nich v následujících měsících objeví těhotenská cukrovka. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval časopis Diabetes Care. Podle ní se nebezpečí sníží, pokud zdravá žena přiměřeně sportuje minimálně 38 minut denně.
14. 1. 2021|

Jak dlouho by měl člověk po prosezeném dni cvičit? Vědci doporučují nejméně půlhodinu

Třicet až čtyřicet minut tělesné aktivity, jako je třeba jízda na kole, rychlá chůze či třeba práce na zahradě, vykompenzuje negativní následky mnohahodinového sezení. Vypočítali to vědci, jejichž výzkum publikoval British Journal of Sports Medicine. Právě v době koronavirových opatření, kdy lidé tráví více času doma, je sportovní činnost podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zvláště důležitá.
26. 11. 2020|