Kde může běhat pes bez vodítka, řeší řada měst v Česku. Praha pravidla zrovna dokončuje

Události: Města řeší a regulují volný pohyb psů (zdroj: ČT24)

Místa, kde se psi můžou pohybovat volně, má řada měst jasně vyjmenovaná ve vyhlášce. Všude jinde musejí být na vodítku. Například pražský magistrát takovou úpravu zrovna dokončuje.

V parku na pražské Pankráci psi běžně běhají bez vodítek. K tomu určený a speciálním zeleným piktogramem označený prostor pro volný pohyb psů to ale není. „Tady v parku by mělo platit, že jsou na vodítku, ale moc lidí to nerespektuje,“ postěžovala si jedna majitelka psa. A to i přesto, že ani ona sama domácího mazlíčka na vodítku neměla. Ani jiným respondentům, které oslovil štáb České televize, nevadilo, že psi často místem běhají navolno.

Pražský magistrát se teď snaží vydat jmenovitý seznam míst pro venčení psů. Vzniká dokonce mapa, která bude přímo součástí příslušné vyhlášky. Zatím ale není podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana seznam „vycházkových“ míst kompletní, některé pražské městské části na něm stále pracují.

Pohyb psů regulují i v Brně či Ostravě

V Ostravě je třicet míst pro volný pohyb psů. Všechna jsou vymezena vyhláškou města a upozorňuje na ně i speciální značka. Do tamějšího největšího parku – Komenského sadů – chodí venčit svého pětiměsíčního psa i Petra Rydrychová. „Jsme rádi, že je tady část parku, kde se psi mohou prohánět,“ pochvaluje si.

Na procházky sem ale často chodí i matky s dětmi. Například Lenka Zdařilová obavy z útoku psa nemá. „Já doufám, že ti páníčci jsou ohleduplní, ví a znají své zvíře,“ přemítá.

O tom, kde můžou v Brně lidé věnčit psa a kde naopak nesmí, rozhodují zástupci městských částí. Pražský magistrát chce zmíněnou vyhlášku mimo jiné upravující volný pohyb psů schvalovat ještě tento měsíc.

Pozornost k tématu volného pohybu psů přitáhl v pondělí nepravomocný rozsudek soudu, podle nějž má jít na 10 měsíců do vězení muž, který loni v parku na pražském Petříně dle verdiktu neuhlídal křížence pitbula, kterého venčil. Zvíře následně zaútočilo na chlapce předškolního věku a způsobilo mu velmi vážná zranění.