TÉMA

Import

EU zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud se jich bude dovážet moc

Evropská unie znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Jinak ale bude i nadále pokračovat dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bez cel a kvót. V noci na středu se na tom domluvili vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu. Dohodu ihned uvítal ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tím, že umožní podporovat ukrajinské producenty a nadále pokračovat ve vývozu zboží.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 11:01|

Plánované demonstrace zemědělců jsou podle Výborného nejednotné. Neví, s kým jednat o požadavcích

Protest proti čemukoliv patří k demokratické společnosti, řekl v Událostech, komentářích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) k demonstracím farmářů, které se v posledních týdnech odehrávají v mnoha evropských zemích. Výhrady farmářů ale podle něj směřují k evropským tématům a v Česku nemusí mít stejné obavy jako třeba ve Francii. Že jde zemědělcům hlavně o hledání řešení na úrovni EU, potvrdil v diskusi i předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
14. 2. 2024|

Největší obchodní partner Česka ekonomicky churaví. Německu klesá export, potíže má i průmysl

Německé hospodářství je v recesi. Čelí klesajícímu exportu i nadále vysokým cenám energií, v sousední zemi loni také klesla průmyslová výroba. Na největší evropské hospodářství je přitom úzce navázaná i tuzemská ekonomika. Česko proto na pokles německé ekonomické aktivity doplácí.
8. 2. 2024|

Ruské diamanty se možná dostanou na sankční seznam, rozhodovat o tom bude G7

Skupina sedmi velkých světových ekonomik G7 má brzy rozhodnout o tom, jestli zařadí ruské diamanty na sankční seznam. Kvůli agresi na Ukrajině to požaduje Kyjev i některé evropské země. Moskva by podle nich přišla o důležitý zdroj financování války. Ruská státní společnost Alrosa, která těží celou třetinu světových diamantů, vydělává Kremlu každý rok přes tři miliardy eur.
26. 10. 2023|

Stavebnictví v Česku v červnu po několikaměsíčním poklesu stouplo o procento

Stavební výroba v České republice v červnu v meziročním srovnání po čtyřech měsících poklesu stoupla. Vzrostla o jedno procento, přičemž nárůst zaznamenalo pozemní i inženýrské stavitelství. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 2,5 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí informoval také o tom, že růst průmyslové výroby v Česku v červnu zpomalil. Český zahraniční obchod mezitím skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 19:45|

Průmyslová výroba v květnu meziročně mírně zrychlila růst, stavebnictví naopak kleslo

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Opět ubylo zakázek v průmyslu, jejich hodnota meziročně klesla o 4,4 procenta. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 1,6 procenta. Stavební výroba naopak v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta, meziměsíčně ale o procento vzrostla.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 20:37|

Česko dovoz ukrajinských produktů nezakáže. Není důvod, oznámil Nekula

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země, řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 22:23|

Ceny vývozu a dovozu loni rostly prudkým tempem. V prosinci byl ale růst nejnižší z celého roku

Ceny vývozu i dovozu loni rostly výrazně rychleji než dříve. Vývozní ceny stouply meziročně o 12,7 procenta a dovozní o 17,2 procenta, informoval Český statistický úřad. Statistici zveřejnili také údaje za loňský prosinec, které celoročnímu výsledku poněkud pomohly, protože meziroční růst cen vývozu a dovozu byl nejnižší za celý rok. Pokračovalo tedy postupné zpomalování, které bylo patrné od srpna.
10. 2. 2023|

Inflace v Česku opět rostla. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 1,2 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v říjnu byly ceny meziročně vyšší o 15,1 procenta. Analytici očekávali zvýšení o několik desetin procentního bodu. Meziměsíčně ceny stouply o 1,2 procenta. Vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami bydlení, dál zdražily i potraviny a částečně přispěla i nižší srovnávací základna loňského roku, v jehož posledních dvou měsících došlo k odpuštění DPH u elektřiny a plynu, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků inflace zůstane na vysoké úrovni i v dalších měsících.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:39|

Ekonomika stoupla, podmínky v průmyslu se však zhoršují

Ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla česká ekonomika meziročně o 1,6 procenta. Hrubý domácí produkt (HDP) se ale proti předchozímu čtvrtletí naopak snížil o 0,4 procenta. Předběžný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 21:43|

Francie chce do roku 2027 otevřít jeden z největších lithiových dolů v Evropě

Francie se do roku 2027 chystá otevřít jeden z největších dolů na lithium v Evropě. Tento lehký kov je zásadní například pro výrobu elektromobilů a otevření dolu by mohlo pomoct snížit takřka úplnou závislost Evropy na Číně, kde se lithium dosud téměř výhradně zpracovává. Projekt Emili, který má za cíl těžbu lithia v departementu Allier v pohoří Massif central, v pondělí představila francouzská důlní společnost Imerys.
24. 10. 2022|

Průmysl v červenci zpomalil, automobilkám se dál dařilo

Průmysl v Česku v červenci zpomalil meziroční růst na 0,8 procenta z červnových 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,3 procenta, což bylo mimo jiné ovlivněné i čerpáním celozávodních dovolených. Červencové výsledky ukazují podle analytiků na blížící se recesi. Ke zhoršení situace podle nich dále přispěje energetická krize.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 17:08|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Zahraniční obchod v dubnu vykázal deficit 28,4 miliardy korun

Zahraniční obchod v dubnu skončil deficitem 28,4 miliardy korun, což je meziročně o 48 miliard korun horší výsledek. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vliv na to podle statistiků měly především vyšší ceny ropy a zemního plynu.
6. 6. 2022|

Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 4,8 procenta, uvádí zpřesněný odhad ČSÚ

V prvním čtvrtletí letošního roku stoupla ekonomika meziročně o 4,8 procenta. Jde tak o zlepšení původního odhadu, jak vyplývá ze zpřesněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu činil 0,9 procenta.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 10:15|

„Když to pomůže tomu, že skončí válka...“ České firmy hledají náhradu za ruský trh

Většina českých podniků pocítila dopady ruské invaze na Ukrajinu především prostřednictvím rostoucích cen energií a některých surovin. Část podnikatelů ale kvůli válce přišla i o významné obchodní partnery a musí si hledat nové exportní destinace. Z ruského trhu se stahují malé firmy i největší česká automobilka.
26. 5. 2022|

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Velvyslanci se shodli na dalším balíku sankcí

Zástupci zemí Evropské unie se ve čtvrtek po dvou dnech jednání shodli na pátém balíku protiruských sankcí, jehož zásadní součástí je ukončení odběru uhlí z Ruska. Evropský blok také zakáže ruským lodím využívat své přístavy a nákladním dopravcům z Ruska a Běloruska své silnice. Nové postihy se vztahují i na čtyři velké ruské banky a zákaz dovozu dalších materiálů a výrobků včetně dřeva či alkoholu.
7. 4. 2022|

Přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl na 6,2 miliardy korun

V lednu skončil zahraniční obchod České republiky v přebytku 6,2 miliardy korun, což je o 18,6 miliardy méně než loni. Vývoz stoupl oproti loňskému lednu o 12,9 procenta na 336,7 miliardy korun a dovoz o 20,9 procenta na 330,5 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.
9. 3. 2022|

Srpnová inflace je nejvyšší od podzimu 2008. Rostly hlavně ceny za bydlení

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku opět zrychlil. V srpnu se inflace zvýšila o 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008. Vliv na to mělo zdražení zboží i služeb v téměř všech oddílech spotřebního koše, nicméně nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny za bydlení. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Většina analytiků přitom čekala stagnaci na červencových 3,4 procenta.
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 20:20|

30 let zpět: Jak se bydlí na Západě

V obchodním domě Domov Praha slavnostně zahájila prodej IKEA. Československo se tak po Maďarsku stalo druhou zemí někdejšího východního bloku, kde tato švédská nábytkářská firma představila svou vizi moderního bydlení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 9. 2021|

Rusko omezuje dovoz krmiv a krmných přísad z Česka

Ruská Federální veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor zakázala dovoz krmiv a přísad do krmiv z České republiky, oznámila agentura TASS. Samotný úřad ve svém prohlášení informuje o dočasném omezení dovozu těchto produktů od 21. června. České ministerstvo zemědělství v reakci uvedlo, že se tuzemská krmiva vyrábějí v souladu s předpisy Evropské unie a jsou bezpečná.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 17:31|

Stavebnictví se v únoru propadlo nejvýrazněji od července roku 2016, poklesl i průmysl

Český průmysl v únoru přešel kvůli pandemii do meziročního poklesu o 2,6 procenta z lednového růstu o 0,3 procenta. Hůře si vedla výroba aut, elektrických zařízení i stavebních hmot. Firmy ale uzavřely více nových zakázek než loni, vyplývá z revidovaných údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Výrazný pokles zaznamenalo i stavebnictví, jeho produkce v únoru meziročně klesla o jedenáct procent, jde tak o nejvýraznější meziroční propad od července 2016. Vyšší byl naopak přebytek zahraničního obchodu, ten v únoru stoupl na 22,5 miliardy korun.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 14:42|

Čína je poprvé největším obchodním partnerem Evropské unie, předstihla Spojené státy

Čína se poprvé stala největším obchodním partnerem Evropské unie, a předstihla tak loni na této pozici Spojené státy. Obchod mezi Čínou a Unií loni dosáhl hodnoty 709 miliard dolarů (15,2 bilionu korun), zatímco hodnota obchodní výměny Unie s USA činila 671 miliard dolarů. Peking zároveň překonal obecný trend –⁠ loni obchod s většinou evropských partnerů klesl kvůli pandemii covidu-19, napsal zpravodajský server BBC.
17. 2. 2021|

Přebytek zahraničního obchodu v listopadu stoupl, pomohl vývoz aut

Zahraniční obchod České republiky skončil loni v listopadu přebytkem 32,2 miliardy korun, meziročně tak byl o dvacet miliard korun vyšší a dosud nejvyšší ve sledovaném měsíci. Výsledek příznivě ovlivnil rostoucí vývoz aut a menší deficit obchodování s ropou a zemním plynem, vyplývá z předběžných dat Českého statistického úřadu. Přebytek zahraničního obchodu v listopadu skončil podle analytiků lehce nad očekáváním. Roste zahraniční poptávka, vývoj domácí spotřeby je slabší.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 12:29|