TÉMA

Exportní garanční a pojišťovací společnost

Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:29|

Huť Liberty Ostrava požádala soud o ochranu před věřiteli, dluží miliardy

Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Uvedl to server HN.cz. Ke konci října podle něj firma dlužila přes tři miliardy korun. Huť chtěla individuální moratorium na ochranu před jedním věřitelem, firmou Tameh. Krajský soud v Ostravě návrh přijal. Liberty má nyní třicet dnů na předložení plánu restrukturalizace. V návrhu na moratorium firma podle serveru uvedla, že počítá se vstupem investora a chystá také prodeje emisních povolenek či nepotřebného majetku.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 19:50|

Reportéři ČT: Ostravské hutě nemají ani na základní suroviny, majitel vyvedl za hranice miliardy

Poprvé ve své sedmdesátileté historii ostravské hutě odstavily vysoké pece a přestaly vyrábět železo. Liberty Ostrava sice v minulých letech vydělaly miliardy korun, ty ovšem jejich majitel Sandžív Gupta vyvedl do zahraničí. Hutím teď kriticky chybí, nemají za co nakupovat základní suroviny, dluží dodavatelům a hrozí, že tisíce lidí přijdou o práci. V září navíc musel stát za Liberty uhradit 1,5 miliardy za nesplacený úvěr. Státní pojišťovna, která se za půjčku zaručila, dnes okolnosti, za kterých k tomu došlo, vysvětlovat odmítá. A nekomunikuje ani vedení firmy, zjistili Reportéři ČT.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 14:24|

Státní pojišťovna EGAP zaplatila za Liberty Steel pohledávku jeden a půl miliardy korun

Státní exportní pojišťovna EGAP zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 16:04|

Liberty Ostrava čelí potížím s financováním a poklesem poptávky. Uzavírá jeden z důležitých provozů

Ostravská huť Liberty řeší vážné problémy s financováním a poklesem poptávky po výrobcích. Uzavírá tak jeden ze zásadních provozů – největší koksárenskou baterii. Ta je podle Liberty neefektivní a vzhledem k přebytku kapacit na světovém trhu ztrátová. Vedení společnosti ale tvrdí, že všichni pracovníci z tohoto provozu by měli najít uplatnění uvnitř Liberty Ostrava.
28. 8. 2023|

Státní společnost opět pojišťuje vývoz českých firem na Ukrajinu

Státní společnost EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost) po více než roce začala znovu pojišťovat vývoz českých firem na Ukrajinu. Otevřela kvůli tomu speciální fond, v němž za tři týdny přijala už asi dvě desítky žádostí. Zájem o krytí rizik v zemi, která se brání ruské agresi, mají hlavně výrobci zemědělské techniky a potravináři. Smlouvu už podepsal první zájemce.
15. 8. 2023|

Vláda schválila dohodu s obcemi kolem gigafactory či valorizace odměn zastupitelů

Vláda ve středu schválila dohodu s obcemi v sousedství připravované průmyslové zóny pro výrobu baterií pro elektromobily v lokalitě Líně na Plzeňsku. Dohoda zmenšuje plochu areálu takzvané gigafactory a slibuje investice do kompenzačních opatření pro obce, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Kabinet také schválil další novely, například tu týkající se pravidelné valorizace odměn městských a krajských zastupitelstev nebo možnosti obcí spojit se a sdílet administrativu.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 17:42|

Nekula končí v čele resortu zemědělství, nahradit ho má Výborný

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí v čele ministerstva zemědělství. Nominaci předsednictva KDU-ČSL na nového šéfa resortu přijal bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Návrh ještě musí schválit širší vedení strany. Oznámil to předseda strany a ministr práce Marian Jurečka na mimořádné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Nekula uvedl, že v posledních týdnech mu chyběla podpora ze strany vedení lidovců.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 22:40|

Reportéři ČT: Nefunkční elektrárna v Turecku a ztracené miliardy. Příběh se po letech uzavřel

Po třinácti letech se v minulých měsících uzavřel příběh, kvůli kterému Česko přišlo v Turecku o miliardy korun. Vítkovická firma tam stavěla uhelnou elektrárnu, projekt zaplatila Česká exportní banka. Elektrárna však nikdy nebyla plně zprovozněna a Česko získalo zpět jen zlomek peněz, které do země poslalo. Celková ztráta dle odhadů činí zhruba deset miliard korun. České státní instituce na klíčové otázky neodpovídají a hlavní postavy celé finanční blamáže přehazují odpovědnost jedna na druhou. Tématu se věnovali Michael Fiala a Václav Černohorský.
28. 3. 2023|

Do bankovní rady ČNB nastoupí Procházka a Kubíček, viceguvernérem bude Frait

Novými členy bankovní rady České národní banky se od 13. února stanou dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stane viceguvernérem. Všechny ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman. Ten při jmenování oznámil, že podepsal státní rozpočet vlády Petra Fialy (ODS) se schodkem 295 miliard korun.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 15:32|

Soud potřetí osvobodil exmanažery pojišťovny EGAP v kauze cementárny ve Vietnamu

Soud v pondělí i potřetí nepravomocně osvobodil dvojici exmanažerů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), kteří čelí stíhání za porušení povinnosti při pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu. Žalobce znovu žádal pro Jiřího Skuhru čtyřleté vězení, pro Karla Plevu pak tříletý podmíněný trest. Chce také, aby zaplatili škodu způsobenou pojišťovně. Částka už podle něj přesáhla 416 milionů korun a bude se dále zvyšovat.
17. 1. 2022|

Covid v Česku dál slábne. Za rok 2021 ale zemřelo na 24 tisíc lidí

Ve čtvrtek v Česku přibylo 5749 potvrzených případů covidu, o 22 procent méně než před týdnem. Výrazně nižší byl ale i počet provedených testů, který v mezitýdenním srovnání klesl zhruba na polovinu. V nemocnicích je 3163 pacientů s prokázanou infekcí, zhruba o 950 méně než v předvánoční čtvrtek. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Za rok 2021 zemřelo s covidem více než 24 tisíc lidí, což –⁠ pro srovnání –⁠ zhruba odpovídá počtu obyvatel Litoměřic nebo Českého Těšína.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 13:26|

Nemocnice mohou znovu dělat plánované operace, Česko již objednalo vakcínu pro pět a půl milionu lidí

Vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Mohou začít dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice již uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly. Vláda také schválila seznam kandidátů na nové soudce nebo změnu zákona o kybernetické bezpečnosti.
23. 11. 2020|

Česko prodává pohledávku za uhelným projektem v Turecku

Česko prostřednictvím České exportní banky (ČEB) prodává zajištěnou pohledávku za společností Adularya, která vlastní hnědouhelnou elektrárnu Yunus Emre v Turecku, potvrdil mluvčí ČEB Jan Černý. Na nedokončeném tureckém projektu se podílely české firmy, turecká strana se ho několikrát neúspěšně pokusila prodat. Hodnota prodávané pohledávky je podle informací ČTK v miliardách korun.
12. 11. 2020|

Exmanažeři EGAP budou i nadále stíháni, odvolací soud jim zrušil osvobozující rozsudek

Obvodní soud pro Prahu 1 musí znovu projednat případ bývalých manažerů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jiřího Skuhry a Karla Plevy stíhaných kvůli pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu. Rozhodl o tom odvolací senát, který zároveň zrušil osvobozující rozsudek nad oběma muži. Někdejší členové představenstva EGAP, jimž hrozí v případě prokázání viny dva až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku, vinu v kauze od počátku odmítají.
22. 6. 2020|

Záruční banka má smlouvy ke COVID III podepsat s bankami v pátek. Podnikatelé už s nimi mohou začít jednat

Do výzvy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) k záručnímu programu COVID III se přihlásilo 20 komerčních bank nebo spořitelních družstev. Teď se uskuteční konzultace s ministerstvem průmyslu a obchodu a Českou národní bankou. Smlouvy o spolupráci by se měly podepisovat v pátek. Na webináři pořádaném Hospodářskou komorou to řekl ředitel komunikace ČMZRB Michal Pluta. Komerční banky se mohly do výzvy hlásit od 19. května do pondělní půlnoci.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 20:28|

Ropa výrazně zdražuje. K růstu cen přispívá optimismus ohledně obnovování hospodářského života

Ropa výrazně zdražuje, přispívá k tomu optimismus ohledně obnovování hospodářského života a rozhodnutí velkých těžařů omezovat dodávky suroviny na trh. Japonská ekonomika se v prvním čtvrtletí dostala do recese. Ekonomika USA by ve 2. čtvrtletí mohla v důsledku koronaviru klesnout o více než 30 procent, nicméně šéf Fedu nečeká opakování krize z 30. let minulého století. Německo a Francie chtějí záchranný fond s 500 miliardami eur. Plné oživení  globální ekonomiky v roce 2021 není pravděpodobné, soudí šéfka MMF. Akcie v USA díky naději na vakcínu a další stimulační opatření výrazně posílily.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 22:29|

Do Nošovic přijede 750 korejských inženýrů. Výjimku klíčovému zaměstnavateli schválila vláda

Korejští pracovníci automobilky Hyundai budou moci přijet do závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Celkem zhruba 750 inženýrů, kteří budou pracovat na vývoji nového vozidla, rozhodla v pátek vláda. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR by měl kabinet cestovnímu ruchu pomoci vyjednáním dvoustranných dohod se zeměmi s nízkým rizikem nákazy. V největší německé letecké společnosti Lufthansa zanikne zhruba 10 tisíc pracovních míst. Norský parlament schválil důležitý zákon o restrukturalizaci podniků. Amazon prohrál soud ve Francii. Americký prezident Donald Trump podepsal pomoc malým podnikům a nemocnicím. Air France dostanou záchranný balíček.
24. 4. 2020Aktualizováno25. 4. 2020, 16:20|

Jedna hluboká recese teď a druhá hned po ní? Hrozbou je dluh, předpovídá Economist Intelligence Unit

Přestože globální ekonomika teď čelí recesi, která bude podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) zřejmě nejhlubší od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století, mohla by později přijít další, ještě hlubší recese. Předpovídá to analytická firma Economist Intelligence Unit (EIU). Problémy se zakázkami má 80 procent českých exportérů, ale i řada hospod a restaurací. Zemědělci žádají nižší DPH a zařazení do programu COVID, chybí jim také zahraniční pracovníci. Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová čeká letos schodek státního rozpočtu podstatně vyšší než schválených 200 miliard.
16. 4. 2020Aktualizováno16. 4. 2020, 19:55|

Lidem by za porušení opatření mohla hrozit pokuta na místě. Poslanci podpořili i odklady nájmů

Poslanci ve středu jednali o vládních návrzích, které mají zmírnit krizi způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru. Schválili rozšíření možností centrální banky obchodovat na volném trhu, změnili i pravidla pro poskytování úvěrů a zvýšili strukturální deficit až na čtyři procenta HDP. Nájemníci bez příjmů budou načas chráněni před výpovědí z bytů. Také firmy s uzavřenými provozy mají získat nárok na odklad nájmu. Policisté i strážníci zřejmě budou moci pokutovat až 10 tisíci korunami lidi, kteří budou porušovat opatření proti šíření nemoci.
8. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 03:09|

Česko má od Turecka nabídku získat problémovou elektrárnu Adularya, uvedl Babiš

Česká republika má od turecké strany de facto nabídku převzít celá aktiva projektu Adularya, který zahrnuje nedokončenou hnědouhelnou elektrárnu a na kterém se podílely české firmy. Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to v úterý řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
3. 9. 2019|

Po výměně náměstků na ministerstvu průmyslu a obchodu končí Pilný, nastupují Jirotková a Dejl

První politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, jež dosud vedla státní agenturu CzechInvest, uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V polovině května si přivede ještě druhého náměstka, bude jím Jan Dejl z ministerstva financí, potvrdil ředitel komunikace ministerstva Jan Piskáček.
2. 5. 2019|