TÉMA

Jakub Unucka

Moravskoslezským hejtmanem se stal Bělica. Nahradil nepravomocně odsouzeného Krkošku

Zastupitelé Moravskoslezského kraje zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu (ANO) novým hejtmanem. Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června. Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. Bělica bude ve středu od 18:28 hostem Interview ČT24.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 20:22|

Krkoška rezignoval na funkci hejtmana. U soudu dostal peněžitý trest za uplácení lékařů

Jan Krkoška (ANO) rezignoval na funkci moravskoslezského hejtmana a vzdal se i mandátu krajského zastupitele. Učinil to krátce poté, co jej soud uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška, který se na začátku jednání k uplácení lékařů doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest. Jeho konec pak začali požadovat spolustraníci i strany, které v Moravskoslezském kraji vládnou spolu s ANO v koalici. Krkošku by v čele kraje mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica (ANO), který řekl, že má nominaci svého zastupitelského klubu.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 22:49|

Hejtman Krkoška půjde před soud. Je obžalován v letité kauze uplácení lékařů

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) půjde před soud. Upozornil na to Deník.cz. Obžaloba se netýká jeho politické činnosti, hejtman je jedním z aktérů v kauze uplácení lékařů farmaceutickými firmami. Kauza je stará dvanáct let, tehdy Krkoška působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky putovaly k lékařům.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:06|

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Ostravská Liberty přijde o dodavatele energií, koksovna půjde do útlumu. Tameh ukončí provoz do středy

Společnost Tameh Czech řízeně ukončí provoz do středy. Do té doby využije uhlí, které jí dodá OKD, uvedl mluvčí Tamehu Patrik Schober. Znamená to, že Tameh přestane dodávat energie hutní společnosti Liberty Ostrava. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že koksovna huti půjde do teplého útlumu. Liberty zatím na zaslané dotazy nereagovala. Se zástupci hutní firmy se ve středu setká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 18:26|

Dodavatel energií pro Liberty je v insolvenci. Vláda chce po hutní firmě plán restrukturalizace

Společnost Tameh Czech na sebe podala insolvenční návrh, napsala ČTK. Firma, která dodává energie huti Liberty Ostrava, uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti poté, co jí Liberty téměř před půlrokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. Vůči věřitelům má Tameh závazky po lhůtě splatnosti převyšující 255 milionů korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát situaci nehodlá řešit mimořádnou půjčkou pro hutní podnik. Vláda po Liberty požaduje věrohodný plán restrukturalizace. O společnosti chce kvůli jejímu podnikání v dalších státech hovořit i s Evropskou komisí.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:21|

Moravskoslezský kraj připravuje mapu oslunění, má pomoci s rozvojem komunitní energetiky

V Moravskoslezském kraji vzniká mapa oslunění. Pomůže samosprávám, firmám i jednotlivcům zjistit, která místa jsou ideální pro fotovoltaiku. Hotová by měla být počátkem příštího roku. Tehdy by také již mohla být schválená novela zákona, která stanoví podmínky pro fungování komunitní energetiky. O zřízení takového systému výroby a distribuce elektřiny mají v regionu zájem desítky obcí.
29. 6. 2023|

Z bývalého dolu v Karviné bude zábavně naučný park. Rekonstrukce má začít za dva roky

Kompletní rekonstrukce bývalého dolu Gabriela a jeho okolí v Karviné by mohla začít v roce 2025. V místě má vzniknout POHO Park, který se má stát centrem pohornické krajiny. Lokalitu ovlivněnou těžbou uhlí chce kraj do budoucna výrazně proměnit. Renovace bývalého dolu má stát více než půl miliardy korun. Sdělili to zástupci kraje, města a dalších institucí, které se na projektu podílejí.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 20:14|

Vláda ukončila projekt kanálu Dunaj–Odra–Labe, potvrdil ministr Kupka

Vláda zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj–Odra–Labe. Informovali o tom Piráti a rozhodnutí potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zrušení územní ochrany budoucí trasy kanálu fakticky znamená konec tohoto projektu, který prosazoval prezident Miloš Zeman. Vládní koalice se k tomuto kroku zavázala v programovém prohlášení. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) a ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) rozhodnutí vítají.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 17:13|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

Havířovská nemocnice zprovoznila dekontaminační jednotku na likvidaci nebezpečného odpadu

Krajská nemocnice v Havířově uvedla do provozu jednotku pro likvidaci nebezpečného odpadu. Stroj nejprve odpad určený k dekontaminaci mechanicky zpracuje pomocí rotačních nožů a díky následnému mikrovlnnému záření jej neutralizuje. Nemocnice si od zařízení slibuje nejen výraznou úsporu nákladů, ale i nižší zátěž pro životní prostředí.
5. 5. 2022|

Obec na Bruntálsku chce vybudovat kotelnu a zásobník břidlicového plynu. Byla by nejspíš první v zemi

Obec Dvorce na Bruntálsku má v úmyslu vybudovat kotelnu a zásobník zkapalněného břidlicového plynu. Vesnice, která má asi třináct set obyvatel, by tak byla zřejmě první v České republice. Břidlicový plyn se ale v Česku netěží, musel by se do regionu dovážet ze Spojených států. Dvorce by mohly plynem vytápět například místní základní školu a další obecní objekty.
30. 10. 2021|

Beskydské obce zjišťují, co budou moci využít z likvidovaného Dolu Frenštát

Starostové obcí v Beskydech jednali s krajem a zástupci státního podniku Diamo o možnostech následného využití částí Dolu Frenštát. Spadají pod něj budovy, pozemky, ale i části infrastruktury, která je důležitá pro běžný provoz jednotlivých měst. Po mnoha letech bylo rozhodnuto, že bude Důl Frenštát zlikvidován.
28. 4. 2021|

Chytré pachové ohradníky se na severu Moravy osvědčily, střetů aut se zvěří o polovinu ubylo

Instalace pachových ohradníků nové generace na vybraných silnicích se Moravskoslezskému kraji osvědčila. Správa silnic je nechala umístit na nejrizikovější úseky v regionu a střety s lesní zvěří se v těchto místech snížily o polovinu. Ohradníky, které mají čip s GPS, aby je silničáři mohli monitorovat, se postupně objeví i na dalších místech.
26. 4. 2021|

SeČTeno z Moravskoslezského kraje: Covid urychlil zavírání dolů

Na celém území České republiky se šíří nemoc covid-19, na přelomu jara a léta to byl však právě moravskoslezský region, který se stal jedním z epicenter nákazy. Nemoc se projevila i u zaměstnanců těžební společnosti OKD, která je významným zaměstnavatelem. A projevila se i na budoucnosti odvětví v kraji, uspíšila totiž útlum těžby v Karviné. Končí tak dva z posledních tří aktivních dolů, poslední vozíky s uhlím z nich vyjíždí v těchto dnech. Dopadům pandemie v tuzemských regionech se věnuje pořad České televize SeČTeno.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 18:04|

V ohrožení je pět tisíc pracovních míst navázaných na OKD. Kraj chce znejistěným firmám pomoct

Ukončení těžby černého uhlí na Karvinsku může v brzké budoucnosti ohrozit až pět tisíc pracovních míst ve firmách, které v současnosti dodávají služby těžební společnosti OKD nebo s ní obchodují. Moravskoslezský kraj proto založil odbornou skupinu Task Force OKD a ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou (KHS) či Svazem průmyslu zjišťuje, jak by tato místa mohl zachránit. Informoval o tom náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).
4. 2. 2021|

Komise doporučila vládě ukončit využívání uhlí v roce 2038, podle ekologů je to pozdě

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O závěru informoval její předseda ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O záměru bude dále rozhodovat vláda. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Kvůli pátečnímu rozhodnutí odejdou z uhelné komise zástupci ekologických organizací. Někteří ekologové si myslí, že vybraný rok je pozdní, poukazují přitom na to, že by Česko nemuselo splnit kritéria Pařížské dohody o změně klimatu. Zástupci energetické oblasti, těžařů a dalších subjektů oboru si naopak myslí, že usnesení komise je kompromis. To obsahuje mimo jiné i závazek, že do Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje půjde v příštích letech téměř 100 miliard korun.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:06|

Moravskoslezský kraj připouští splavnění části Odry. Olomoucký nechce kanál tří moří vůbec

Zástupci Moravskoslezského kraje jednali s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím vodních cest o splavnění Odry od Svinova do polského města Koźle. Vedení kraje připouští, že by souhlasilo se splavněním řeky v tomto úseku, ale jen za určitých podmínek. Přístav například nemá být v zastavěné části Mariánských Hor a Svinova a stavba nesmí narušit vzácné oderské meandry. Rada Olomouckého kraje v pondělí vyslovila celkový nesouhlas se stavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe, který by měl vést i přes jeho území.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 21:42|

Hejtmanem Moravskoslezského kraje byl opět zvolen Ivo Vondrák

Hejtmanem Moravskoslezského kraje ve čtvrtek zastupitelé na svém ustavujícím zasedání ve veřejné volbě zvolili Ivo Vondráka z vítězného ANO, který kraj vedl už v minulém volebním období. Vondrák neměl protikandidáta. Koalice ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Vondrák získal 51 hlasů z 63 přítomných zastupitelů. Před čtyřmi lety získal podporu 36 zastupitelů.
5. 11. 2020|

Stvrzeno podpisem. Moravskoslezské ANO má koaliční smlouvu s ODS, lidovci a ČSSD

V Moravskoslezském kraji už mají koaliční dohodu. Na spolupráci se dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Koalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Hejtmanem bude znovu Ivo Vondrák (ANO). V opozici zůstanou Piráti, SPD a komunisté.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 17:06|

Boji s koronavirovou krizí má velet hejtman. Hygienici jednali chaoticky, uvedli lídři v Moravskoslezském kraji

Ačkoliv Moravskoslezský kraj v rámci koronavirové nákazy vykazoval nejvyšší nárůst nakažených, v současnosti naopak patří mezi regiony s nejnižším šířením nemoci. Boj s lokálními ohnisky ale podle kandidátů do vedení kraje odhalil slabá místa jako nedostatečné kompetence hejtmana nebo chaotičnost počínání hygienické stanice. Pandemie bude mít také dopad na příjmy kraje, ve kterém vláda plánuje útlum tradičního těžebního průmyslu.
25. 9. 2020|

Konec těžby uhlí hrozí katastrofou, stát podcenil přípravu, kritizovali v debatě krajští lídři

Moravskoslezský kraj trápí znečištěné ovzduší – i když například počet smogových situací v posledních letech klesal. Lídři krajských kandidátek hodlají nadále podporovat kotlíkové dotace, někteří by životnímu prostředí pomohli velkými projekty, jiní drobnějšími. Zásadním tématem pro region je také útlum těžby uhlí. Ten sice musí přijít, ale je potřeba se na něj pořádně připravit a stát situaci zanedbal, upozornili v předvolební debatě ČT24 krajští volební lídři.
24. 9. 2020|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Ostrava prostupnější. Skončila oprava Výškovických mostů

Rekonstrukce Výškovických mostů v Ostravě, jedna z největších dopravních staveb v Moravskoslezském kraji, po dvou letech skončila. Po nové komunikaci mohou auta jezdit od půlnoci na sobotu. Fungovat tam bude nejen tramvajová doprava, ale i automobilová a cyklistická, protože součástí stavby je také nová cyklostezka.
15. 5. 2020|