Havířovská nemocnice zprovoznila dekontaminační jednotku na likvidaci nebezpečného odpadu

Krajská nemocnice v Havířově uvedla do provozu jednotku pro likvidaci nebezpečného odpadu. Stroj nejprve odpad určený k dekontaminaci mechanicky zpracuje pomocí rotačních nožů a díky následnému mikrovlnnému záření jej neutralizuje. Nemocnice si od zařízení slibuje nejen výraznou úsporu nákladů, ale i nižší zátěž pro životní prostředí.

„Každá nemocnice produkuje poměrně velké množství nebezpečného odpadu, který se likviduje spalováním ve spalovně nebezpečného odpadu, když ale projde tímto procesem, tak se už nemusí spalovat jako nebezpečný a nemusí se s ním zacházet jako s nebezpečným odpadem. Může se využít dále například pro energetické účely jako palivo,“ vysvětlil provozně-technický náměstek nemocnice Petr Baránek. 

Dodal, že nebezpečný odpad navíc musí být z nemocnice do určitého času odvezen a následně spálen. „V pondělí, středu a pátek se tak od nás veškerý tento odpad odváží do spalovny. Tím, že proběhne tento proces, tak už to nebude muset být třikrát týdně, ale zatím nám to vychází na zhruba jednou za tři týdny,“ doplnil Baránek.

Nová francouzská technologie je testována a schválená Státním zdravotním ústavem. Podle Baránka byl právě povolovací proces velmi složitý a trval zhruba rok. Obdobnou dekontaminační jednotku využívá zdravotnické zařízení jako první v republice. Chystá její zprovoznění i v dalších krajské nemocnici ve Frýdku-Místku.

Odpad se rozřeže a ozáří

Dekontaminační jednotka pracuje v kombinaci mikrovlnného záření a mechanické úpravy odpadu v jednom uzavřeném zařízení, do kterého se vkládá vytříděný odpad, jenž se nejprve zpracovává rotačními noži, které dosahují až patnáct set otáček za minutu. Rozmělnění trvá zhruba pět až sedm minut.

Díky vysokofrekvenčnímu mikrovlnnému generátoru je odpad následně vystaven teplotě až sto deset stupňů Celsia, a to přibližně po dvacet minut. Celý cyklus tak zabere necelou půlhodinu. Proces je počítačově monitorován.

Nemocnice předpokládá, že by při této likvidaci odpadu mohla snížit dosavadní náklady o jeden a půl až dva miliony korun ročně, tedy přibližně o sedmdesát procent. Špitál ročně vyprodukuje téměř dvě stě tun nebezpečného odpadu.

Objem odpadu se zmenší na pětinu

Náklady na pořízení a zprovoznění dekontaminační jednotky přesáhly osm milionů korun. Havířovská nemocnice získala pět milionů korun z Evropského fondu regionálního rozvoje, další více než tři miliony poskytl nemocnici Moravskoslezský kraj, který je jejím zřizovatelem.

„Díky této technologii se objem nebezpečného nemocničního odpadu zmenší na pětinu. Zpracuje ochranné pomůcky, obvazy, dokonce si umí poradit i s jehlami nebo krevními konzervami. Tento dekontaminovaný odpad by se navíc mohl dál využívat, například jako palivo pro cementárny nebo podobné provozy,“ uvedl náměstek hejtmana pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka (ODS). Obdobná zařízení už fungují i v některých dalších evropských zdravotnických zařízeních.