TÉMA

Mys Canaveral

Mise Psyche odstartovala. Sonda letí zkoumat vzdálenou planetku
Americká kosmická agentura oznámila, že do vesmíru úspěšně odstartovala její nová mise. Sonda Psyche míří ke stejnojmennému tělesu, které bude dva roky detailně zkoumat.
13. 10. 2023|
Z mysu Canaveral odstartovala evropská mise Euclid. Bude zkoumat vývoj vesmíru
Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů – temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynáší raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 19:18|
Letenka za jednu miliardu. Na ISS odstartovala soukromá mise
Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2). Dva Američané a dva občané Saúdské Arábie směřují k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde stráví něco přes týden.
22. 5. 2023|
První vesmírná raketa vyrobená na 3D tiskárně odstartovala z Mysu Canaveral. Úspěch byl jen částečný
Americká společnost Relativity Space se už několik let snaží prokázat, že je možné i tak složité a konstrukčně náročné stroje, jako jsou kosmické rakety, vyrábět pomocí 3D tiskáren. Teď se pokusila o start – výsledky jsou rozporuplné.
23. 3. 2023|
Odstartovala raketa Falcon 9, k Měsíci nese první lunární vozítko arabské výroby
Z mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon 9, která má k Měsíci vynést lunární vozítko Rašíd Vesmírného centra Muhammada bin Rašída (MBRSC) Spojených arabských emirátů. Start byl již dvakrát odložený. Vozítko na Měsíci dosud zprovoznily jen USA, Rusko a Čína. V případě úspěchu tak půjde o první arabskou misi na Měsíc.
11. 12. 2022|
Mise Artemis má za sebou úspěšný start. Tentokrát letí Orion k Měsíci bez posádky, v budoucnu s ní přistane
Z floridského mysu Canaveral odstartovala raketa SLS (Space Launch System) s vesmírnou lodí Orion, která má vrátit člověka na Měsíc. Mise Artemis I je bezpilotní, Orion doletí k Měsíci a po 25 dnech se zase vrátí. První let s posádkou k měsíci plánuje NASA na rok 2024.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 09:20|
Nevyšlo to ani napodruhé. NASA opět zrušila start bezpilotní mise na Měsíc
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v sobotu podruhé v tomto týdnu kvůli technickým potížím zrušil plánovaný start rakety SLS s modulem Orion k Měsíci. Vesmírná agentura o tom informuje na svém webu a sociálních sítích, kde už dříve během dne napsala, že má raketa potíže s unikajícím palivem.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 21:50|
NASA chystá program Artemis, který vrátí po půlstoletí člověka na Měsíc. Start přesunuli na pátek
Půl století po konci éry programu Apollo zahájí americká vesmírná agentura NASA dlouho očekávaný program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. V pondělí ve 14:33 SELČ se mělo otevřít okno příležitosti pro start rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který bez posádky obletí Měsíc a v případě úspěchu se po dvaačtyřiceti dnech vrátí zpět na Zemi. NASA však nakonec pondělní start zrušila. Důvodem byl problém s jedním z motorů. Další možný termín je v pátek.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 22:13|vkl
Americká mise Artemis zamíří v srpnu k Měsíci
Americká vesmírná agentura NASA plánuje už na konci srpna vyslat novou obří raketu k Měsíci, informovala agentura AP. Mise Artemis I má bez posádky družici Země obkroužit a vrátit se zpátky na naši planetu.
22. 7. 2022|
Raketa s vesmírnou lodí Starliner od Boeingu odstartovala k ISS. Má lehké problémy
Z amerického mysu Canaveral po dlouhých odkladech odstartovala kosmická loď Starliner od společnosti Boeing. Modul vynesený raketou Atlas V by měl přibližně po 24 hodinách dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jíž veze zásoby.
20. 5. 2022|
Na ISS dorazila nová posádka, let jí zabral 21 hodin
Loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral v americkém státě Florida jí trvala 21 hodin, napsala agentura AP.
12. 11. 2021|
Raketa společnosti SpaceX po několika odkladech odstartovala. Na ISS veze čtyři astronauty
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX ve středu večer místního času (ve čtvrtek po 3:00 SEČ) po několika odkladech odstartovala z kosmodromu na mysu Canaveral v americkém státě Florida. K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynese loď Crew Dragon se čtveřicí astronautů na palubě, uvedly agentury.
11. 11. 2021|
Lucy letí k Jupiteru, dvanáct let bude zkoumat jeho asteroidy
Z floridského Mysu Canaveral odstartovala raketa Atlas V, která vynesla do vesmíru sondu Lucy. Ta míří k asteroidům doprovázejícím planetu Jupiter na oběžné dráze kolem Slunce. Její mise má trvat dvanáct let a má přispět k pochopení formování Sluneční soustavy.
16. 10. 2021|
Start rakety k ISS sledovali s napětím i čeští vědci a studenti. Mají v ní svůj magnetometr
Z Mysu Canaveral na Floridě v neděli odstartovala nákladní vesmírná loď Dragon společnosti SpaceX. Před zhruba dvěma hodinami přistála s více než 2170 kilogramy zásob a vybavení na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Raketa Falcon 9, která ji vynesla, se pak úspěšně vrátila na zemi. Tentokrát let s napětím sledovali i čeští vědci a studenti. Na palubě je totiž i jejich experiment, který bude sledovat nejen elektromagnetické pole Země, ale i samotné stanice.
29. 8. 2021|
Před 20 lety se poprvé vydal do vesmíru samoplátce. První civilistkou ale měla být už v roce 1986 učitelka z USA
Před dvaceti lety si první civilista zaplatil cestu do vesmíru. Amerického podnikatele Dennise Tita vynesla vstříc hvězdám ruská kosmická loď Sojuz. Předpoklady pro výlet na oběžnou dráhu měl, vystudoval letecké inženýrství a část profesní kariéry spojil s NASA. Už před ním se ale do vesmíru dostali i další neastronauti, kteří si ale „letenku“ nemuseli hradit ze svého. Vůbec první civilistkou měla být už v 80. letech americká učitelka Christa McAuliffeová, která měla z orbity v přímých přenosech vyučovat. Stejně jako zbytek posádky ale zahynula hned po startu při havárii raketoplánu Challenger.
28. 4. 2021|
Z mysu Canaveral odstartovali čtyři astronauti k ISS v lodi firmy SpaceX
Z floridského Mysu Canaveral po denním odkladu vynuceném nepřízní počasí odstartovala v pátek před polednem loď Crew Dragon Endeavour. Na palubě má čtyři astronauty včetně Thomas Pesqueta z Evropské kosmické agentury (ESA), který bude posádce velet jako první Francouz v historii. Loď s lidskou posádkou poprvé nese na oběžnou dráhu již jednou použitý stupeň nosné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 11:58|
Před padesáti lety si lidé poprvé zahráli golf na Měsíci
Apollo 14, osmá pilotovaná mise stejnojmenného amerického vesmírného programu, trvala devět dní. Do dějin se zapsala jako v pořadí třetí, které se podařilo přistát na Měsíci. Kosmická loď s tříčlennou posádkou odstartovala z vesmírného střediska na Mysu Canaveral 31. ledna 1971 a na měsíčním povrchu přistála 5. února.
5. 2. 2021|
Do vesmíru poletí první mise s lidmi, ale bez profesionálních kosmonautů. Miliardář si zaplatil loď SpaceX
Let do kosmu pro sebe a tři další vesmírné turisty zaplatil u soukromé společnosti SpaceX americký miliardář Jared Isaacman. Mělo by se jednat o první cestu do vesmíru, kdy na palubě nebude žádný profesionální kosmonaut. Mise, při níž se posádka vydá na oběžnou dráhu kolem Země, je plánována na letošní říjen, informovala agentura AP.
2. 2. 2021|
Boeing si chce napravit pověst. V březnu zkusí vyslat do kosmu loď Starliner
Americká společnost Boeing by chtěla ještě letos v březnu zopakovat testovací let své kosmické lodě CST-100 Starliner, která by měla dopravovat posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Informoval o tom na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). První zkušební let Starlineru v prosinci 2019 nebyl úspěšný.
1. 2. 2021|
SpaceX slaví. Dokázala letět se stejnou raketou do vesmíru už sedmkrát
Americká soukromá společnost SpaceX ve středu úspěšně dopravila na oběžnou dráhu kolem Země už šestnáctou sérii 60 satelitů sítě Starlink, která má v budoucnu umožnit připojení k internetu kdekoli na Zemi. SpaceX při tom úspěšně využila první stupeň rakety Falcon 9, který na oběžnou dráhu vynesl náklad rekordně už posedmé. A poté ve čtvrtek dokázal úspěšně přistát, nic tedy nebrání tomu, aby letěl do kosmu znovu.
27. 11. 2020|
Den úspěchů pro Muskovu SpaceX. Do vesmíru poslala dalších 60 družic Starlink a otestovala raketu
Americká společnost SpaceX ve čtvrtek úspěšně dopravila na oběžnou dráhu už dvanáctou sérii 60 satelitů sítě Starlink, která má v budoucnu umožnit připojení k internetu kdekoli na Zemi. Kolem planety těchto družic nyní krouží 713. První stupeň rakety Falcon 9 po vynesení satelitů opět úspěšně přistál na plující plošině v Atlantském oceánu.
4. 9. 2020|
NASA vyslala na Mars další sondu, poprvé s helikoptérkou. Bude tam pátrat po životě
Největší automatický vědecký rover určený k výzkumu Marsu, který dosud sestavil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), odstartoval ve čtvrtek z Mysu Canaveral do vesmíru na raketě Atlas V. Robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost), jež by mělo přistát v únoru příštího roku, má hledat známky možného minulého života, ale také vyzkoušet nové technologie pro případné budoucí lidské průzkumné výpravy na tuto planetu.
30. 7. 2020Aktualizováno30. 7. 2020, 14:44|
Před 70 lety vykročili Američané z floridského mysu do vesmíru
Před 70 lety se na východním pobřeží Floridy začala psát kapitola dobývání vesmíru – 24. července 1950 byla ze střelnice Eastern Test Range úspěšně vypuštěna raketa Bumper s pořadovým číslem 8 a dokázala uletět přes 300 kilometrů. Z vojenské střelnice se postupem let stal středobod amerického vesmírného programu a celý svět si tuto oblast zapamatoval pod názvem Mys Canaveral.
24. 7. 2020|
„Všechno je možné, nikdy se nevzdávejte,“ vzkázali astronauti po přelomovém letu Crew Dragon
První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se v neděli spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na palubě byla dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley. Ti společně s kolegou Chrisem Cassidym v pondělí odpovídali na otázky o misi.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 23:29|mkk