TÉMA

Američané

Američané přestávají věřit v Boha. Církvi se vyhýbá hlavně mladá generace

Každý třetí Američan je podle nového průzkumu agentury AP bez vyznání. Mezi mladými jejich podíl sahá dokonce až k 45 procentům. Ještě před padesáti lety přitom náležitost k jakékoliv církvi odmítlo jen pět procent obyvatel Spojených států. Řada Američanů nicméně ze svých životů spiritualitu nevylučuje a touží po setkávání se stejně smýšlejícími.
7. 10. 2023|

Boje a spory mezi znepřátelenými skupinami v Sýrii neustávají. Islámský stát čeká na svou šanci

V Sýrii stále pokračují boje, dokonce i mezi bývalými spojenci. V některých městech v minulých dnech navíc vypukly i protirežimní demonstrace. Vyvolává to obavy, že by situace opět mohli využít radikálové z Islámského státu.
7. 9. 2023|

Tisíce Američanů touží po slovenském snu. Cesta k získání pasu je však trnitá

Ve Spojených státech roste zájem o slovenský pas, jehož získání ulehčila loňská změna zákona. Jednou z možností je prokázat československé občanství maximálně u praprarodičů. Těch, kterým úřady vyhoví, ale ubývá. Lidé s kořeny na Slovensku se proto obrací na tamní úřady, a to v době, kdy si Bratislava připomíná 75 let od otevření amerického konzulátu.
23. 5. 2023|

Zdi domů ve Washingtonu připomínají Američany vězněné v zahraničí

Americká metropole Washington D.C. je známá svými politickými muraly – velkými legálními obrazy na stěnách domů. Poblíž rušné M Street nedaleko Georgetownské univerzity nyní poutá pozornost černobílý mural s tvářemi osmnácti Američanů vězněných v zahraničí.
13. 8. 2022|

30 let zpět: Den veteránů v Rokycanech

V České republice se den Válečných veteránů oficiálně slaví od roku 2001. Už od listopadu roku 1990 se ale tento den připomínal v Rokycanech. První ročník oslav se konal ve spolupráci s Evropským departmentem Amerických válečných veteránů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 11. 2020|

Při íránském útoku na základny v Iráku nebyl zabit žádný Američan ani Iráčan, oznámil Trump

Při nočním íránském raketovém útoku na základny v Iráku nebyl zabit žádný Američan ani Iráčan. Prohlásil to v Bílém domě americký prezident Donald Trump. Ve svém vystoupení obhajoval americký útok, při němž byl v Bagdádu v pátek zabit íránský generál Kásem Solejmání a kvůli němuž Íránci podnikli odvetnou akci. Podle Trumpa plánoval Solejmání nové útoky na americké cíle a jeho likvidace je významným poselstvím určeným teroristům.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 18:19|

USA: Demokratičtí kandidáti se hádali o zdravotní péči, Biden kritizoval plán Sanderse

Dosavadní favorit zápasu o demokratickou nominaci do prezidentských voleb v USA, bývalý viceprezident Joe Biden v televizní debatě se svými soupeři zkritizoval plán senátora Bernieho Sanderse na zavedení zdravotního pojištění pro všechny Američany. Kromě samotného Sanderse plán hájila senátorka Elisabeth Warrenová.
13. 9. 2019Aktualizováno13. 9. 2019, 07:38|

Reuters: Spojené státy po útocích na tankery jednají o zabezpečení ropné trasy

Spojené státy a jejich spojenci budou možná muset zajistit eskortu obchodním lodím plujícím Perským zálivem, aby je ochránili před dalšími možnými útoky. S odkazem na americké odborníky to oznámila agentura Reuters. Bezpečnostní situace v zálivu se zhoršila po čtvrtečních útocích na dva tankery. Předtím už v květnu byly podobně jako ve čtvrtek poškozeny čtyři jiné lodě. USA všechny akce připsaly Íránu, který to ale odmítá.
14. 6. 2019|

Írán přestává respektovat jaderné limity. Válku s Američany ale nechceme, tvrdí Chameneí

Írán oficiálně přestal dodržovat některé závazky vyplývající z jaderné dohody se světovými mocnostmi. Islámská republika od této chvíle tedy může produkovat neomezené množství obohaceného uranu a těžké vody, píše agentura Reuters s odkazem na činitele z íránské instituce pro atomovou energii. Země chce, aby Evropa, Rusko a Čína do dvou měsíců zajistily, aby Írán mohl vyvážet ropu navzdory americkým sankcím, jinak dohoda skončí. Teherán i Washington zároveň tvrdí, že si nepřejí válku.
15. 5. 2019Aktualizováno15. 5. 2019, 12:57|

Před 50 lety si lidé chtěli připomenout osvobození Plzně americkou armádou. Komunisti je rozehnali

Představitelé normalizační moci nechali v roce 1969 násilně rozehnat připomínku osvobození Plzně americkou armádou. Šlo o první velký zásah Veřejné bezpečnosti proti lidem po okupaci v srpnu 1968 a také o první signál, jak bude na případné projevy nespokojenosti reagovat nové vedení komunistické strany v čele s Gustávem Husákem.
6. 5. 2019Aktualizováno6. 5. 2019, 22:45|

Trump zvažoval navrhnout dceru Ivanku do vedení Světové banky. „Je dobrá v počtech“

Americký prezident Donald Trump zvažoval navrhnout dceru Ivanku na post šéfky Světové banky. V pátečním rozhovoru s magazínem The Atlantic řekl, že by si ji dokázal představit i jako americkou velvyslankyni při OSN. Pro dceru, která působí jako poradkyně Bílého domu, se nakonec Trump ani v jednom případě nerozhodl kvůli možnému obvinění z nepotismu, tedy protežování příbuzných.
12. 4. 2019|