Boje a spory mezi znepřátelenými skupinami v Sýrii neustávají. Islámský stát čeká na svou šanci

Horizont ČT24: Neklid v Sýrii (zdroj: ČT24)

V Sýrii stále pokračují boje, dokonce i mezi bývalými spojenci. V některých městech v minulých dnech navíc vypukly i protirežimní demonstrace. Vyvolává to obavy, že by situace opět mohli využít radikálové z Islámského státu.

Ve městech na východě země patří kurdští ozbrojenci ze Syrských demokratických sil k důležitým oporám Američanů. Ti se ze Sýrie nikdy nestáhli. Právě na východě nyní operuje kontingent o síle zhruba devíti set vojáků USA. Spojené státy vytvořily v Dajr az-Zauru a okolí protiteroristickou koalici.

Jenže koalice místních sil se začala rozpadat kvůli vzájemným bitkám.

Spory na východě vyhovují Asadovi

„V kraji kolem Dajr az-Zauru se nachází 120 vesnic, které jsou všechny pod naší kontrolou. Život tam probíhá bez násilností. Ve čtyřech vesnicích na západním břehu Eufratu ale vypukly boje. Infiltrovali se tam agenti syrského režimu s cílem nás poštvat proti sobě a tedy zaútočit na Syrské demokratické síly,“ uvedl mluvčí Syrských demokratických sil Farhad Shami. 

Proti Kurdům se obrátily místní arabské kmeny. Stalo se tak poté, co byl jejich vojenský šéf minulý měsíc zatčen Kurdy s odůvodněním, že se podílí na pašování drog. V bojích mezi Kurdy a Araby už přišlo o život na padesát lidí, včetně několika civilistů. Pro Washington to je špatná zpráva i proto, že boje otevírají prostor pro Írán, v jehož zájmu je vyštvat Američany ze Sýrie nadobro.

Nepokoje na jihu vyhovují pohrobkům Islámského státu

Jenže zatímco zpráva z východu nepochybně přichází diktátoru Bašáru Asadovi a jeho sponzorům v Íránu vhod, vyvstal na jihu země pro Damašek jiný problém. Lidé dali průchod své nespokojenosti se zkorumpovaným, brutálním režimem a začali demonstrovat.  

Ve městě Suvajda, obývaném převážně Drúzy, to vypadá jako v roce 2011, kdy do Sýrie dorazila vlna odporu proti despotům, která se tehdy přelila přes značnou část Blízkého východu.

Asad rebelii krutě potlačoval, v zemi ale vzniklo mocenské vakuum, které ke svému růstu využili právě hrdlořezové z Islámského státu. Ti byli později rozdrceni, podle vojenských analytiků ale stále v zemi operují bojůvky, které by teoreticky mohly opět nabrat na síle.