TÉMA

Farma

Na Lipensku vzniká zubří rezervace. Pomůže rozmanitosti rostlin i živočichů

Na Lipensko se vrátili zubři. Jde o geneticky různorodé stádo z několika českých chovů. Dokud je lidé nevyhubili, žila tato největší evropská zvířata v české přírodě volně. Teď je lidé z organizace Česká krajina vypouští alespoň do oplocených rezervací. Jejich přítomnost bude mít pozitivní vliv na život rostlin i dalších živočichů.
17. 3. 2024|

Zemědělské spolky si spolupráci s vládou chválí, odboráři si chtějí vynutit její pozornost protestem

„Chceme, aby vláda jednala.“ Zemědělci v pondělí přijedou na traktorech do Prahy, podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka vláda neposlouchá jejich požadavky a nechce jednat. Agrárníci ale podle šéfa Asociace soukromých zemědělců Jaroslava Šebka mohou prosadit své cíle snáz skrze jednání s politiky.
17. 2. 2024|

Čeští dobrovolníci včetně velvyslankyně pomáhají v Izraeli na farmě se sklizní rajčat

Izraelské zemědělství má v době války proti teroristickému hnutí Hamás problémy s pracovníky. Pomoct podnikům se snaží také české velvyslanectví. Sestavilo tým dobrovolníků, kteří pracují na farmě vzdálené šest kilometrů od hranice s Gazou. Natáčel tam zpravodaj ČT David Borek.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 21:25|

Soud potrestal vězením dva muže kvůli úhynu stovek krav v nevhodných podmínkách

Ústecký krajský soud určil jednateli a řediteli farmy v Krušných horách, kde uhynuly stovky krav, tresty vězení, a to v délce pěti, respektive sedmi let. Soud oběma zároveň uložil zákaz chovu zvířat po dobu deseti let. Firma má zaplatit pět milionů korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Na farmě Ekochov CMN v Měděnci na Chomutovsku uhynulo od ledna 2021 do jara 2022 nejméně tři sta kusů dobytka. Soud muže potrestal za zvlášť závažný zločin chovu v nevhodných podmínkách ve spolupachatelství, hrozil jim až desetiletý trest.
23. 11. 2023|

Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele

Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|

Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti jsem nikdy neměl v ruce, řekl u soudu Babiš mladší

V kauze Čapí hnízdo přišel v pátek k soudu svědčit Andrej Babiš mladší. Řekl, že v sídle Agrofertu podepsal dokument o dvaceti stranách, s nímž se plně neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. Sdělil také, že jeho otec z něj udělal blázna a popřel, že má psychické problémy.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:30|

Potraviny výrazně zdražily, leckdo nakupuje za hranicemi

Velcí zemědělci ve čtvrtek protestovali napříč Českem kvůli drahým energiím a vysoké inflaci. Varují před zvýšením cen potravin a omezením soběstačnosti. Menší farmáři naopak zůstali doma, i když zdražování produktů se nevyhýbá ani jim. Ceny potravin za rok vzrostly plošně, výrazně zdražily například sýry či máslo. Obyvatelům u hranic s Polskem se vyplatí vyjet na nákupy do sousední země, kde právě máslo pořídí za polovinu. Německo zase láká kvalitou výrobků.
16. 9. 2022|

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

Kvůli válce na Ukrajině hrozí celosvětová potravinová krize. Zdražování hnojiv zrychluje inflaci

Kvůli ruské agresi na Ukrajině by mohlo dojít na celosvětovou potravinovou krizi. Už teď válka a s ní spojené sankce komplikují dodávky hnojiv a zvedají jejich ceny. V bohatých zemích se to odráží v dalším zdražování v obchodech, v rozvojovém světě nedostatek často znamená i ztrátu práce a živobytí.
13. 4. 2022|

Maso v obchodech zdražuje. Zemědělci se potýkají se zvyšujícími se náklady

Zdražování v Česku nepolevuje. Průmysloví výrobci ve srovnání s loňským říjnem navýšili ceny zhruba o dvanáct procent, zemědělci za stejné období o čtrnáct procent. Argumentují vyššími náklady na energie, pohonné hmoty i zaměstnance. Dražší jsou tak obilí, mléko i maso. Jeho producenti ohlašují zvyšování cen.
17. 11. 2021|

Na Příbramsku se prokázal podtyp viru ptačí chřipky, který je potenciálně přenosný i na člověka

V ohnisku ptačí chřipky v Trhových Dušníkách na Příbramsku se prokázal nebezpečný podtyp viru označovaný jako H5N1. Ten je potenciálně přenosný na člověka. Veterináři o tom informovali Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje, řekl ve středu za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle mluvčí krajských hygieniků Dany Šalamunové bude lidem, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženými zvířaty, nařízen lékařský dohled. Do karantény jít nemusejí, protože nebyl zaznamenán případ přenosu z člověka na člověka.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 17:40|
Doporučujeme

V rotterdamském přístavu pluje kravín. Nizozemci tak reagují na obavy ze stoupající hladiny moře

Nizozemci po staletí bojují s mořem doslova o každý metr půdy. S obavami tak sledují změny klimatu a nárůsty hladin oceánů, a moři se snaží přizpůsobit – vysušují zemi, staví hráze a využívají také samotnou vodní hladinu. Staví na ní nejen domy, ale dokonce i celé farmy. Na historicky první farmě tohoto druhu natáčel v Rotterdamu štáb ČT.
29. 7. 2021|

Německá farmářka dohnala spor o kokrhání před soud. Zvuky venkova chce prohlásit za národní dědictví

Německá farmářka se rozhodla sousedský spor o příliš hlasitě kokrhajícího kohouta dohnat až před soud, protože zvuky vydávané zvířaty podle ní k venkovu patří a nemají být důvodem ke stížnostem. Chovatelka kohouta Karin Pfeiferová-Rockenfellerová rozlítila svého souseda, který požadoval, aby byl pták na noc zavřený uvnitř, a nerušil tak noční klid. To ale farmářka odmítá, a dokonce spustila petici, kterou chce dosáhnout prohlášení zvuků venkova za národní dědictví, které je třeba chránit, napsal deník The Times.
23. 5. 2021|

Případ možného týrání zvířat na farmě na Přerovsku míří k soudu, státní zástupce podal obžalobu

Případ farmy nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, kterou se zabývala na podnět veterinární správy kvůli podmínkám při chovu skotu policie, míří k soudu. Žalobce podal obžalobu pro týrání zvířat, věc projedná přerovský soud. Na problém upozornila loni v únoru Státní veterinární správa, která chovateli uložila pokutu 45.000 korun za porušení veterinárního zákona. Veterináři tehdy označili celkový stav farmy za katastrofální.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 17:31|

Policie prověřuje údajné týrání dobytka na biofarmě. O zvířata pečujeme správně, tvrdí farmáři

Policisté ve spolupráci s veterináři vyšetřují možné týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek ve Vysoké na Přerovsku. Během kontroly, kterou na místě před několika dny na základě oznámení o týrání dobytka provedli, narazili na řadu nedostatků a objevili i jedno uhynulé tele. Zaměstnanci biofarmy se hájí, že o zvířata pečují správně. Firma na veterináře podala trestní oznámení.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 15:37|

Nejen spálená půda. Požáry v Kalifornii strmě zvyšují ceny pojistek, pro někoho jsou už nedosažitelné

Požáry v Kalifornii zničily za posledních devět dní čtyři stovky domů. Stále víc lidí má přitom problémy s pojištěním svých nemovitostí. Kvůli vyššímu riziku v oblasti nechtějí pojišťovací společnosti prodlužovat smlouvy a zároveň výrazně zvyšují sazby.
3. 11. 2019|

Vyhořelou farmu Apolenka čeká další zima v provizoriu. Peníze od pojišťovny na opravy nestačí

Farmu Apolenka, kterou neznámý žhář téměř před rokem podpálil, čeká další zima v provizoriu. Na obnovu vyhořelých prostor totiž stále nemá peníze. Částku, kterou vedení farmy očekávalo od pojišťovny, nedostalo. Pojišťovna ale zdůrazňuje, že výše pojistného plnění vždy odpovídá sjednanému pojištění. Situací se nyní zabývají právníci.
30. 9. 2019|

Francouz otevřel svou farmu stovkám uprchlíků, problémy se zákonem jeho přesvědčením neotřásly

Farmář Cédric Herrou žijící na francouzsko-italské hranici se už několikrát dostal před soud kvůli tomu, že pomáhá migrantům. V jednu chvíli bydlely na jeho farmě až tři stovky běženců. Herrou pro ně postavil s přáteli dřevěné domky. Přesto, že kvůli svému počínání musí procházet soudními procesy, s pomocí končit nehodlá.
13. 4. 2019|