TÉMA

Let

Ledovka v Mnichově zastavila všechny lety do Česka. Bavorsko uzavřelo část škol

Druhé největší německé letiště v Mnichově kvůli ledovce a silné námraze neodbavovalo v úterý dopoledne žádné lety, po poledni už ale opět pracuje. Zrušeny byly všechny úterní linky mezi Prahou a bavorskou metropolí. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je situace v Bavorsku. Některé školy v této spolkové zemi jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 12:44|

Desetitisíce Haiťanů uprchly před násilím gangů do Nikaraguy. Vláda jim teď zakázala lety

Vleklá humanitární krize na Haiti se dál prohlubuje. Obyvatelé nejchudšího státu západní polokoule mají stále menší šanci bídě a všudypřítomnému násilí gangů uniknout. Schválené jednotky OSN zatím nedorazily a tamní vláda nově zakázala lety do Nikaraguy, kam od začátku srpna uprchlo přes 31 tisíc Haiťanů.
1. 11. 2023|

Repatriační lety z Izraele dopravily do Česka 228 lidí. Byla mezi nimi i Eva Erbenová, která přežila Osvětim

V Praze v pátek zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Vyplývá to z informací serveru globe.adsbexchange.com, na kterém je možné sledovat leteckou dopravu. Dohromady se šesti lety do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských extremistů. Do Izraele naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců, informovalo ministerstvo zahraničí. Pokud by ještě nějaký Čech v Izraeli potřeboval asistenci s návratem domů, pokusí se jej ministerstvo zahraničí zařadit na repatriační lety jiných států.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 21:41|

Do Izraele poletí v noci poslední letadlo z Prahy. Kdo se na lety nepřihlásil, musí si již dopravu zajistit sám

Na cestě z Tel Avivu do Prahy jsou dvě letadla – Airbus A319 z vládní letky a vojenská CASA C-295. Po jejich návratu bude následovat ještě jeden let, ten uzavře evakuaci českých občanů z Izraele, který se stal terčem útoků teroristického hnutí Hamás. Celkem by mělo šest repatriačních letů přepravit asi dvě stovky cestujících. Ministerstvo zahraničí v podvečer oznámilo, že je seznam pro repatriace uzavřen, kdo se nepřihlásil a bude chtít z Izraele, bude si již muset zajistit cestu sám.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 21:22|

Ruský lunární modul Luna-25 letící k Měsíci je v „nestandardní situaci“, hlásí Roskosmos

Ruská vesmírná agentura Roskosmos v sobotu oznámila „nestandardní situaci“ na palubě modulu Luna-25, který má v pondělí přistát na Měsíci. Ve 14:10 moskevského času (13:10 středoevropského času) modul podle harmonogramu dostal pokyn k úpravě své oběžné dráhy kolem jediného přirozeného satelitu Země. Během této operace ale došlo k „nestandardní situaci“, která znemožnila provést manévr s danými parametry, citovala tisková agentura TASS sdělení Roskosmosu. Problém nyní analyzují odborníci, uvedl bez podrobností vesmírný úřad.
19. 8. 2023|

Japonsko se chystá na tajfun Lan, ruší vlakové spoje a lety

Blížící se tajfun Lan přinutil japonské dopravce k preventivnímu rušení vlakových spojů a letů. Kvůli silné smršti, která by měla na tichomořské západní pobřeží Japonska dorazit v úterý, nevyjedou i některé rychlovlaky šinkanzen, informovala agentura Kjódó.
14. 8. 2023|

Z mysu Canaveral odstartovala evropská mise Euclid. Bude zkoumat vývoj vesmíru

Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů – temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynáší raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 19:18|

Let do vesmíru je pravděpodobnější, říká Svoboda. Účast na misi Axiom by se podle něj Česku vyplatila

Vojenský pilot české armády by mohl zamířit do vesmíru dříve, než se původně předpokládalo. Nabídka účasti Aleše Svobody na misi Axiom na Mezinárodní vesmírné stanici je ovšem podmíněna tím, že Česko na let přispěje zhruba miliardou korun. Svoboda v Událostech, komentářích řekl, že se pravděpodobnost jeho letu do vesmíru s nabídkou Axiomu zvýšila.
17. 6. 2023|

Stávka na letišti v Mnichově ovlivní patnáct set letů, dotkne se to i spojů v Praze

Na mnichovském letišti, které je druhé největší v Německu, začala v neděli dvoudenní výstražná stávka. Podle agentury DPA se za oba dny dotkne celkem patnácti set spojů a dvou set tisíc pasažérů. Kvůli stávce budou zrušeny i některé lety na Letišti Václava Havla v Praze.
26. 3. 2023|

Rusko kontrolovalo území, odkud raketa sestřelila let MH17, uvedl štrasburský soud

Evropský soud pro liská práva (ECHR) považuje za přípustné tři různé žaloby Nizozemska a Ukrajiny proti Rusku kvůli porušování lidských práv ve dvou východoukrajinských regionech a kvůli sestřelení letadla na lince MH17 z července 2014. Informovala o tom agentura Reuters. Soud podle ní uvedl, že území, odkud byla odpálena raketa, která let MH17 sestřelila, bylo pod kontrolou Moskvy.
25. 1. 2023|

Česko má nového astronauta. ESA do týmu náhradníků vybrala pilota Aleše Svobodu

Evropa zná svoje nové astronauty. Evropská kosmická agentura (ESA) po více než deseti letech vybrala ve středu nový tým, který doplní ten současný, tvořený šesti muži a jednou ženou. A kromě nich také záložní tým – právě jeho členem se poprvé stal zástupce České republiky.
23. 11. 2022|

První deportační let z Británie do Rwandy po verdiktu evropského soudu neodletěl

Let, jímž chtěla Británie deportovat do Rwandy první migranty, kteří přišli do Spojeného království nelegálně, byl zrušen. Stalo se tak poté, co se běženců zastal Evropský soud pro lidská práva. „Poslední letenky byly zrušeny. Do Rwandy nikdo neodcestuje,“ napsala na Twitteru charitativní organizace Care4Calais, která za práva migrantů bojuje.
14. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 00:19|

Český olympijský výbor je ochoten jednat o odškodném kvůli nákaze z leteckého speciálu, řekl Kejval

Nákazu na palubě leteckého speciálu do Tokia považuje předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval za sportovní tragédii. Podle něj je výbor ochoten jednat o odškodném. Řekl to na úterní tiskové konferenci. Z letu bylo šest členů výpravy včetně čtyř sportovců pozitivně testováno na koronavirus. Situaci ostře kritizoval předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser. Šéf ČOV si s ním nyní podle svých slov neumí představit další spolupráci.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 21:02|

Cestování: Přibyly další červené země, v cestě do Švédska zabránily naočkovaným Čechům aerolinie

K oblastem s vysokým rizikem a přísnějšími návratovými pravidly se od pondělí přidaly Kypr, Baleárské ostrovy a Portugalsko. Odběrová místa jsou pod náporem první vlny turistů vracejících se ze zahraničí. Testy jsou nyní povinné bez ohledu na destinaci, ze které se vrací. Náhlá změna řadu lidí mířících na dovolenou k moři zaskočila. Několika nebyl umožněn vstup do letadla navzdory platnému certifikátu o očkování.
13. 7. 2021|

„Běloruský scénář nesedí od A do Z,“ říká k odklonění letu do Minsku šéf českého letového provozu

Běloruské úřady v neděli přerušily let z Atén do Vilniusu kvůli údajné bombové hrozbě, hned po přistání nechaly zatknout a vyvést z letadla nezávislého novináře Ramana Prataseviče.„Jedná se o flagrantní porušení systému civilního letectví, který byl zneužit k tomuto aktu,“ říká generální ředitel Řízení letového provozu ČR Jan Klas a událost považuje za zcela neakceptovatelnou.
24. 5. 2021|

Vláda schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem. Bude platit od neděle

Vláda v pondělí kvůli šíření nového typu koronaviru schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českou republikou. Bude platit od neděle 9. února, informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že opatření bude platit na dobu neurčitou, odhadovat jeho trvání nechtěl.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 20:41|

Nejdelší let světa odstartoval z New Yorku. Zatím jen na zkoušku, aerolinka chce vědět, co se stane cestujícím

Dreamliner s několika desítkami pozvaných cestujících odstartoval z New Yorku k experimentu, který by se mohl přerodit v nejdelší pravidelnou nonstop linku světa. Australský dopravce Qantas by chtěl létat bez mezipřistání z New Yorku do Sydney, což je trasa dlouhá přes 16 tisíc kilometrů – o tisíc více než dosavadní nejdelší nonstop let světa. Lidé na něm stráví ve vzduchu 19,5 hodiny.
19. 10. 2019|