TÉMA

Přírodovědecká fakulta

Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.
16. 12. 2023|

Rektor Univerzity Palackého zrušil výpověď děkana přírodovědecké fakulty, sám bude čelit návrhu na odvolání

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka odvolal výpověď, kterou dal děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi. Děkan, dlouholetý kritik vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, ji dostal kvůli údajnému zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Rektor odvolání výpovědi odůvodnil dvojím právním výkladem, doufá ve zklidnění situace, řekl mluvčí UP Egon Havrlant. Rektor však bude čelit návrhu akademického senátu Přírodovědecké fakulty na své odvolání. Projednávat jej bude Akademický senát (AS) UP na dalším zasedání.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 15:25|

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy, údajně kvůli zneužití osobních údajů

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Informuje o tom univerzitní Žurnál. Na personální změnu upozornila Mladá fronta Dnes, rektor se k tomuto kroku rozhodl v pondělí vpodvečer. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se chce žalobou.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:59|

Olomoučtí přírodovědci chtějí protestovat proti způsobu dělení majetku mezi svou fakultu a nový ústav

Akademici z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (UP) nesouhlasí s návrhem, kterým chce rektor školy rozdělit majetek mezi fakultu a nové pracoviště CATRIN. Na středu, kdy se návrhem bude zabývat Akademický senát, chystají protestní akci.
20. 9. 2022|

Univerzita Palackého prohlásila smlouvy zaměstnanců ústavu CATRIN za neplatné. Chybí podpis děkana

Zaměstnanci nově vznikajícího vysokoškolského ústavu Univerzity Palackého CATRIN (Czech Advanced Technology and Research Institute) řeší problémy se smlouvami. Nepodepsal je děkan přírodovědecké fakulty a jsou proto podle univerzity neplatné. Ústav, který spojuje dvě výzkumná centra této fakulty, měl být v provozu od prvního ledna. Nestalo se tak a i kvůli tomu rezignoval rektor univerzity Jaroslav Miller.
27. 1. 2021|

Rektor Univerzity Palackého Miller rezignuje. Nesplnil slib týkající se ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na svou funkci. Složit ji hodlá v dubnu příštího roku, řekl ve čtvrtek na Akademickém senátu UP. Svůj krok vysvětlil tím, že chce dodržet své slovo spojené s funkčností nového ústavu CATRIN. Jeho vznik je předmětem sporů mezi vedením UP a Přírodovědeckou fakultou, ze které mají být pod CATRIN vyvedena vědecká centra. Miller je rektorem druhé funkční období, mělo mu skončit roku 2022.
17. 12. 2020|

Spory kvůli novému vědeckému ústavu v Olomouci pokračují, před rektorátem byla demonstrace

Spory mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a její Přírodovědeckou fakultou kvůli vědeckému ústavu CATRIN pokračují. Ve středu měl akademický senát rozhodnout o novele řádu o nakládání s majetkem univerzity, nakonec byl ale tento bod z programu odebrán. Zástupci fakulty a studenti demonstrovali před rektorátem. Tvrdí, že sdílení majetku mezi fakultou a nově vzniklým centrem nebude fungovat.
9. 9. 2020|

Rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller zatím nebude trvat na odvolání děkana přírodovědy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller zatím nebude podnikat kroky k odvolání děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubaly. Ten minulý týden nevyslyšel jeho výzvu a nerezignoval. Informovala o tom mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kubalu a ředitele vědeckého centra RCPTM Radka Zbořila rektor vyzval k rezignaci kvůli vyhrocené situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti vědců.
10. 9. 2019|

Rektor olomoucké univerzity požaduje rezignaci děkana přírodovědy. Skončit by měl i ředitel vědeckého centra

Rektor olomoucké Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller vyzval děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) k rezignaci. Reagoval tak na vyhrocenou situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v centru. RCPTM patří pod Přírodovědeckou fakultu, ale chce přejít pod plánovaný vysokoškolský ústav, fakulta je proti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 18:08|

Olomoučtí experti z vědeckého centra se postavili Přírodovědecké fakultě. Vyhlásili stávkovou pohotovost

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) v Olomouci vyhlásili stávkovou pohotovost. Vygradovaly tak spory mezi tímto pracovištěm a mateřskou Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého. Problémy se týkají vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož součástí má být – a chce být – právě RCPTM. Fakulta však vznik ústavu od začátku kritizuje.
26. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 08:42|

Haldy v Ostravě jsou domovem vzácných živočichů. Přírodovědci je chtějí prozkoumat

Odvaly, které sloužily k ukládání hlušiny po těžbě i strusky z ocelářství, chtějí zmapovat odborníci z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Podle nich by měly být větší součástí měst. Na většině z nich jsou navíc vzácné rostliny i živočichové. Haldy se stávají oblíbeným místem pro turistiku, relaxaci i volnočasové aktivity.
13. 4. 2019|