Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy, údajně kvůli zneužití osobních údajů

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Informuje o tom univerzitní Žurnál. Na personální změnu upozornila Mladá fronta Dnes, rektor se k tomuto kroku rozhodl v pondělí vpodvečer. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se chce žalobou.

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka uvedl, že se o výpovědi děkanovi rozhodl po prošetření vyjádření Kubaly v případu vedených soudních řízení a v souvislosti s podněty zástupců odborové organizace. „Byly mi sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza, a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel. A to proto, abych zamezil případné další škodě, nedodržování právních předpisů, eliminoval rizika a chránil zájmy univerzity, což je mou povinností jakožto rektora této univerzity,“ řekl Procházka. 

Na univerzitě jde o bezprecedentní krok, čeho se měl konkrétně děkan fakulty dopustit, však vedení univerzity neupřesnilo. „Dvouměsíční výpovědní lhůta poběží od 1. listopadu, k 31. prosinci by tedy měl jeho pracovní poměr skončit. Výpověď zatím nedostal nikdo další, šetření se ale týká více osob na univerzitě,“ řekl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Doplnil, že škola podala v této věci trestní oznámení. Podle krajského policejního mluvčího Libora Hejtmana však policie zatím žádné oznámení týkající se zneužití osobních údajů neobdržela.

Kubala se chce bránit žalobou

Kubala s důvody výpovědi nesouhlasí a chce podat žalobu. Podle něj rektor zdůvodnil výpověď porušením norem týkajících se ochrany osobních údajů a realizace práv průmyslového vlastnictví na univerzitě, porušením zákoníku práce a poškozováním dobrého jména univerzity. Výpověď k 31. prosinci podle svých slov obdržel bez jakéhokoliv varování.

„Důvody, které jsou uvedené ve výpovědi, považuji za účelové, zmatečné a z velké části na úrovni hypotetických hrozeb, které by teoreticky mohly vést k újmě univerzity. Rektorem vznášená obvinění odmítám a nejsem si vědom, že bych porušil nějaké normy. Budu se bránit žalobou. Domnívám se totiž, že výpověď je podána v rozporu se zákonem a důvody uváděné rektorem u soudu neobstojí,“ uvedl na webu fakulty děkan.

Děkan dlouhodobě kritizuje vznik ústavu CATRIN

Dosavadní děkan přírodovědy Martin Kubala byl v čele fakulty druhé volební období, loni v prosinci obhájil funkci. Biofyzik Kubala vedl fakultu v období zatíženém spory kvůli vzniku ústavu CATRIN, pod jehož křídla přešla špičková vědecká centra fakulty.

Podle vedení přírodovědecké fakulty vznik ústavu fakultu poškodil, děkan dlouhodobě kritizoval vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry. Vedení UP to odmítá a upozornilo na to, že vznik ústavu schválily nejvyšší akademické orgány a jejich rozhodnutí by se mělo respektovat.

Rezignace bývalého rektora

Obstrukce kolem vzniku CATRIN vedly k rezignaci tehdejšího rektora Jaroslava Millera. Fakulta v čele s děkanem se nakonec rozhodla bránit proti vzniku nového vysokoškolského vědeckého ústavu soudní cestou – děkan podal správní žalobu, krajský soud ji však odmítl s tím, že mu chybí pravomoc rozhodovat spory mezi fakultou a univerzitou. Fakulta neuspěla ani s následnou kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Spory tím však neskončily, kvůli otázkám převodu majetku nedávno vedení přírodovědy pohrozilo stávkou. Návrh na převod majetku nakonec Akademickým senátem univerzity neprošel, fakulta však zůstává ve stávkové pohotovosti. Rektor univerzity řekl, že jeho kroky žádným způsobem s těmito nedávnými událostmi nesouvisejí.