TÉMA

Alexander Van der Bellen

„Byl přesvědčeným patriotem a Evropanem.“ Vídeň se rozloučila se Schwarzenbergem

Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána se uskutečnila zádušní mše za Karla Schwarzenberga. Vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn o bývalém českém ministrovi zahraničních věcí řekl, že to byl velký muž, patriot a Evropan. Obřadu se účastnil i rakouský prezident Alexander van der Bellen, který zesnulého Schwarzenberga označil za kosmopolitu a státníka. Na pietní akci přišli kromě Schwarzenbergovy rodiny také vrcholní současní i bývalí rakouští politici, jakož i diplomaté a veřejnost.
16. 12. 2023|

Fiala jednal s Nehammerem o migraci. Z hraničních kontrol radost nemáme, evropské řešení je ale daleko, shodli se

Premiér Petr Fiala (ODS) je na návštěvě Rakouska, kde jednal s tamním spolkovým kancléřem Karlem Nehammerem. Hlavními tématy schůzky byla migrační situace v Evropě, rozšiřování Evropské unie, ruská invaze na Ukrajině a česko-rakouská spolupráce v oblasti dopravy nebo energetiky. Českého předsedu vlády přijme také prezident Alexander Van der Bellen. Setká se také se zástupci rakouské podnikatelské sféry.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 12:19|

Vídeň přivítala Pavla s vojenskými poctami. Prezident ocenil rakouskou pomoc Ukrajině

Českého prezidenta Petra Pavla ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami přijal jeho rakouský protějšek Alexander Van der Bellen. Pavel po jednání prohlásil, že vztahy Česka a Rakouska jsou mimořádné dobré a ocenil rakouskou pomoc Ukrajině. Česko nabídlo Vídni  spolupráci při modernizaci výcvikové letky rakouské armády. Podle médií jde o stroje L-39NG z Aera.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 18:23|

Prezident Pavel je na návštěvě Rakouska. Setkal se s krajany

Prezident Petr Pavel ve středu zahájil dvoudenní návštěvu Rakouska setkáním s krajany v restauraci ve vídeňském Prátru. V doprovodu českého velvyslance Jiřího Šitlera si vyslechl i vystoupení orchestru z českojazyčné školy Školského spolku Komenský.
31. 5. 2023|

Zemřel Peter Simonischek. Hrál po boku Menzela i v komedii Toni Erdmann

Ve věku 76 let zemřel rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek. Známý je například jako představitel hlavní role v rakouské komedii Toni Erdmann, která byla v roce 2017 nominovaná na Oscara. Agentura APA napsala, že Simonischek, který zemřel v noci na úterý, byl jedním z nejoblíbenějších herců Rakouska. Hlavní roli ztvárnil také ve slovensko-českém snímku Tlumočník, kde si zahrál po boku režiséra a herce Jiřího Menzela.
31. 5. 2023|

Maďarská prezidentka Nováková udělila Zemanovi nejvyšší vyznamenání své země. Společně podpořili V4

Den po státní návštěvě rakouského prezidenta přijela do Prahy ještě maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podobně jako Alexander Van der Bellen se přijela i ona především rozloučit s Milošem Zemanem, který má před sebou poslední dny ve funkci. Při návštěvě mu udělila nejvyšší maďarské státní vyznamenání Maďarský záslužný kříž. Sejde se ale i s jeho zvoleným nástupcem Petrem Pavlem. Ten do funkce nastoupí 9. března, den poté, co Zeman skončí.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 21:59|

Rakouský prezident jednal se Zemanem i jeho nástupcem. Ocenili vztahy obou zemí

Končící český prezident přijal na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena. Po společném jednání oba vyzdvihli dobré vztahy své osobní i svých zemí. Oba vnímají Van der Bellenovu návštěvu Prahy i jako rozloučení se Zemanem, který příští týden v prezidentské funkci končí. Oba prezidenti si při setkání navzájem udělili nejvyšší státní vyznamenání svých zemí. S rakouským prezidentem se setkal i Zemanův nástupce Petr Pavel. Do malostranské restaurace U Glaubiců, kde setkání vzbudilo velký zájem turistů, je doprovodily manželky Eva Pavlová a Doris Schmidauerová.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 20:15|

Pavel se sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska. V plánu má i jednání s Fialou

Zvolená hlava státu Petr Pavel se tento týden neformálně sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska, kteří dorazí do Prahy rozloučit se s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Pavel to řekl na pondělní tiskové konferenci. V úterý bude také jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Tento týden se zúčastní i výstavy motocyklů nebo debaty v Centru současného umění DOX, kterou pořádá týdeník Respekt. Do konce týdne chce Pavel představit jméno nového bezpečnostního ředitele Kanceláře prezidenta republiky.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:08|

Zahraniční státníci zasílají gratulace a oceňují Pavlovu zkušenost s diplomacií

Zahraniční státníci gratulují Petru Pavlovi ke zvolení do úřadu hlavy státu. Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která vítěze voleb přišla navštívit v jeho volebním štábu osobně, představuje Pavlovo vítězství naději, že mohou být silné hodnoty jako slušnost a pravdivost. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je důležité, že jeho zvolení znamená spojení „hlubokých evropských hodnot“. Zástupci EU pak vyzdvihli Pavlovu zkušenost v diplomacii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během gratulace ocenil Pavlovu podporu a boj proti ruské agresi.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 21:23|

Odmítnout jmenování Hladíka je v souladu s ústavou, je přesvědčen prezident Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl, že by porušil ústavu tím, že odmítl jmenovat Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Na svém rozhodnutí trvá, řekl Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Dodal, že o svém rozhodnutí předem zpravil premiéra Petra Fialu (ODS) a nechce se k němu vracet.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 11:07|

Rakousko odmítlo vstup Rumunska do Schengenu, Van der Bellen toho lituje. Bukurešť stahuje velvyslance

Rumunsko povolalo ke konzultacím svého velvyslance v Rakousku. Podle ministerstva zahraničí v Bukurešti je krok vyjádřením protestu proti rozhodnutí Vídně zablokovat vstup Rumunska do schengenského prostoru. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že vládního veta lituje.
9. 12. 2022|

„Věděl o podvodech a nebyl sám.“ Bývalý spolupracovník přiživil korupční aféru rakouského exkancléře Kurze

V Rakousku se po delší době opět dostává pozornosti korupční kauze lidoveckého exkancléře Sebastiana Kurze. Bývalý předseda vlády a několik dalších lidí v ní čelí obvinění, že si za peníze daňových poplatníků kupovali pozitivní mediální obraz. Trestně stíhaný je v případu i Kurzův bývalý blízký spolupracovník Thomas Schmid, který se rozhodl vypovídat. Exkancléři Kurzovi i dalším lidem by jeho svědectví mohlo výrazně přitížit. Kurz vinu odmítá.
21. 10. 2022|

Van der Bellen obhájil prezidentství už v prvním kole, říkají rakouské prognózy

Dosavadní rakouský prezident Alexander Van der Bellen byl již v prvním kole prezidentských voleb znovu zvolen hlavou státu. Vyplývá to z předběžných výsledků voleb, které tak potvrzují prognózy agentur ARGE a SORA. Van der Bellen získal podle agentur 54,6 procenta hlasů. Jeho největším rivalem byl kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ), šedesátiletý advokát Walter Rosenkranz, který získal 19,1 procenta hlasů.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 21:22|

Politické problémy s pandemickými pravidly. Za porušování restrikcí se omlouvají špičky Británie či Finska

Měli by jít příkladem, přitom pravidla, která zavádějí, sami porušují. Finská premiérka Sanna Marinová měla být po kontaktu s nakaženým v karanténě, místo toho si vyrazila do helsinského baru. Britské úřady zase vyšetřují hned tři večírky vládních zaměstnanců z loňského roku. Pokud zjistí, že na nich porušili proticovidové regule, ujme se případu policie. Kvůli kauze už rezignovala mluvčí premiéra Borise Johnsona.
10. 12. 2021|

Novým rakouským kancléřem se stal Karl Nehammer. Je už třetím šéfem vlády za dva měsíce

Dosavadní lidovecký ministr vnitra Karl Nehammer složil v pondělí přísahu, a stal se třetím rakouským kancléřem za poslední dva měsíce. V čele vlády nahradil Alexandra Schallenberga, který úřad převzal teprve 11. října. Spolu s Nehammerem prezident Alexander Van der Bellen jmenoval do funkce také nové ministry, informovala agentura APA.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:47|

Nový rakouský kancléř Schallenberg chce zachovat kurs svého předchůdce Kurze

Nový rakouský kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) před poslanci Národní rady uvedl, že hodlá pokračovat v politickém směřování nastaveném jeho předchůdcem Sebastianem Kurzem (ÖVP). Ten minulý týden odstoupil v důsledku korupční kauzy, dosavadního ministra zahraničí Schallenberga v pondělí jmenoval do funkce prezident Alexander Van der Bellen. Opozice kontinuitu s předchozí vládou zatíženou aférami kritizovala.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 17:27|

Rakouský prezident jmenoval kancléřem diplomata Alexandera Schallenberga

Novým rakouským kancléřem se stal dosavadní ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Do funkce jej oficiálně jmenoval prezident Alexander Van der Bellen. V čele rakouské vlády 52letý Schallenberg nahradí Sebastiana Kurze, který odstoupil po korupční aféře. Na uprázdněné místo šéfa rakouské diplomacie usedl dosavadní velvyslanec v Paříži Michael Linhart, informovala agentura APA.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 15:22|

Sebastian Kurz odstoupil z funkce rakouského kancléře

Rakouský kancléř Sebastian Kurz oznámil, že končí ve funkci. Politik podezřelý v korupční kauze uvedl, že svým odchodem chce zabránit chaosu a nestabilitě, napsal list Kronen Zeitung. Nahradit by ho měl ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Kurz neodchází z nejvyšších pater politiky úplně, zůstane ve funkci předsedy Rakouské lidové strany (ÖVP).
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 21:59|

Rakousko otevřelo v Osvětimi novou výstavu, připomíná spoluvinu na holocaustu

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen otevřel v bývalém koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi novou rakouskou expozici. Ta připomíná rakouské oběti nacistů, ale zároveň poprvé ukazuje spoluvinu a zodpovědnost Rakouska za zločiny národního socialismu. „Všichni známe historii, a přece bylo dlouho státní doktrínou, že Rakousko se stalo první obětí národního socialismu,“ prohlásil při slavnostním otevření expozice Van der Bellen.
4. 10. 2021|

Rakouský prezident Van der Bellen podpořil Česko v roztržce s Ruskem

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen při návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana ve Vídni podpořil Česko v jeho diplomatické roztržce s Ruskem. Vztahy Prahy a Moskvy ochladly v souvislosti s výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, věc vedla k vzájemnému vyhoštění pracovníků ambasád. Kromě jednání s Van der Bellenem se Zeman ještě sešel s někdejším rakouským kancléřem Franzem Vranitzkym a bývalým prezidentem Heinzem Fischerem.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 19:10|

Prezident Miloš Zeman je na zahraniční cestě v Rakousku

Prezident Miloš Zeman se ve Vídni setkal se svým rakouským protějškem Alexanderem Van der Bellenem. Schůzka hlav obou států se uskutečnila dopoledne během pracovní návštěvy Zemana v Rakousku. Oba pak vystoupili na tiskové konferenci.
10. 6. 2021|

Zeman odletěl do Vídně, s Van der Bellenem bude jednat o postcovidové spolupráci

Jednání prezidentů, setkání prezidentských párů i společný oběd jsou naplánovány na pracovní návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Rakousku. Český prezident na ni ve středu odletěl společně s manželkou Ivanou. Se svým prezidentským protějškem se má setkat ve čtvrtek.
9. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Dánsko zrychluje rozvolnění. Merkelová se nechala očkovat AstraZenecou

Díky příznivé a stabilní epidemické situaci uspíší Dánsko rozvolňování o dva týdny. Lidé budou moci do restaurací či na stadiony. Mírné rozvolnění od pondělí čeká také Slovensko. Německá kancléřka Angela Merkelová se nechala naočkovat vakcínou firmy AstraZeneca. Nepříznivě se pandemie vyvíjí v Indii. Tamním nemocnicím chybí kyslík, nedostatek je také léků.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 19:39|

Zastřelený terorista z Vídně se chtěl přidat k IS v Sýrii. Útočil zřejmě sám

Útočníkem z Vídně, kterého policie zastřelila, je dvacetiletý muž s kořeny v Severní Makedonii, oznámil rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP). Podle něj byl muž dříve odsouzen kvůli tomu, že chtěl odjet do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Ta se také v úterý k útoku přihlásila. Předběžně bylo zadrženo 14 osob. Podle Nehammera nyní nic neukazuje na to, že by se na útoku kromě střelce podílel někdo jiný. Vedle útočníka zemřeli čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:35|