TÉMA

Blackout

V Kyjevě lze výpadek proudu přečkat třeba i ve vězení. Město zřídilo přes pět set „center nezlomnosti“

Život v zasněženém, promrzlém Kyjevě není v posledních dnech jednoduchý. Proud vypadává několikrát za den, většina bytů přitom funguje jen díky elektřině, protože nemá přívod plynu. Potřebné generátory ale neustále chybí, a po večerech tak svítí jen minimum domácností. Město tak zřídilo přes pět set takzvaných „center nezlomnosti“, kde se energetické black-outy dají přečkat.
15. 12. 2022|

Ukrajinci se musejí potýkat s výpadky proudu. Putin chce, abychom pomřeli, říká Klyčko

Kavárna paní Alyony se na jaře stala prvním podnikem, který v Buče hned po osvobození ukrajinskými silami otevřel. Chtěli tu co nejdříve zapomenout na hrůzy, které se odehrály pár bloků odsud. Několik měsíců se to dařilo, než Rusko vystupňovalo útoky na elektrárny, teplárny a rozvodné sítě. Do klidu je znovu daleko. Topení nefunguje, i hodiny denně teď musí vydržet bez elektřiny ze sítě. Bez přístupu k elektřině je aktuálně podle ukrajinského prezidenta Zelenského asi pět milionů Ukrajinců.
9. 11. 2022|

Rusko chce způsobit blackout, je to terorismus, komentuje útoky na energetiku výzkumník Charčenko

Rusko tento týden „dramaticky“ zaměřilo své útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, uvedla vláda v Kyjevě. Jen od pondělí do středy zasáhly podle ní ruské střely asi třicet procent energetických zařízení v zemi. Ředitel Výzkumného energetického centra Ukrajiny Oleksandr Charčenko v rozhovoru se spolupracovnicí ČT Julií Netivodovou zdůraznil, že zasažené objekty nemají žádný vojenský význam a že se Moskva dopouští terorismu.
13. 10. 2022|

Hurikán Ian udeřil na západním pobřeží Floridy. Přes milion lidí je bez elektřiny

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida silou hurikánu téměř pátého stupně o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Bez proudu jsou podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 1,1 milionu lidí. Předtím Ian způsobil v noci na středu výpadek elektřiny na celém území Kuby. Karibský ostrov zasáhl Ian jako hurikán třetí kategorie v úterý a vyžádal si tam dvě oběti.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 23:30|

V části Prahy v neděli vypadl proud. Na vině byl pouťový balonek

Asi desetinu Prahy postihly v neděli večer na dvacet minut výpadky elektrické energie. Ochromeny byly lokality zásobované rozvodnou Chodov, tedy části Prahy 2, 4 a 10. Dodávky se obnovily krátce po 19. hodině. Uvedl to mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka, jenž dodal, že příčinou byl náraz pouťového balonu do vedení. O výpadku, který také omezil provoz některých tramvajových linek, informovali hasiči.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 20:27|

Praha umlkla. Porucha v rozvodně zastavila tramvaje i metro, lidé zůstali ve výtazích

Rozsáhlý výpadek elektřiny postihl ve čtvrtek dopoledne část Prahy. Ochromil i městskou hromadnou dopravu – zejména na pravém břehu Vltavy se zastavily tramvaje, problémy byly i v metru, především na trase C. V části města zhasly také semafory na křižovatkách. Hasiči museli zachraňovat desítky lidí z výtahů, které se zastavily. Výpadek neohrozil fungování nemocnic, které mají záložní zdroje elektřiny. Obdobné agregáty využily také velké obchody nebo některá ministerstva. Výpadek trval přibližně hodinu. Kolem jedenácté hodiny dopoledne již jezdila městská hromadná doprava bez omezení.
2. 6. 2022|

Lídři ze Středočeského kraje diskutovali o stavu demokracie v Česku

Politici reprezentující vládní strany vyzdvihli v debatě volebních lídrů ze Středočeského kraje úroveň demokracie v České republice. Část opozičních politiků proti současnému stavu měla dílčí výhrady, obávají se zejména toho, aby se pojetí demokracie nesmrsklo jen na volby. V debatě zazněl i povzdech nad chybějícím zákonem o obecném referendu. Hosty byli Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
2. 10. 2021|

Malta byla několik hodin bez elektřiny. Za blackoutem zřejmě stála porucha na Sicílii

Středomořský ostrovní stát Maltu postihl v pondělí ráno rozsáhlý výpadek elektřiny, zasažena byla většina země a výpadek trval asi čtyři hodiny. Informoval o tom server MaltaToday. Ministr energetiky Joe Mizzi uvedl, že důvodem bylo zřejmě selhání ve spojení elektrického vedení z italského ostrova Sicílie, odkud elektřinu Malta odebírá. Příčinu posléze potvrdila i místní energetická společnost.
23. 12. 2019|

Dlouhé stráně zvládnou nastartovat chvaletickou elektrárnu v případě rozsáhlého blackoutu

Turbíny přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách by se díky loňským investicím a úpravám mohly roztočit i v případě většího blackoutu a přes rozvodnu v Krasíkově nastartovat ze tmy elektrárnu Chvaletice. Po výpadku potřebují elektrárny ke svému rozjezdu velké množství energie a mohou ji dodat právě vodní elektrárny.
21. 11. 2019|

„Blackout nás nepřekvapí.“ Náhradní generátory v olomoucké nemocnici naskočí za pár sekund

Ve středu 4. září večer zasáhl velkou část Olomoucka a Přerovska zhruba desetiminutový výpadek elektřiny. Přerušení dodávek proudu způsobila závada v rozvodně v Prosenicích u Přerova. V olomoucké fakultní nemocnici se v tu chvíli rozjely náhradní generátory. Dodávky elektřiny obnovily tak rychle, že na některých odděleních si výpadku proudu vůbec nevšimli.
9. 9. 2019|

Česká rozvodná síť je zřejmě zranitelná slunečními bouřemi, popsali vědci

Sluneční geomagnetické superbouře po sobě často zanechávají poškozená zařízení na Zemi. Ve Spojených státech se nedávno objevila studie poukazující na to, že i malé události mají dopad na poruchovost elektronických zařízení. Podobnou studii pro českou rozvodnou síť nyní provedli i tuzemští vědci. A také oni prokázali zvýšenou závadovost klíčových přístrojů v období zvýšené sluneční aktivity.
25. 7. 2019|

Část Venezuely se znovu propadla do tmy. Nezvykneme si, varuje Guaidó, Maduro mluví o útoku

Venezuelský Caracas a další části země se opět ocitly bez dodávek elektřiny a tekoucí vody. Podle vlády prezidenta Nicoláse Madura se Venezuela stala terčem „elektromagnetického útoku“. Opozice a řada ekonomů naopak viní z častých blackoutů socialistický režim a nedostatečné investice do energetické infrastruktury.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 19:31|

Manhattan se propadl do tmy. Bez elektřiny se v noci na neděli ocitly statisíce lidí

Požár transformátoru v New Yorku způsobil v sobotu večer výpadek proudu na Manhattanu. Bez elektřiny se ocitly statisíce lidí právě v době, kdy se v srdci Manhattanu měla konat divadelní představení a další kulturní akce a oblast byla plná turistů. Zasaženy byly i obchody a metro, zastavily se výtahy, informovala v noci na neděli agentura AP. Elektrárenská společnost Con Edison uvedla, že dodávky proudu, které byly přerušeny před 19:00 místního času (v neděli před 1:00 SELČ), se podařilo obnovit před půlnocí.
14. 7. 2019Aktualizováno14. 7. 2019, 10:53|

Argentinu a Uruguay zasáhl masivní blackout. Výpadky proudu hlásí i Brazílie, Paraguay a Chile

Jihoamerické státy Argentina a Uruguay se kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny ocitly bez dodávek proudu. Obě země mají dohromady 48 milionů obyvatel. Výpadek se podle informací na sociálních sítích dotkl i části Brazílie, Paraguaye a Chile. Argentinské ministerstvo energetiky naznačilo, že problém zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá – Salto Grande.
16. 6. 2019Aktualizováno16. 6. 2019, 23:04|

Venezuelské letiště opět potemnělo. Madurův režim viní z dalšího blackoutu zahraniční síly

Velkou část Venezuely ochromil od pondělí již druhý velký výpadek elektřiny. Podle sociálních sítí bylo bez proudu 16 z 23 států v zemi. Ministr pro informace Jorge Rodríguez prohlásil, že problémy způsobil útok na hlavní vodní elektrárnu na přehradě Guri. Podle úředníků se situaci podařilo dostat pod kontrolu. Podle BBC ale Caracas a některé další regiony po několik hodinách opět potemněly.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 12:29|