TÉMA

Kolona

S omezeními na Barrandovském mostě se řidiči zatím nesrovnali

Dvacet minut navíc musí v průměru přičíst k obvyklé jízdní době řidiči, kteří projíždějí přes rozkopaný Barrandovský most v Praze. Most je nejvytíženějším dopravním bodem v Česku, pracuje se na něm třetím rokem, ale letos si ani po týdnu doprava ještě „nesedla“. Kolony z mostu ovlivňují provoz i v širokém okolí, například ve Strakonické ulici, kde si řidiči ve špičce rovněž postojí i desítky minut navíc.
21. 3. 2024|

Rozsáhlá uzavírka v Legerově přeměnila pražskou magistrálu na parkoviště. Auta postávala už od Pankráce

Mimořádně dlouho se v pátek ráno zdrželi řidiči, kteří projížděli Prahou po severojižní magistrále směrem na sever. V Legerově zbyl kvůli havarijnímu stavu kanalizace pod ní mezi náměstím I. P. Pavlova a křižovatkou s Žitnou jen jeden jízdní pruh. Na jednom z nejvytíženějších míst v zemi objevili dělníci pod silnicí velkou dutinu. Kolona způsobila zdržení přes tři čtvrtě hodiny. Rozsáhlé omezení v Legerově potrvá nejméně do neděle.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:27|

Francouzští farmáři zablokovali dálniční spojení se Španělskem a Belgií. Vláda jim slíbila ústupky

Francouzští zemědělci zablokovali hlavní silnici spojující Francii se Španělskem a demonstrovali na hranicích. S kolonou traktorů přijeli i na jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž s městem Lille a s Belgií. V rámci celonárodních protestů proti nízkým cenám potravin a nadměrné byrokracii tak působili dlouhé dopravní zácpy, informovala agentura Reuters. Francouzská vláda v reakci na protesty oznámila, že upustí od snížení daňových úlev na naftu pro zemědělské účely.
26. 1. 2024|

Dálnici D1 se po několika hodinách podařilo zprůjezdnit

Silničářům se podařilo zprůjezdnit dálnici D1 na Vysočině. Ve směru na Brno se okolo sedmdesátého kilometru vytvořila dlouhá kolona, provoz zablokovaly kamiony uvázlé ve stoupání. Řidiči tam zůstávali i několik hodin, informace z půlnoci hovoří o tom, že by se kolona mohla začít pomalu rozjíždět. Sníh leží na většině silnic na východě Čech. Většinou je rozbředlý, někde tvoří uježděnou až zledovatělou vrstvu s vyjetými kolejemi. Vlivem větru také vznikají sněhové jazyky.
23. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 00:44|

V Pardubicích kolabuje doprava, desítky minut zpoždění nabírá i MHD

Částečná uzavírka křižovatky v Dašické ulici způsobuje dopravní kolaps v celých Pardubicích. Ucpané jsou hlavní tahy i objízdné trasy. Radnice se proto obrátila na policii, aby provoz v krajském městě dočasně regulovala. Silničáři slibují, že klíčové místo bude brzy plně průjezdné.
26. 10. 2023|

Nehoda v Německu nedaleko českých hranic si vyžádala 16 zraněných. Mezi účastníky byli i Češi

Těžká dopravní nehoda u německého města Bad Gottleuba nedaleko českých hranic si v neděli večer vyžádala šestnáct zraněných. Tři lidé jsou zranění těžce. Mezi účastníky nehody bylo i deset Čechů, ale saská policie neví, v jakém jsou stavu. Dálnice byla dočasně v obou směrech uzavřená, v pondělí dopoledne se kvůli odstraňování následků nehody tvoří kolony na české straně hranice v úseku za Ústím nad Labem ve směru do Německa.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 12:00|

Po Německu zavede kontroly na českých hranicích i Rakousko. Nebudou plošné, řekl Rakušan

Rakouská policie začne kontrolovat auta na českých hranicích. Od středy – dva dny poté, co zavedli totéž Němci – zahájí namátkové kontroly, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rakouské ministerstvo vnitra krok potvrdilo a uvedlo, že opatření bude platit prozatím na deset dní od středy. Bez jakéhokoli omezení tak zůstanou průjezdné pouze hranice s Polskem. Naopak na těch německých hrozí na některých přechodech zdržení, po zavedení kontrol se začaly například na dálnici D8 tvořit kolony kamionů.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 19:29|

Oprava průtahu Olomoucí komplikuje dopravu. Na deset dní se zastaví i tramvaje

Oprava zhruba dvoukilometrového úseku silničního průtahu I/35 v Olomouci zkomplikovala dopravu na objízdných trasách. V okolí rekonstruovaného úseku zhoustla doprava a před křižovatkami se tvořily kolony. Kvůli úplné uzavírce této frekventované silnice byly změněny trasy některých autobusových linek MHD a autobusy nabírají zpoždění, později se zastaví i tramvajová doprava. Průtahem, jehož část v ulicích Pražská, Foerstrova a Albertova od pondělí prochází opravou, projede denně zhruba 24 tisíc aut. Oprava skončí 5. listopadu.
25. 9. 2023|

Další problémy na Barrandovském mostě. Silničáři tam změnili řazení jízdních pruhů

Průjezd přes rekonstruovaný Barrandovský most v Praze se od čtvrtka ještě více zkomplikoval. Silničáři kvůli dalšímu postupu prací změnili řazení jízdních pruhů, což ráno řadu lidí za volantem zmátlo. Do správného pruhu tak často přejížděli na poslední chvíli.  Druhá etapa oprav nejvytíženějšího mostu v hlavním městě má skončit za tři týdny.
10. 8. 2023|

Průjezd Buchlovskými kopci se protáhne, až do podzimu přibyly na hlavním tahu semafory

Se zpožděním několika desítek minut musí počítat řidiči jedoucí po hlavním tahu Buchlovskými kopci na Uherskohradišťsku. Dopravu tam totiž nově až do listopadového konce oprav řídí v obou směrech semafory. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tím chce zajistit větší bezpečnost při opravách komunikace.
25. 7. 2023|

Prázdniny v kolonách jsou na některých dálnicích už pravidlem. I ve volných měsících zdržují opravy na D1, D5 i D11

Jet o prázdninách na dovolenou po dálnici může být pohodlné a rychlé, anebo naopak velmi zdlouhavé – to když se na dálnici pracuje a místo plynulé jízdy stotřicítkou se popojíždí krokem. Údaje telematických systémů ukazují, že letos není problematických míst, kde se tvoří kolony, mimo velká města mnoho. Jsou však chronické. Podle Ředitelství silnic a dálnic by se to ale mělo brzy zlepšit i na nich.
23. 7. 2023|

Letošní opravy Barrandovského mostu skončí na sklonku srpna

Letošní opravy pražského Barrandovského mostu skončí do konce prázdnin, zprovozněn bude o víkendu před zahájením školního roku 4. září. Dělníci nyní betonují vyrovnávací vrstvu mostu, dělají izolace, mostní závěry nebo opravují ložiska mezi pilíři a hlavní konstrukci mostu. Doprava v okolí mostu je hustá, ale plynulá, řekli ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák a vedoucí stavby Martina Ředina. Sinčák dodal, že práce působí největší kolony a potíže na Dobříšské ulici. Vozy přibyly také na severojižní magistrále, kde se oproti běžnému stavu zvýšila hustota dopravy asi o deset procent. Dopravní kolaps ale podle něj nenastal.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 14:57|

D1 na Brno byla ráno přes hodinu uzavřená kvůli nehodě na 130. kilometru

Dálnice D1 na Vysočině ve směru na Brno byla ráno přes hodinu neprůjezdná kvůli nehodám na 130. kilometru u Meziříčka. Policie nejprve informovala o jedné nehodě s účastí několika aut, později upřesnila, že se v rozmezí dvou set metrů staly dvě dopravní nehody. Provoz byl obnoven v 8:50.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 09:13|

Silnice mezi Brnem a Vyškovem je až do konce září uzavřená, objížďka vede i po D1

Až do konce září je uzavřená silnice druhé třídy mezi Brnem a Vyškovem nedaleko motorestu Rohlenka. Silničáři tam začali se stavbou nového mostu. Nahradí dva původní v havarijním stavu. Objížďka vede mimo jiné i přes dálnici D1. Větší komplikace omezení zatím nezpůsobilo, řidiči se zdrželi v kolonách jen několik minut.
21. 3. 2023|

Auto s ukrajinským prezidentem mělo nehodu, Zelenskyj je v pořádku

Auto s ukrajinským prezidentem mělo v Kyjevě nehodu, Volodymyr Zelenskyj ale nebyl vážně zraněn, informoval v noci na čtvrtek na Facebooku jeho mluvčí Serhij Nykyforov. Příčiny nehody vyšetřuje policie.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 19:59|

Uzavření jízdních pruhů na Tomkově náměstí v Brně způsobilo kolaps. Omezení potrvá do pátku

Brno opět trápí velké problémy v dopravě, pondělí bylo ve městě opět ve znamení několikakilometrových kolon a zpožděných autobusových linek. Ke stávajícím omezením, která jsou například v ulici Poříčí nebo na Mendlově náměstí, silničáři ještě víc omezili provoz na Tomkově náměstí. Vzniká tam nová část městského okruhu, který má Brnu po svém dokončení výrazně ulevit.
5. 9. 2022|

Na ukrajinských hranicích je rušno. Uprchlíci se vrací do válčící země

Ukrajinští uprchlíci se po třech měsících války začínají vracet domů, hlavně na západní Ukrajinu. Cestují především vlakem přes Polsko. Za posledních 24 hodin se na Ukrajinu dostalo 42 tisíc lidí, každý den jich přibývá.
28. 5. 2022|

V Česku koupily ojetiny, nyní se v nich Ukrajinky vracejí domů. Auto může být jediné, co tam budou mít

Před západními ukrajinskými hranicemi stojí takřka nekonečné kolony aut. Jsou to ojetiny, které ve středoevropských zemích včetně Česka zakoupily ukrajinské ženy a nyní se v nich vracejí domů. Vědí, že jejich původní auta, která zanechaly na Ukrajině, jsou zničená. Odbavení na hranicích jde však velmi pomalu, za den se vozidla posunou jen o stovky metrů. Po překročení hranice zůstane navrátilcům auto zatím jedinou jistotou. Co uvidí, až dojedou až domů, netuší. V koloně před hranicemi natáčela pro 168 hodin Marta Pilařová.
23. 5. 2022|

Kvůli opravě Barrandovského mostu ubyl ve Strakonické další pruh. Tvořily se kolony, MHD ale jezdí včas

Oprava Barrandovského mostu vstoupila do rizikového období. Začala demolice staré nájezdové rampy ze Strakonické na most, a proto je omezen provoz v podjezdu. Místo dvou pruhů, z nichž jeden je vyhrazený pro veřejnou dopravu, se musí na deset dní vejít veškerá doprava do jediného. Kolona v ranní špičce ale nedosáhla mimořádných rozměrů a kolem deváté dopoledne se již zkracovala.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 20:51|

Na rozkopaném Barrandovském mostě byl první den provoz klidný, kolony vznikaly jen na objízdných trasách

Nečekaně klidná byla dopravní situace během pondělí v okolí Barrrandovského mostu, který začalo hlavní město rekonstruovat. Závažné komplikace nenastaly ani ve Strakonické ulici. Nejdelší kolona se vytvořila na Pražském okruhu, kudy vede objízdná trasa. Kvůli rekonstrukci mostu je na něm uzavřen v každém směru jeden pruh, zcela uzavřen je nájezd ze Strakonické ve směru od Zbraslavi a zúžený je i nájezd z ulice K Barrandovu.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 20:11|

Doprava na Barrandovském mostě kolabuje již před začátkem jeho opravy. Pražský provoz čekají velké potíže

Na Barrandovském mostě v Praze se ještě nepracuje, přesto je ucpaný. Příčinou jsou práce na autobusové zastávce v nedaleké Modřanské ulici. Ukazuje se ale s předstihem, že až v květnu vypukne oprava samotného mostu, může se z Prahy stát příslovečné dopravní peklo. Podle Technické správy komunikací je oprava Barrandovského mostu nezbytná. Pracovat se sice bude za provozu, ubude však jízdních pruhů.
31. 3. 2022|

Všichni američtí vojáci projeli Českem, konvoj se vrátil z cvičení do Německa

Američtí vojáci, kteří se vracejí z cvičení na Slovensku, opustili české území. Vracejí se na základnu do Bavorska, odkud odjeli v polovině února. V každém směru se konvoj přesouval rozdělený do mnoha kolon vždy devět dní. Vojáci cestovali především po dálnicích D0, D1, D2 a D5, vážnější dopravní komplikace v souvislosti s jejich cestou nenastaly.
22. 3. 2022|

Rusové zaútočili z našeho území na Bělorusko, chtějí ho vtáhnout do války, tvrdí Ukrajina

Ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, tvrdí ukrajinská armáda. Je to podle ní provokace, která má vtáhnout Minsk do války. Ukrajinské analytické centrum následně oznámilo, že běloruské jednotky mohou zaútočit již v pátek po deváté hodině, píše agentura Unian. Poprvé od začátku invaze také Rusové ostřelovali ukrajinská města Luck a Dnipro. Na východě podle Moskvy dobyli Volnovachu severně od obléhaného Mariupolu. Ruský konvoj, který byl naposledy spatřen severozápadně od Kyjeva, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil. Ukrajinská vojenská rozvědka také tvrdí, že Putin nařídil přípravu teroristického útoku na jadernou elektrárnu v Černobylu.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 21:58|

Punisher útočí daleko za nepřátelskou linií. Ukrajinci využívají i drony vlastní výroby

O tom, jak účinně využívá Ukrajina turecké drony Bayraktar, se ví už dlouho. Ale v obraně proti ruské agresi se může opřít také o vlastní dálkově ovládané letouny, které nasazuje na jiný typ misí.
9. 3. 2022|