TÉMA

Borneo

Pravěké malby a písmo naznačují napojení Madagaskaru na Egypt a Borneo

Madagaskar je ostrov izolovaný od zbytku světa. Díky tomu tam vznikl unikátní ekosystém a také se tam vyvíjely pozoruhodné lidské kultury. Nový archeologický výzkum ale ukázal, že Madagaskar si přece jenom nějaké kulturní kontakty s jinými civilizacemi udržovat mohl.
2. 1. 2024|

Cesta domů po obřích pytlech s pískem. Vesnici na Jávě pohlcuje moře, část obyvatel přesto zůstává

Jáva je se 145 miliony obyvatel nejlidnatějším ostrovem na světě. Vědci tvrdí, že jeho nemalou část do několika let pohltí moře. Proto indonéská vláda už před rokem a půl rozhodla o kontroverzním plánu přemístit hlavní město do džungle na východě Bornea. Lidé žijící mimo Jakartu ve vesnicích podél pobřeží si ale stěžují, že na ně vláda zapomněla. Někteří se kvůli nedostatku financí nemohou přestěhovat a dál musí bojovat se stoupající hladinou moře.
4. 7. 2023|

Vědci objevili palmu, která kvete pod zemí

Vědci popsali nový druh palmy, která má květy i plody pod zemí. Palma nazvaná Pinanga subterranea, rostoucí na Borneu, vyvolává množství otázek. Experti zatím například nevědí, jakým způsobem se opylují její květy.
28. 6. 2023|

Indonésie staví v džungli novou metropoli. Má být ekologická, dle kritiků ohrožuje místní i vzácná zvířata

V džungli na východě Bornea pokračuje indonéská vláda ve výstavbě nového hlavního města, jehož vznik schválila loni v lednu. Indonéští představitelé slibují, že město Nusantara bude do roku 2045 uhlíkově neutrální, ekologičtí aktivisté a původní obyvatelé ale projekt kritizují. Podle nich ještě více zmenšuje přirozené životní prostředí ohrožených živočichů, jako jsou orangutani, a nutí k odchodu z oblasti domorodce, kteří na místní půdu spoléhali jako na zdroj obživy, píše agentura AP.
18. 3. 2023|

Indonésie schválila přesun hlavního města na Borneo. Nástupce Jakarty vznikne v džungli

Indonéský parlament schválil zákon o přesunu hlavního města z přelidněné Jakarty na ostrov Borneo, informuje agentura Reuters s odvoláním na předsedkyni parlamentu Puan Maharaniovou. Již v pondělí vláda oznámila, že nová metropole ponese jméno Nusantara.
18. 1. 2022|

Na Borneu testují orangutany na covid. Malajsie se potýká s nejsilnější vlnou pandemie

Přírodovědci a ochránci zvířat otestovali desítky kriticky ohrožených orangutanů v Malajsii. Cílem bylo zjistit, jestli se mezi tato vzácná a zranitelná zvířata nedostal covid-19. Primáti se totiž nemocí mohou snadno nakazit. Vědci provedli asi třicítku antigenních testů na ostrově Borneo. Výsledky výzkumu jsou podle biologů pozitivní: všechny testy byly negativní.
14. 9. 2021|

Čtvrtině masožravých rostlin hrozí vyhynutí. Jsou příliš specializované, aby přežily změny klimatu

Masožravé rostliny patří k nejzranitelnějším organismům na planetě. Jsou úzce specializované, a proto na ně podle nové studie extrémně silně dopadají změny klimatu i další činnosti, jimiž člověk mění planetu.
5. 2. 2021|

„Český“ Marco Polo, na kterého se zapomnělo. Mnich Odorik vstoupil jako první Evropan do Tibetu a překročil rovník

Na cestách strávil čtrnáct let a urazil desetitisíce kilometrů napříč mongolskou říší. Málokdo ví, že i Češi dost možná mají svého Marca Pola. Františkánský mnich a misionář Odorik z Pordenone ve 14. století na podnět papeže podnikl dobrodružnou cestu do Asie. Jako první Evropan při tom překročil rovník a vstoupil do Tibetu.
14. 1. 2021|

Covidem-19 se poprvé nakazily gorily v zoo. Zatím mají mírný průběh

Zoologická zahrada v San Diegu oznámila, že se covidem-19 nakazilo několik goril, o které se stará – a to přes přísná hygienická opatření, která zavedla.
12. 1. 2021|

Potápěči našli v Jávském moři trup havarovaného letadla, těla i černé skříňky

Indonéští potápěči našli v Jávském moři části trupu letadla, které se v sobotu krátce po startu z Jakarty ztratilo z radarů a na jehož palubě bylo 62 lidí. Objeveny byly také části lidských těl, oblečení a trosky, napsala agentura AP. Později byly lokalizovány i takzvané černé skříňky.
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 21:56|

Agentura, která pátrá po ztraceném letadlu indonéských aerolinek, možná nalezla jeho trosky

Indonéské aerolinky Sriwijaya Air v sobotu odpoledne místního času ztratily kontakt s letadlem Boeing 737-500 letícím z Jakarty. Na palubě spoje mířícího do města Pontianak v západní části ostrova Borneo bylo podle místních médií přes šedesát lidí. Úřady věc vyšetřují. Do oblasti předpokládaného pádu letounu mezi ostrovy Laki a Lancang u pobřeží ostrova Jáva vyslaly záchranná plavidla. Indonéská agentura, která po pohřešovaném letadlu pátrá, už zřejmě nalezla jeho trosky. Tamní ministerstvo dopravy zatím ale informaci stoprocentně nepotvrdilo, uvedl pro ČT zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii David Jakš.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 19:27|

Nejstarší příběh lidstva vypráví o sedmi sestrách. Astronomové naznačují, že je starý sto tisíc let

Na severní obloze je v prosinci vidět výrazný shluk hvězd známých jako Plejády. U nás se jim říká Kuřátka, ale většina kultur je zná jako Sedm sester. Problém je ale v tom, že hvězd je v tomto souhvězdí jenom šest. Proč tedy nesmyslný název? Je možné, že příběh o sedmi sestrách je tak starý, že vypráví o dobách, kdy obloha vypadala zcela jinak, naznačuje výzkum.
23. 12. 2020|

Nejmenší nosorožci světa vymírají. V Malajsii je chtějí zachránit klonováním

V Malajsii na konci loňského roku uhynul tamní poslední jedinec nosorožce sumaterského. Rakovině podlehla pětadvacetiletá samice Iman, na světě tak už zbývá jen několik desítek exemplářů. Malajsijští vědci se je pokusí zachránit klonováním.
14. 8. 2020|

Olomoučtí přírodovědci našli na Borneu nejmenší druh hvězdnatky. Drobná kráska má jen pár milimetrů

Olomoučtí přírodovědci objevili v tropických deštných lesích ostrova Borneo zřejmě nejmenší druh hvězdnatky. Pojmenovali ji Thismia minutissima, neboli hvězdnatka nejmenší. Rostlina má unikátní vzhled a nepodobá se žádným druhům hvězdnatek rostoucím na Borneu i v jiných částech světa. Přírodovědci si drobné rostliny všimli díky zářivě bílému stonku, sdělili zástupci Univerzity Palackého. Výzkum v tamních deštných pralesích provádějí olomoučtí přírodovědci s kolegy z ostatních ústavů několik let a na kontě mají řadu objevů.
12. 8. 2020|

Olomoučtí přírodovědci našli na Borneu dva neznámé druhy hvězdnatek

Další dva nové druhy hvězdnatky objevil na ostrově Borneo tým vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Thismia ornata, česky hvězdnatka zdobená, dostala jméno podle vnitřku svého květu, který je pokrytý jasně oranžovou síťkou připomínající krajku. Thismia coronata (hvězdnatka korunovaná) byla naopak pojmenována podle vršku květu, který připomíná královskou korunu.
23. 4. 2020|

Pandemie nemoci COVID-19 může ohrozit i gorily, šimpanze a orangutany, obávají se experti

Pandemie nemoci COVID-19 by mohla dopadnout i na ohrožené populace goril, šimpanzů a orangutanů, varovali experti na primáty. Lidské viry totiž mohou tato zvířata kvůli genetické blízkosti napadat.
25. 3. 2020|

Olomoucký botanik objevil na Borneu nový druh masožravé rostliny

Nový druh masožravé láčkovky, která roste zejména v horách severní části Bornea, objevil spolu se zahraničními kolegy Martin Dančák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Láčkovku pojmenovanou Nepenthes fractiflexa lze spatřit pouze na několika místech na ostrově, řadí se tedy mezi poměrně vzácné druhy. Popis nového druhu přinesl v těchto dnech vědecký časopis Phytotaxa.
20. 2. 2020|

Lidští lovci se zvířecími hlavami. Vědci popsali nejstarší jeskynní malby světa

Indonéská jeskynní malba by mohla být nejstarší na světě. Podle nového výzkumu pochází z doby před čtyřiačtyřiceti tisíci lety. Vědci tvrdí, že je důkazem existence vyspělého umění, které v té době už muselo existovat – zobrazená scéna je totiž dějová a zachycuje lovce s tělem člověka a hlavami zvířete.
12. 12. 2019|

V Malajsii vyhynul nosorožec sumaterský. Na světě zbývá už jen několik desítek jedinců

V Malajsii uhynul tamní poslední jedinec nosorožce sumaterského. Rakovině podlehla pětadvacetiletá samice Iman, informovaly podle agentury AP úřady státu Sabah na ostrově Borneo. Kriticky ohrožený nosorožec sumaterský je druhým nejvzácnějším nosorožcem světa.
23. 11. 2019|

Indonésie přestěhuje hlavní město, Jakarta se potápí

Indonéský prezident Joko Widodo oznámil stěhování hlavního města z přelidněné a znečištěné Jakarty na indonéskou stranu ostrova Borneo. Debata o vybudování nové metropole se v zemi vede už několik desetiletí, aktuální návrh podle hlavy státu vychází z detailních studií.
27. 8. 2019|

Čeští vědci chtějí zachránit nosaté opice z Bornea. Stromů, kde mohou kahauové žít, totiž ubývá

Záchrana indonéské populace kahauů nosatých pokračuje dvanáctým rokem. Cílem projektu, který vznikl v ústecké zoologické zahradě, je vyhlásit pro vzácné opice na ostrově Borneo rezervaci. Českým ochráncům přírody v čele se Stanislavem Lhotou, výzkumným pracovníkem ústecké zoo, se podařilo zanést rezervaci do vznikajícího územního plánu.
3. 7. 2019|

O krok blíž k vymizení. Poslední malajsijský samec nosorožce sumaterského uhynul

Poslední v Malajsii žijící samec nosorožce sumaterského je po smrti. V Malajsii tak žije už jen jediný nosorožec tohoto kriticky ohroženého druhu – samička Iman. Informovala o tom státní ministryně pro turistiku, kulturu a životní prostředí Christina Liewová, kterou citovala agentura Reuters.
27. 5. 2019|

Nejohroženější orangutany světa může vyhubit projekt vodní elektrárny

Nejohroženější orangutani na světě mohou být odsouzeni k zániku poté, co indonéský soud schválil projekt kontroverzní přehrady v pralese Batang Toru na severu ostrova Sumatra. Tato oblast je domovem orangutanů tapanulijských, kteří byli jako samostatný druh identifikováni teprve v roce 2017. Ve volné přírodě jich zbývá jen 800 a všichni žijí v tomto ekosystému, informoval zpravodajský server BBC News.
7. 3. 2019|