Trpasličí bornejští sloni se dostali na Červený seznam. Zbývá jich poslední tisícovka

Podle nové aktualizace Červeného seznamu ohrožených druhů IUCN se stal ohroženým slon bornejský. Hlavní příčinou je intenzivní lidská činnost v místech, kde tento druh ještě přežívá.

Ve volné přírodě jich zbývá ani ne tisícovka a v zoologických zahradách se téměř nechovají. Slon bornejský patří mezi nejmenší poddruhy chobotnatců. A za posledních sto let také rychle klesá velikost populace, hlavně kvůli kácení lesů na jeho rodném ostrově, které zničilo většinu jeho životního prostředí.

V posledních desetiletích byl pokles tak rychlý, že ho na Červeném seznamu ohrožených druhů při červnové aktualizaci zařadili do kategorie ohrožených tvorů. Podle vyjádření ekologů hlavně proto, že se sloni dostávají stále častěji do krajiny ovládané lidmi, a vystavují se tak více rizikům. Nedělají to ani tak proto, že by byli zvědavější, ale spíš kvůli tomu, jak rychle tam roste lidská populace a jak intenzivně člověk proniká do míst, kde dříve žili jen sloni.

A čím častěji se tato divoká inteligentní zvířata dostávají do zemědělské krajiny, tím větší je pravděpodobnost, že zničí úrodu – a chudí lidé, jež tak chobotnatci připraví o zdroje, se budou mstít. Budoucnost slonů bornejských ohrožuje i další úbytek jejich biotopů v důsledku rozvoje zemědělství (zejména palmového oleje), dřevařských plantáží, těžby a velkých infrastrukturních projektů, jako je například dálnice Pan Borneo Highway. Obavy vzbuzuje také pytláctví kvůli slonovině, náhodné požití agrochemikálií a srážky s vozidly.

„V posledních dvou desetiletích jsme byli svědky rozsáhlého úsilí o poznání a ochranu slonů bornejských. Tyto aktivity jsou nezbytné pro zajištění budoucnosti tohoto poddruhu a umožnění bezproblémového socioekonomického rozvoje oblastí, kde se sloni pohybují,“ uvedl Augustine Tuuga, ředitel odboru pro divokou přírodu v Sabahu a člen odborné skupiny IUCN pro slony indické, mezi něž sloni bornejští patří.