TÉMA

Nákupy

Velikonoční tabule bude letos levnější, méně stojí hlavně vajíčka

Velikonoce by letos měly být o něco levnější než loni. Mnoho potravin je levnějších a ekonomové neočekávají, že by v příštích dnech, které do svátků zbývají, zdražily, i když poptávka zákazníků nepochybně vzroste. Celkově by tedy nákupy mohly stát o desítky až stovky korun méně. Nic to ale nemění na tom, že hlavně lidé z příhraničí nezřídka vyrazí pro suroviny ke svátečním pokrmům do Německa či Polska. V Polsku budou mít před Velikonocemi poslední příležitost nakoupit potraviny, u nichž je nulová daň z přidané hodnoty. Od začátku dubna se DPH na potraviny vrátí, ceny by se tak měly zvýšit zhruba o pět procent.
25. 3. 2024|

Finanční podporu na výrobu munice získají od Evropské komise i dvě české firmy

Evropská komise chce navýšit výrobu munice, proto poskytne evropským firmám přibližně 500 milionů eur. Podporu získaly i dvě české společnosti, Explosia a STV Group.
24. 3. 2024|

Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli opět stoupla, u spotřebitelů ale klesá

Důvěra v českou ekonomiku podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) potřetí po sobě vzrostla, v prosinci se zvýšila stejně jako o měsíc dřív o 0,3 bodu a dostala se na 93,4 bodu. Podobně jako v listopadu stoupla důvěra podnikatelů, u spotřebitelů znovu klesla a sestoupila nejníže od letošního ledna.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 10:17|

Přibývá rizikových e-shopů, varuje ČOI. Nové vznikají prakticky denně

Prodejců s nekalými praktikami na internetu přibývá. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI), podle níž jde tento trend pozorovat prakticky denně. Odborníci upozorňují na to, že je při nákupech důležitá obezřetnost, zvláště pak v předvánočním období. Informace o konkrétních podezřelých e-shopech najdou zákazníci u organizací zaměřených na ochranu spotřebitelů.
10. 12. 2023|

Potraviny se stále víc nakupují on-line. Doplácí na to malé obchody i jejich role komunitních center

Nákup potravin na internetu se podle prodejců stal po covidu zcela běžnou službou. I když je podíl této kategorie zatím nejnižší, rychle roste. Meziročně stoupl o celou pětinu. Nejčastěji si lidé nechávají dovážet nápoje a velká balení potravin. Hlavní sezóna pro e-shopy začíná právě teď po prázdninách. Na trh proto vstupují i firmy, které měly zatím jen kamenné obchody. Na mnoha vesnicích malé prodejny, které fungují i jako komunitní centra, přitom bojují o přežití.
15. 9. 2023|

Místo vytvoření zásob přestanou výrobci léky dodávat, obává se opoziční poslanec Špičák

Za rizikovou považuje opoziční poslanec a lékař IKEMu Julius Špičák (ANO) novelu lékového zákona, která má distributorům nařídit držet nouzové zásoby vybraných přípravků. Ministerstvo zdravotnictví si od ní slibuje, že pomůže překonat výpadky léčiv, podle Špičáka ale může také způsobit, že výrobci přestanou léky do Česka dodávat úplně. Za vhodné řešení současných výpadků považuje společné evropské nákupy léků, v úvahu podle něj připadá také zvýšení cen léků, díky čemu by byl český trh pro výrobce zajímavější. Julius Špičák byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedl Martin Jonáš.
26. 8. 2023|

Považovat nákup CV90 za kompenzaci pro Švédsko kvůli gripenům by podle Šedivého bylo slaboduché

Opozice je kritická k vládnímu rozhodnutí nakoupit 246 bojových vozidel CV90 od BAE Systems ze Švédska. Experti, kteří o nákupu diskutovali v Událostech, komentářích ale její výhrady, že je to stará konstrukce pouze obohacená o nové technologie, nesdílejí. Za zásadní považují, že si právě o tento typ řekli sami vojáci.
26. 5. 2023|

Evropská unie dodá Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Další munici pošlou i USA

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřeleckého střeliva. Unie má na základě dohody uvolnit dvě miliardy eur (48 miliard korun) na nákupy munice a do roka dodat Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Podle Evropské obranné agentury se do společných nákupů předběžně přihlásilo 17 zemí včetně Česka. Také USA ve stejný den oznámily další balík vojenského vybavení pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 350 milionů dolarů (skoro osm miliard korun).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 18:23|

S vánočními nákupy začíná vrcholná sezona také kapsářům. Mají i „vynálezy“, aby se jim snáz kradlo

V adventní době jsou v nákupních centrech a městské hromadné dopravě častěji vidět policisté. Snaží se odradit kapsáře a zloděje, kteří využívají období hromadného nakupování. Podle kriminalistů mají zloději k tomu, aby se jim lépe kradlo, i vynálezy, jako je upravená bunda.
30. 11. 2022|

Spotřebitelská novela upravuje reklamace, nákup v e-shopech i informace u slev

Před nepoctivými praktikami obchodníků by měla zákazníky nově chránit novela zákona, kterou už podepsal prezident. Lidé by měli mít například lepší přehled o tom, jak velkou slevu prodejci skutečně nabízejí. Upravuje například i to, v jakém stavu lze vracet zboží z e-shopů.
29. 11. 2022|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Budeme na Slovensku opravovat zbraně použité na Ukrajině, oznámila německá ministryně obrany

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně, které byly použité v bojích na Ukrajině, aby je bylo možné znovu nasadit. V úterý to v Bruselu oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová před jednáním s kolegy z ostatních zemí Evropské unie. Doplnila, že na spuštění projektu se dohodla se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm a práce na něm mohou začít okamžitě. Slovenské ministerstvo obrany očekává zahájení zmíněných oprav v průběhu několika týdnů.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 14:59|

Vojáci stále čekají na dodávky radarů MADR. Černochová už napsala do Izraele „ostřejší dopis“

Resort obrany bude v příštím roce hospodařit s necelými 112 miliardami korun, což odpovídá 1,2 procenta hrubého domácího produktu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je přesvědčena, že se podaří slíbenou částku udržet i při přerozdělování peněz mezi rozpočtovými kapitolami, i o tom, že se podaří přidělené peníze vyčerpat. V Interview ČT24 ministryně obhajovala i rozhodnutí jednat o nákupu stíhacích letounů F-35 navzdory jejich nákladnému provozu. Odkázala na názor samotných vojáků.
4. 11. 2022|

Ze zahradníka „klíčníkem Irpině“. Ukrajinec dohlíží na byty lidí, kteří utekli před válkou

Jevhen Jelpitiforov opatruje zhruba dvacet opuštěných domovů na kyjevském předměstí Irpiň. Klíče od bytů mu dali lidé, kteří v únoru utekli před krvavou bitvou. Od té doby dohlíží na jejich majetek a jako bývalý zahradník se stará o květiny. Pomáhá také místním s opravami či nákupy.
4. 8. 2022|

Cibule zdražuje každý den, ryb je málo. Kromě války čelí Ukrajinci i stoupajícím cenám

Ukrajinská ekonomika se letos podle odhadů tamní národní banky propadne o třetinu. Země má poničenou infrastrukturu, inflace roste rychlým tempem, hřivna oslabuje. Kyjev žádá o další úvěr u Mezinárodního měnového fondu. Nejen kvůli válce, ale i kvůli zdražování a chybějícímu zboží se lidé na Ukrajině musejí omezovat.
29. 7. 2022|

Vlna veder může ekonomiky připravit o miliardy, lidé méně nakupují i pracují

Současná vlna veder spolu s těmi předchozími i očekávanými může ekonomiky jednotlivých zemí připravit o miliardy eur, píše ve své analýze francouzský server BFM TV. Se stoupající teplotou klesá produktivita a efektivita práce, lidé mění své návyky a snižují spotřebu některých výrobků, včetně masa nebo čokolády. Jiné oblasti hospodářství si naopak polepší, roste spotřeba energie díky častému používání klimatizace.
17. 7. 2022|

Nákupní zájezdy do Polska opět nabírají na síle. Češi slyší na nižší ceny

Výhodnější kurz koruny vůči zlotému, základní potraviny dočasně bez daně a také pohonné hmoty levnější až o deset korun za litr. To všechno nyní láká Čechy k nákupu v Polsku ještě víc než v minulosti. Za hranice jezdí auta i autobusy. Jejich cíl je jediný – tržnice.
10. 4. 2022|

Deník N: Ministryně Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v Česku

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude po Velikonocích jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem také o americké přítomnosti v České republice, řekla Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech uvedl, že je to záležitost, kterou by musely schválit sněmovna i Senát.
9. 4. 2022|

Pohonné hmoty jsou nejdražší za poslední dva měsíce. Za levnějším benzinem lidé vyráží do Polska

Kvůli stoupající ceně ropy, která se dostala už nad 90 korun za barel, jsou nyní pohonné hmoty v České republice nejdražší za poslední dva měsíce. Tankování se prodraží jak běžným řidičům, tak třeba i firmám. Protože je v Polsku snížená sazba daně z přidané hodnoty, stále více řidičů z pohraničí tam vyráží natankovat.
10. 2. 2022|

30 let zpět: Předvánoční nákupy v Praze

Před Vánocemi spousta lidí shání dary pro své blízké na poslední chvíli. Nejinak tomu bylo i o poslední adventní neděli v roce 1991. Reportáž ukazuje tehdejší nabídku zboží i zájem lidí na různých místech Prahy: v obchodním domě, na pěší zóně v centru i na okraji metropole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 12. 2021|

Vánoční nákupy vrcholí. Doručení až domů ale už kurýři nestíhají

Předvánoční nákupy vrcholí. Kurýrní služby varují, že se již téměř zavřelo okno, kdy je ještě možné doručit objednávky tak, aby se dostaly pod stromeček. I když letos neomezují předvánoční nákupy žádná větší pandemická omezení s výjimkou zákazu vánočních trhů, nakupuje on-line a zboží si nechává doručit mnohem více lidí, než bývalo běžné.
21. 12. 2021|

Ministerstvo vydalo seznam protiepidemických doporučení na Vánoce

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k posilující dávce očkování a k přesvědčování neočkovaných během rodinných setkání. Lidé by také měli využít možnost nechat se otestovat na covid-19, necítí-li se dobře.
9. 12. 2021|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

Sotva vánoční trhy začaly, už musí zavřít. Stánkaři se bojí, že od státu nic nedostanou, Praha uvažuje o odkupu zboží

Vánoční trhy druhý rok v řadě nebudou. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Jejich pořadatele, stánkaře, ale i radnice měst, kde se trhy konat měly, zákaz překvapil a zklamal. Nejenže jejich přípravě věnovali mnohaměsíční úsilí, ale nyní již často jsou na náměstích přinejmenším rozestavěné stánky, někde už trhy fakticky začaly. Skončit musely nejpozději v pátek v 18 hodin. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) vyzval k přesnému stanovení toho, co se nesmí konat. Připomněl, že jiné než vánoční trhy zavřít nemusí, vláda na nich jen zakázala konzumaci.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:00|