TÉMA

Soudní dvůr Evropské unie

Lucemburský premiér ocenil plán Česka na munici pro Ukrajinu, příspěvek své země ale ještě neoznámil

Lucemburský premiér Luc Frieden poděkoval České republice za iniciativu k zajištění dodávek munice Ukrajině. Jeho země ale bude ještě o případném příspěvku jednat, řekl na tiskové konferenci po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem v Lucemburku. Pavel v pátek zakončuje státní návštěvu Lucemburska.
1. 3. 2024|

Unijní soud snížil Česku pokutu za chyby v zemědělských dotacích, píše iRozhlas

Soudní dvůr Evropské unie snížil zhruba o 470 milionů korun více než miliardovou pokutu, kterou Evropská komise uložila českému ministerstvu zemědělství za chyby v dotacích po kontrole v roce 2017. O rozhodnutí tribunálu informoval web iRozhlas.cz. I přes snížení sankce se ministerstvo hodlá pokutě bránit podáním kasační stížnosti.
23. 2. 2024|

Evropský soud odmítl pokus oligarchy Pumpjanského o vymazání ze sankčního seznamu

Ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který má majetek i v Česku, neuspěl s žalobou proti zařazení na evropský sankční seznam. Soudní dvůr Evropské unie potvrdil, že sankce nadále platí. V Česku jeho rodina vlastní hotel v Mariánských Lázních a ovládala i továrnu v Dolním Benešově. Tu podle analytiků převedl na spřátelené podnikatele.
24. 9. 2023|

Evropská komise vyměřila Intelu novou pokutu za zneužití postavení na trhu

Evropská komise (EK) vyměřila americkému výrobci čipů Intel pokutu 376,36 milionu eur (9,2 miliardy korun). Jde o nově vyměřenou pokutu, protože tu původní, z roku 2009 a v rekordní výši 1,06 miliardy eur, loni částečně anuloval Tribunál Soudního dvora Evropské unie.
22. 9. 2023|

Senátní ústavní komise nedokázala schválit přijetí Istanbulské úmluvy. Hlasování znemožnili odpůrci dokumentu

Zastánci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (takzvané Istanbulské úmluvy) nedokázali prosadit, aby senátní ústavní komise doporučila ratifikaci tohoto dokumentu. Hlasování znemožnili odpůrci úmluvy, většina před rozhodováním opustila jednací místnost. Zamítnutí ratifikace ani jeden z nich komisi nenavrhoval. Do návrhu programu schůze 18. října organizační výbor horní parlamentní komory úmluvu nezařadil.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 17:18|

Soud EU potvrdil platnost sankcí proti ruskému podnikateli Pumpjanskému

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil platnost sankcí proti Dmitriji Pumpjanskému a jeho ženě Galině, vyplývá z tiskové zprávy instituce. Na sankční seznam EU byl miliardář Pumpjanskij zapsán po invazi Ruska na Ukrajinu kvůli podpoře ruské vlády a tamních státních podniků. V Česku je rodina Pumpjanských spojována se společností na výrobu armatur MSA a hotelem Westend v Marianských Lázních.
7. 9. 2023|

Evropský soudní dvůr zamítl stížnost rodiny, která žalovala Frontex za deportaci

Syrská uprchlická rodina neuspěla v žalobě na evropskou agenturu pro ochranu hranic Frontex za deportaci z Řecka zpět do Turecka. Podle právníků rodiny Frontex uprchlíky deportoval, aniž by zvážil jejich žádost o azyl. Podle Evropského soudního dvora v Lucemburku ale Frontex takovou pravomoc nemá. Verdikt přišel v době, kdy migrace do Evropy opět míří k číslům z let 2015 a 2016.
7. 9. 2023|

Za neexistující mýto Berlín zaplatí čtvrt miliardy eur. Ministr hodlá sumu poptat u svého předchůdce

Německo má zaplatit takřka čtvrt miliardy eur firmám, které si nasmlouvalo na provozování mýtného pro osobní auta na dálnicích. Projekt před čtyřmi lety odmítl Soudní dvůr EU jako diskriminační, smluvní partneři se ale domáhají náhrady. Ministr dopravy Volker Wissing nechá vypracovat posudek, zda nepochybil jeho předchůdce Andreas Scheuer. Případně po něm hodlá vymáhat náhradu škody.
1. 8. 2023|

EK vede s Českem řízení kvůli dvěma směrnicím, hrozí pokuta a penále

Evropská komise zahájila s Českem řízení kvůli tomu, že nezavedlo unijní pracovní pravidla ze směrnic o předvídatelných pracovních podmínkách a o sladění práce a rodiny. Za každou směrnici v dubnu stanovila sankce 45 milionů korun, k tomu se pak za každý den připočítává penále. Uvedla to náměstkyně ministra práce Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Požadavky ze směrnic upravuje vládní novela zákoníku práce, kterou má ve čtvrtek projednávat Senát. Jeho hospodářský a také ústavně-právní výbor doporučily vrátit předlohu sněmovně se změnami. V polovině července se naopak pro schválení bez úprav vyslovil senátní zdravotnický výbor.
26. 7. 2023|

Polsko je po novém verdiktu soudu o krok blíž k další těžbě v Dole Turów

Polská justice učinila další krok ohledně pokračování těžby v hnědouhelném Dole Turów. Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí varšavského soudu, který v květnu povolení k těžbě pozastavil kvůli tomu, že by další práce měly značný dopad na životní prostředí. Verdikt tehdy vyvolal kritiku vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) má Česko díky dohodě s Varšavou dostatečné garance, že těžba životní prostředí v tuzemsku nepoškodí.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 18:06|

Knihkupectví v Maďarsku prodávalo nezabalenou knihu se zamilovanými mladíky, dostalo statisícovou pokutu

Maďarská síť knihkupectví, která prodávala nezabalenou knihu s homosexuálním obsahem, dostala rekordní pokutu. Prodejce knih podle maďarských úřadů porušil zákon z roku 2021, který zakazuje prezentaci homosexuality dětem a mládeži. Proti pokutě se knihkupectví odvolá, takže případ nejspíš skončí u soudu. Představitelé maďarské LGBTQ+ komunity, kteří se účastnili tradičního pochodu za svá práva, si stěžují na restriktivní zákony vlády Viktora Orbána.
17. 7. 2023|

Evropská unie se se Spojenými státy dohodla na způsobu bezpečného předávání dat

Evropská komise oznámila novou dohodu o předávání dat evropských uživatelů do Spojených států. Opatření přijatá USA zajišťují přiměřenou úroveň ochrany osobních údajů Evropanů, uvedla Evropská komise ve svém prohlášení. Předchozí dohodu o přenosu dat známou jako Privacy Shield („štít EU-USA“) zneplatnil v roce 2020 Soudní dvůr EU, protože podle něj nezajišťovala dostatečnou ochranu dat evropských uživatelů.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 17:40|

Země EU mohou zakázat technologickým společnostem zpracování osobních dat, rozhodl soud

Antimonopolní úřady v zemích Evropské unie mohou zakázat velkým technologickým firmám jako Meta zpracovávat osobní data uživatelů. Konstatoval to v úterý Soudní dvůr EU, jehož rozhodnutí otevírá cestu k rozšíření dohledu nad praktikami dominantních internetových hráčů v unijních zemích.
4. 7. 2023|

V Polsku začala kampaň před říjnovými volbami. Podle expertů bude nejvyhrocenější za poslední léta

V Polsku naplno odstartovala kampaň před říjnovými volbami. Jedním z hlavních témat bude odpor proti evropské migrační dohodě nebo podpora Ukrajiny. Zástupci vlády oživili také spor o důl Turów. Liberální opozice sází na změnu stylu vládnutí, krajní pravice láká na výrazně nižší daně.
24. 6. 2023|

Polsko nezavře Důl Turów, prohlásil premiér Morawiecki. Podle soudu se má těžba zastavit

Polsko nezavře hnědouhelný Důl Turów, ležící nedaleko hranic s Českem, a udělá vše, aby fungoval do roku 2044, prohlásil podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Ještě dříve Morawiecki podle serveru Gazeta.pl odmítl rozhodnutí varšavského správního soudu, podle kterého má důl těžbu zastavit. Polský rozhlas připomněl, že Polska Grupa Energetyczna (PGE), které důl a přilehlá elektrárna patří, již ohlásila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Česko má podle premiéra Petra Fialy (ODS) garance, že důl nepoškozuje zdejší prostředí.
7. 6. 2023|

Evropský soudní dvůr rozhodl, že polská justiční reforma porušuje právo EU

Polská justiční reforma zavádějící systém kázeňských postihů soudců porušuje právo Evropské unie. K takovému závěru dospěl Soudní dvůr EU, který vyhověl žalobě Evropské komise v několikaletém sporu s konzervativní vládou ve Varšavě o politické ovlivňování polských soudů. Kárné kolegium polského nejvyššího soudu, které mělo pravomoc rozhodovat o odvolání soudců, nebylo podle nejvyššího orgánu unijní justice nestranné a nezávislé.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 18:02|

Čeští geologové budou dohlížet na stěnu v Turówě. Má zabránit unikání vody

Data o fungování stěny, která má chránit spodní vodu před vlivem těžby v polském Dole Turów, bude posuzovat nově ustavená česká skupina hydrogeologů. Po jednání s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (SLK) to v úterý oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:45|

Nižší pokuta pro Varšavu. Za existenci orgánu trestajícího soudce zaplatí „jen“ 500 tisíc eur denně

Soudní dvůr Evropské unie snížil pokutu pro Polsko kvůli justiční reformě z milionu eur (22,4 milionu korun) na polovinu – denně tak nyní zaplatí v přepočtu necelých 12 milionů korun. Unijní soud potrestal Varšavu v říjnu 2021 za to, že se nepodřídila jeho nařízení zrušit disciplinární komoru nejvyššího soudu trestající soudce. Sporný justiční orgán podle Evropské komise nesplňuje unijní standardy nezávislosti a nestrannosti.
21. 4. 2023|

Evropská komise žaluje Slovensko. Neřeší podle ní dostatečně segregaci Romů ve školách

Slovensko podle Evropské komise (EK) účinně neřeší problém segregace romských dětí ve školách. Komise kvůli tomu podala žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie. Slovensko sice provedlo řadu legislativních reforem a snaží se o začleňování Romů, ale pokroky jsou nedostatečné, uvedla EK v prohlášení.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 14:54|

EK žádá pro Česko pokutu, nezavedlo směrnici na ochranu whistleblowerů

Evropská komise podala na Česko žalobu kvůli tomu, že nezavedlo do svého práva směrnici o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání (takzvaných whistleblowerů). Uvedl to mluvčí Soudního dvora Evropské unie. Komise podle něho zároveň soud požádala o vyměření pokuty, která se bude načítat do doby, než bude Česko pravidla dohodnutá na unijní úrovni respektovat. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že přijetí potřebných návrhů Poslaneckou sněmovnou lze reálně očekávat ještě letos.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 14:06|

Evropský soud zrušil sankce proti matce šéfa wagnerovců

Unijní soud zrušil sankce, které evropský blok kvůli ruské invazi na Ukrajinu loni uvalil na matku šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina Violettu. Soud o tom informoval v tiskové zprávě. Matka si verdikt vydobyla sama, uvedl Prigožin.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:34|

Těžba v Turówě může pokračovat do roku 2044. Ekologové tvrdí, že je klíčový posudek chybný

V Dole Turów se bude těžit uhlí do roku 2044. Rozhodla tak polská vláda a informaci potvrdilo české ministerstvo životního prostředí. Ekologické organizace před prodloužením těžby varovaly. Tvrdí, že vychází z nesprávného posouzení dopadů těžby na životní prostředí v Česku, Polsku i Německu.
28. 2. 2023|

Čeští soudci se ptají Soudního dvora EU, komu smí policisté odebírat DNA

Soudní dvůr Evropské unie řeší, komu může policie odebírat DNA. Obrátil se na něj tuzemský Nejvyšší správní soud (NSS). Ten už několikrát rozhodl, že policie musí pořízení každého vzorku zvažovat, legislativa nicméně umožňuje stěr u všech lidí podezřelých z úmyslných trestných činů.
21. 2. 2023|

Evropská komise podá žalobu na Česko a dalších sedm zemí EU. Nezavedly ochranu whistleblowerů

Evropská komise podá žalobu k Soudnímu dvoru EU na osm členských států včetně Česka. Nezavedly pravidla, která mají chránit oznamovatele protiprávního jednání, takzvané whistleblowery, před případnou odvetou, oznámila ve středu Komise.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:40|