Evropská unie se se Spojenými státy dohodla na způsobu bezpečného předávání dat

Evropská komise oznámila novou dohodu o předávání dat evropských uživatelů do Spojených států. Opatření přijatá USA zajišťují přiměřenou úroveň ochrany osobních údajů Evropanů, uvedla Evropská komise ve svém prohlášení. Předchozí dohodu o přenosu dat známou jako Privacy Shield („štít EU-USA“) zneplatnil v roce 2020 Soudní dvůr EU, protože podle něj nezajišťovala dostatečnou ochranu dat evropských uživatelů.

„Nová dohoda zajistí Evropanům bezpečné toky dat a přinese právní jistotu společnostem na obou stranách Atlantiku,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „V návaznosti na principiální dohodu, které jsme loni dosáhli s prezidentem Bidenem, přijaly Spojené státy bezprecedentní závazky k vytvoření nového rámce. Dnes podnikáme důležitý krok k tomu, aby občané mohli věřit tomu, že jejich data jsou v bezpečí,“ dodala s tím, že zároveň jde o „prohloubení ekonomických vazeb mezi EU a USA a opětovné potvrzení, že obě strany sdílí stejné hodnoty.“

Dohoda podle komise zavádí nová závazná ochranná opatření, která jsou odpovědí na všechny obavy vznesené Soudním dvorem EU, včetně omezení přístupu amerických zpravodajských služeb k datům Evropanů na to, co je nezbytné a přiměřené. Vzniká rovněž soud pro přezkum ochrany údajů (Data Protection Review Court, DPRC), ke kterému budou mít přístup občané EU. Současně dohoda podle komise zavádí významná vylepšení ve srovnání s mechanismem, který existoval v rámci Privacy Shield. Například jestliže soud DPRC zjistí, že data byla shromážděna v rozporu s novými ochrannými opatřeními, bude moci nařídit jejich vymazání.

Novou dohodu ocenil eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders. Ten je přesvědčen, že dohoda odrazí veškeré soudní námitky, které by mohly být proti dohodě o přenosu dat vzneseny. „Jsem přesvědčen, že jsme dosáhli významného pokroku, který splňuje požadavky judikatury Soudního dvora EU,“ citovala Reynderse agentura Reuters.