TÉMA

Včely

Liberečtí včelaři se potýkají s hnilobou, veterináři při ní vyžadují likvidaci úlů

Včelaři na Liberecku se poprvé potýkají s hnilobou včelího plodu. Krajská veterinární správa nařídila mimořádná opatření. Kolem šesti odhalených ohnisek vyměřila tříkilometrové ochranné pásmo, do kterého spadají také obce mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.
25. 10. 2023|

Změna klimatu ohrožuje včely. Podle studie se budí po zimě dříve a nemusí najít dost potravy

Teplejší jara podle nové studie způsobují, že se včely probouzejí dříve, což ohrožuje opylování plodin, jako jsou jablka nebo hrušky. Výzkum vedl Chris Wyver z University of Reading, výsledky vyšly v odborném žurnálu Ecology and Evolution.
10. 7. 2023|

Dárci mohou podporu Ukrajině poskytnout prostřednictvím hasičů, rozhodla vláda

Donátoři, kteří chtějí poskytnout dar Ukrajině v její válce s Ruskem, to nově budou moct učinit prostřednictvím hasičského záchranného sboru, který bude fungovat jako spojka i případný distributor pomoci. Po jednání vlády o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 17:56|

O smrti Alžběty II. už vědí i její včely. Dlouholetou tradici splnil královský včelař

O smrti britské panovnice Alžběty II. už vědí i královské včely. Dlouholetou tradici vycházející z lidových zvyků vyplnil královský včelař John Chapple. Podle zvyku se musí o smrti vládce dozvědět všichni, včetně včel.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 22:22|

Včely dovedou rozlišovat sudá a lichá čísla. Kromě nich to umí už jenom lidé

Vědci zatím neznali žádného tvora kromě člověka, který by dokázal rozlišovat mezi čísly sudými a lichými. Teď v experimentu zjistili, že to umí včely, přestože jsou mnohem primitivnější než lidé. Výsledky studie ale přinášejí více otázek než odpovědí.
2. 5. 2022|

Včely jsou v Brně populární. Město pořídilo včelstva a domečky pro hmyz

Brno nechalo po městě rozmístit více než deset včelstev a čtyřicet domečků pro čmeláky. Cílem je zvýšit mezi lidmi ve městě povědomí o včelaření a přínosu včel a zároveň pomoci těm, kteří by se chtěli začít věnovat včelaření.
16. 4. 2022|

Čmeláci jsou zásadní pro pěstování rajčat či brambor. Jejich jídelníček ohrožují klimatické změny

Čmeláci jsou zásadně důležití pro opylování spousty oblíbených potravin, jejich vlastní jídelníček ale dramaticky narušují klimatické změny. To může vést k úbytku opylovačů a problémům pro zemědělství. Upozorňuje na to studie Kalifornské univerzity v Riverside publikovaná v odborném časopise Microbial Ecology.
11. 11. 2021|

Slovenští vědci popsali exotické šváby, kteří žijí v superstátech. Vytvářejí společenstva podobná mravenčím

Slovenští vědci popsali šváby, kteří vytvářejí složitá společenstva podobná těm včelím nebo mravenčím.
14. 10. 2020|

Tuzemského medu bude nejspíš málo. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za 50 let

Domácího medu bude málo a jeho cena může stoupat. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za posledních 50 let. Trápí je malá snůška a malé množství medu. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové nepřálo letos včelám počasí.  Mezi včelaři jsou i obavy z dovozu nekvalitního levného medu ze zahraničí.
26. 7. 2020|

Letošní zimu v Česku nepřežila pětina včel. Za úhynem jsou hlavně nemoci

Zhruba pětina včelstev nepřežila v Česku letošní zimu. Ztráty jsou podle včelařů nejvyšší od roku 2013, kdy byl zahájen jejich pravidelný monitoring. Vyplynulo to z průzkumu odborníků z katedry biochemie a katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kterého se zúčastnilo 1729 respondentů.
20. 5. 2020|

Ruskému medvědovi hořkne med v ústech. Včelstva hromadně hynou kvůli pesticidům

Na nebývale špatný rok si stěžují ruští včelaři, především v Kurské oblasti hlásí hromadné úhyny. Nejhůř jsou na tom oblasti, kde farmáři pěstují řepku a porušují předpisy týkající se chemického postřiku. Včelaři jsou proti tomu bezradní, podle nich nefunguje kontrola používání pesticidů. Produkce medu je tak letos nejnižší za poslední roky.
22. 9. 2019|

Včelí mor doutná nenápadně. Brněnští vědci vymýšlejí, jak jej odhalit v zárodku

Nový přístroj, který vyvinuli vědci z brněnského institutu CEITEC, dokáže poznat hnilobu včelího plodu přímo u včel – rychle a relativně levně. Výzkumu bakteriálních nákaz se tamní experti věnují dlouho, nedávno pole svého zájmu rozšířili právě na včely. A to kvůli jejich významu pro krajinu i člověka.
20. 9. 2019|

V Brazílii masově umírají včely. Letos jich zemřelo přes půl miliardy

Během prvních měsíců letošního roku zemřelo v Brazílii kolem pěti set milionů včel, a to jen ve čtyřech státech na jihu země. Hromadné vymírání je podle vědců spojené s užíváním pesticidů, přičemž vláda zvažuje povolit jich ještě více druhů.
29. 8. 2019|

Včely na Ostravsku otrávil postřik řepky. Chemické látky našli veterináři ve všech vzorcích

Včely, které před dvěma týdny uhynuly v Šenově nedaleko Ostravy, zabil postřik řepkových polí. Potvrdily to laboratorní testy, které provedl Státní veterinární ústav. Masivní úhyn včelstev hlásili jejich majitelé poté, co jeden ze zemědělců provedl noční postřik řepkových polí bez včasného ohlášení. Včelaři se tak na případné ohrožení nemohli připravit.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 17:12|

Včely z úlů na katedrále Notre-Dame zřejmě přežily ničivý požár bez úhony

Kolem 200 tisíc včel z úlů na pařížské katedrále Notre-Dame, jejíž střechu  pondělí zachvátil oheň, požár bez úhony přečkalo. Informovala o tom agentura AFP. Na jejich osud se v předchozích dnech ptali včelaře, který se o úly stará, lidé z celého světa.
19. 4. 2019|

Včely přestávají tančit. Na našich polích už to zřejmě nemá smysl

Některé druhy včel provozují fascinující tance, pomocí nichž si vyměňují informace. Umí si tímto způsobem předávat fakta o směru i vzdálenosti k potravě, nebo o tom, zda mají zásob dost. Moderní zemědělství ale zřejmě tento starý mechanismus potlačuje.
27. 2. 2019|