O smrti Alžběty II. už vědí i její včely. Dlouholetou tradici splnil královský včelař

O smrti britské panovnice Alžběty II. už vědí i královské včely. Dlouholetou tradici vycházející z lidových zvyků vyplnil královský včelař John Chapple. Podle zvyku se musí o smrti vládce dozvědět všichni, včetně včel.

„Každý úl jsem převázal černou stuhou a udělal jsem uzel. Pak jsem na každý zaklepal a řekl: ,Královna zemřela, ale neodlétejte. Váš nový pán na vás bude hodný,‘“ popsal pro deník Daily Mail královský včelař. Dodal, že jim také řekl, že budou sloužit pro nového krále Karla III.

V zahradách Buckinghamského paláce se nachází pět úlů, o něž se Chapple stará. První z včelích obydlí se na pokyn paláce objevily v roce 2009. V každém úlu podle deníku Independent pobývá na dvacet tisíc včel. 

Zprávu o odchodu královny Alžběty II. jim Chapple oznámil v pátek. Zvyk hovořit k včelám je velmi starý. Přestože pochází z Evropy, je znám i v Británii. Majitel má podle tradice k včelstvu mluvit a obeznámit ho s důležitými událostmi svého života, zejména svatbami nebo úmrtím.

V českém prostředí je zvyk známý například z Babičky Boženy Němcové. Podobnou komunikaci ale také popisuje několik anglosaských básní z 19. a 20. století. 

Devětasedmdesátiletý Chapple je královským včelařem patnáct let a stará se kromě těch v zahradě Buckinghamského paláce i o úly v nedalekém Clarence House, který býval rezidencí nynějšího krále.