TÉMA

Strabag

Odvolací soud uložil podmíněné tresty v případu pádu mostu ve Vilémově na Vysočině

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.
19. 3. 2024|

V Karlových Varech začala oprava Chebského mostu, kvůli špatnému stavu ho kryjí ochranné sítě

V Karlových Varech začala pět let připravovaná rekonstrukce klíčového Chebského mostu v centru města. Opravou projde část vedoucí přes rušný silniční průtah směrem na Prahu a Cheb. Další části vedoucí přes řeku Ohři a železnici přijdou na řadu v příštím roce. Práce mohou podle magistrátu omezit dopravu.
18. 3. 2024|

Velká oprava ústeckého mostu Dr. Edvarda Beneše se blíží, stavaři nejprve postaví provizorní lávku

Generální rekonstrukce mostu Dr. Edvarda Beneše přes Labe v Ústí nad Labem dostává konkrétní obrysy. Po podpisu smlouvy se sdružením firem Metrostav TBR a Strabagem, které budou mít opravu na starost, vybírá Ústecký kraj technický dozor stavebníka. V polovině příštího roku začne stavba provizorní lávky pro pěší a cyklisty, na níž se převede přes třicet inženýrských sítí. Dopravní omezení se nejméně do podzimu zatím nechystá, řekli ve čtvrtek zástupci kraje, města a zhotovitelů.
21. 12. 2023|

Oprava průtahu Olomoucí komplikuje dopravu. Na deset dní se zastaví i tramvaje

Oprava zhruba dvoukilometrového úseku silničního průtahu I/35 v Olomouci zkomplikovala dopravu na objízdných trasách. V okolí rekonstruovaného úseku zhoustla doprava a před křižovatkami se tvořily kolony. Kvůli úplné uzavírce této frekventované silnice byly změněny trasy některých autobusových linek MHD a autobusy nabírají zpoždění, později se zastaví i tramvajová doprava. Průtahem, jehož část v ulicích Pražská, Foerstrova a Albertova od pondělí prochází opravou, projede denně zhruba 24 tisíc aut. Oprava skončí 5. listopadu.
25. 9. 2023|

Na otevření nového hradeckého stadionu dorazily stovky lidí. Program je na celý den

Na slavnostní otevření fotbalového stadionu v Hradci Králové přišly v neděli dopoledne stovky lidí. Stadion začalo město budovat v srpnu 2021, náklady dosáhly 650 milionů korun bez DPH, což z něj činí největší investici v novodobé historii Hradce. Pro veřejnost radnice ve spolupráci s konsorciem stavebních společností, fotbalovým klubem a dalšími partnery připravila v okolí stadionu doprovodný program pro děti i dospělé. Stavba, kterou město připravovalo přes 15 let, se oproti původním plánům protáhla a prodražila.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 20:02|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

Obchvat Třince je kompletní. Řidiči na něj mohou už bez omezení

Po obchvatu Třince je od pondělí možné jezdit bez omezení. Jeho poslední část – úsek mezi Třanovicemi a třineckou částí Nebory, po které se zatím jezdilo v každém směru v jednom jízdním pruhu – otevírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v plném profilu. Cena stavby bez DPH přesáhla 2,14 miliardy korun, řekli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ředitel úseku výstavby generálního ředitelství ŘSD Petr Kůrka.
21. 8. 2023|

Hradec Králové chce kvůli zpoždění stadionu uplatnit sankce. K žádnému nedošlo, tvrdí zhotovitel

Magistrát Hradce Králové začne po konsorciu stavebních firem, které staví fotbalový stadion, vymáhat smluvní penále za zpoždění. České televizi to řekla primátorka Pavlína Springerová (HDK). Podle ní měl být stadion hotový do konce června, ale stále není. Zhotovitel tento termín neuznává.
16. 8. 2023|

V Přerově otevřeli nový sportovní areál, má kompenzovat stavbu D1

Obyvatelé přerovské místní části Dluhonice mají od pátku k dispozici nový sportovní areál. Vznikl jako náhrada za sportoviště, které muselo ustoupit stavbě dálnice D1. Výstavba areálu stála přes padesát milionů korun. Jako kompenzaci za stavbu dálnice v těsné blízkosti obce, kvůli které musely být zbořeny i tři domy, získají Dluhonice také novou cyklostezku, opravené chodníky či infrastrukturu.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 20:25|

Hradec Králové má dohodu o stadionu, k odehrání sobotního zápasu zbývá ještě kolaudace

Hradečtí zastupitelé v úterý schválili dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části přestavěného fotbalového stadionu. Pro dohodu hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů, oznámil mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Jde o významný krok k tomu, aby se mohl 5. srpna na stadionu odehrát první domácí soutěžní zápas FC Hradec Králové. Zbývá ještě kolaudace takzvané fotbalové části arény, kterou by mohl mít zhotovitel do konce pracovního týdne.
1. 8. 2023|

Hradeckému stadionu schází kolaudace. První zápas zřejmě umožní dohoda se stavební firmou

Vedení Hradce Králové našlo řešení, které by 5. srpna umožnilo odehrání prvního soutěžního zápasu FC Hradec Králové na dokončovaném multifunkčním fotbalovém stadionu. Odehrání prvoligového zápasu s Dynamem České Budějovice by měla umožnit dohoda mezi městem a zhotovitelem, a to i přesto, že stavba jako celek zatím nebude mít všechny potřebné zkoušky a nebudou odstraněny všechny vady a nedodělky, řekli ve středu zástupci města.
26. 7. 2023|

Obchvatem Frýdku-Místku projedou řidiči bez omezení, město na něj čekalo desítky let

Po obchvatu Frýdku-Místku už budou moci řidiči jezdit bez jakýchkoliv dopravních omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí odpoledne a večer spustí plný provoz i v úseku u kopce Hůrky v katastru Starého Města, kde se dosud kvůli sanaci svahu jezdí pouze v omezeném profilu, tedy v každém směru jedním pruhem.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 13:11|

Doudleby nad Orlicí mají obchvat, obyvatele městyse ušetří hluku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v úterý dopoledne otevřelo obchvat městysu Doudleby nad Orlicí na Rychnovsku s 1800 obyvateli. Téměř tříkilometrová stavba svedla dopravu z frekventované silnice I/11, která je severním silničním tahem z Čech na Moravu. Provoz začíná v úterý po poledni, až se odstraní dopravní značení.
27. 6. 2023|

Stará Boleslav se dočkala severního obchvatu. Městu výrazně uleví

Řidiči mohou začít využívat obchvat Staré Boleslavi. Jeho dokončení se kvůli přeložkám sítí zhruba o půl roku zdrželo. Téměř tříkilometrový obchvat, který od dopravního zatížení uleví zejména staroboleslavskému centru, vybudovala za téměř sto třicet milionů korun společnost Strabag.
30. 5. 2023|

Případ pádu mostu ve Vilémově míří k Nejvyššímu soudu, stavbyvedoucí podal dovolání

Případ zříceného mostu ve Vilémově bude řešit Nejvyšší soud. Dovolal se k němu jeden z odsouzených stavbyvedoucích Roman Bednařík. České televizi to řekla předsedkyně senátu Okresního soudu v Havlíčkově Brodě Hana Doubková. Most se zřítil v roce 2014, pod ním zahynuli čtyři lidé a další dva se zranili. Soudy potrestaly šest lidí včetně Bednaříka podmíněnými tresty.
26. 5. 2023|

Část dálnice D2 je opět rozkopaná. V první etapě ji opravují ve směru na Bratislavu

Na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku začala výměna povrchu. V šestikilometrovém úseku projedou řidiči jenom jedním jízdním pruhem v každém směru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale ujišťuje, že jde o poslední opravu této frekventované komunikace ve směru na Bratislavu. Hotovo přitom mělo být už před dvěma lety.
2. 5. 2023|

Soud potvrdil vinu Metrostavu v kauze kladrubského hřebčína, trest mu ale neuložil

Odvolací soud potvrdil vinu společností Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus a bývalého oblastního šéfa Metrostavu Jiřího Mottla v případu machinací se zakázkami na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Stejně jako již dříve prvoinstanční soud jim neuložil další tresty, protože již byli dostatečně potrestáni v jiných kauzách.
26. 4. 2023|

Po roce stavby metra D zbývá k propojení stanic Pankrác a Olbrachtova 60 metrů tunelu

Přesně po roce od zahájení stavby metra D zbývá k propojení stanic metra Pankrác a Olbrachtova prokopat šedesát metrů tunelu. Nyní je už na stavbě podle Dopravního podniku (DPP) vykopána polovina tunelů, zhruba 1,6 kilometru. Ražby na prvním úseku potrvají ještě necelé tři roky, zhruba do přelomu let 2025 a 2026. DPP zároveň připravuje tendr na nákup automatizovaných vozů pro linku C a D.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:15|

Soud zmírnil čtyřem mužům podmínky za pád mostu ve Vilémově, pátého zprostil

Odvolací soud v Pardubicích v úterý zmírnil tresty čtyřem z pěti mužů obžalovaným kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Pátého obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti zprostil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil loni v srpnu pět mužů ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací soud tresty zmírnil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 15:01|

Soud v případě revitalizace děčínských Podmokel uložil peněžité tresty

Okresní soud v Děčíně rozhodl v případu pochybné rekonstrukce historické části Podmokly o vyměření peněžitého trestu ve výši sto tisíc korun stavbyvedoucímu Jiřímu Čermákovi. Pracovníkovi technického dozoru Ladislavu Vlasákovi vyměřil pokutu 40 tisíc korun. Podle soudkyně se prokázalo, že fakturací prošly práce a materiál, který nebyl dodán. Městu byla způsobena škoda zhruba 2,8 milionu korun, kterou už uhradila stavební firma. V případě druhé pracovnice technického dozoru Edity Jiřišťové soud rozhodl o zastavení trestního stíhání s podmíněným odkladem 24 měsíců. Rozhodnutí není pravomocné.
14. 3. 2023|

Bývalý manažer Strabagu čelí obžalobě kvůli rekonstrukci historické části Děčína

Případem opravy historické čtvrti Podmokly v Děčíně se bude znovu zabývat soud. Stane před ním bývalý oblastní manažer stavební firmy Strabag, kterého státní zástupce obžaloval z podvodu. České televizi to řekl Lukáš Otipka z Okresního státního zastupitelství v Děčíně. Soud na začátku února ve stejné kauze udělil Strabagu pokutu 1,5 milionu korun. Firma měla opravit ulice, podle děčínského magistrátu ale postupovala v rozporu s objednávkou. I proto město od smlouvy odstoupilo.
23. 2. 2023|

Za manipulování zakázek na opravu hřebčína v Kladrubech soud potrestal dvanáct lidí a firmu

Pražský vrchní soud pravomocně potrestal v případu zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem dvanáct lidí a jednu firmu – Chládek a Tintěra. Uložil jim podmíněné nebo peněžité tresty, podobně jako krajský soud. Oproti prvoinstančnímu verdiktu osvobodil další dvě obžalované společnosti DOP Construction a Strabag.
14. 2. 2023|

Strabag musí zaplatit 1,5 milionu za podvod při opravě historické čtvrti v Děčíně

Stavební firma Strabag zaplatí za podvod při opravě historické čtvrti Podmokly v Děčíně 1,5 milionu korun. Rozhodl o tom ve středu děčínský okresní soud, který schválil dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a společností. Strabag zároveň musí zveřejnit odsuzující rozsudek v regionálním tisku. Rozhodnutí je pravomocné, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
1. 2. 2023|

Firma Strabag se v případu rekonstrukce děčínské čtvrti dohodla na vině a trestu

Soud se bude zabývat dohodou o vině a trestu v případu rekonstrukce děčínské čtvrti Podmokly. Se žalobcem ji uzavřela firma Strabag, která čelí obvinění z podvodu. ČT to řekl okresní státní zástupce v Děčíně Lukáš Otipka. Podle tamního magistrátu společnost při úpravě ulic postupovala v rozporu s objednávkou, i proto od smlouvy za 54 milionů korun předloni odstoupil. Obviněný je i bývalý oblastní manažer Strabagu, kterého policisté na začátku ledna navrhli obžalovat.
20. 1. 2023|