TÉMA

PET lahve

PET lahve budou za rok pouze s připevněnými víčky. Některé firmy již povinnost testují

Do Česka dorazila novinka, kterou v obchodech pozná každý, kdo nakupuje nápoje v PET lahvích. Na tuzemský trh se jich dostane každoročně přes 1,5 miliardy. A všechny budou muset mít nejpozději do července 2024 pevně připojené uzávěry. Kvůli ochraně přírody a možnosti recyklace, jak vyplývá ze směrnice Evropské unie o jednorázových plastech. Někteří výrobci už víčka k lahvím připevnili.
4. 7. 2023|

Zálohování PET lahví se blíží, už teď jich lidé v rámci zpětného odběru vracejí tisíce týdně

V průměru 24 tisíc PET lahví a plechovek týdně vrátí zákazníci do prodejen, které testují jejich zpětný odběr. Od února, kdy s tím začaly, jich shromáždily přes 260 tisíc. Podle řetězců je to ale pořád jen asi desetina množství, které by se vybralo při zálohování. To teď chystá ministerstvo životního prostředí.
7. 6. 2023|

Zálohování PET lahví a plechovek by mohlo fungovat od roku 2025

V Česku by mohl nejdříve od poloviny roku 2025 fungovat zálohový systém na plastové lahve a plechovky. Konkrétně by bylo možné vrátit obaly nápojů od sto mililitrů do tří litrů a nápoje do patnácti procent alkoholu. Návrh v úterý představil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V praxi by pak lidé ze zaplacené částky mohli při vrácení lahve dostat až pět korun zpět. Novelu chce resort představit do konce roku.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 19:23|

Resort životního prostředí chce zálohování PET lahví a plechovek. Řada výrobců to vítá, obce mají obavy

O zálohování plastových lahví a nápojových plechovek se diskutuje již roky. Nyní ministerstvo životního prostředí začalo změnu chystat, místo speciální normy chce novelu zákona o obalech. Systém funguje například již přes rok na Slovensku. Blíží se také povinnost vyrábět tyto lahve zčásti z recyklovaného materiálu. I proto řada výrobců stojí o zálohování, aby cíle nové regulace splnila. Některé obce se však obávají o současný systém třídění odpadu.
18. 3. 2023|

Hynek Skoták plní maloměšťácký sen o vlastním bazénu. Naplnil ho tunami drtě z PET lahví

Tuny odpadního materiálu i sériové výrobky z hobby marketů použil umělec Hynek Skoták pro intervenci v brněnské galerii Industra. Instalace Má vlast slouží jako zrcadlo konzumní společnosti a je celá vytvořena z použitých PET lahví.
19. 4. 2022|

Slováci budou zálohovat PET lahve a plechovky

Slovensko na začátku příštího roku spustí systém zálohování plastových lahví a plechovek, od kterého si slibuje snížení množství odpadu a vyšší recyklaci použitých nápojových obalů. Do projektu se zaregistrovalo více než dva tisíce sběrných míst, mimo jiné i prodejny, které umožní vratnou zálohu věnovat na dobročinné účely.
27. 12. 2021|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

Lékař si v pivovaru všiml „zkumavek“. Využije je teď nemocnice při testování koronaviru

Polotovary, ze kterých obvykle v pivovaru Starobrno vyfukují na speciální lince PET lahve na pivo, poslouží ve Fakultní nemocnici Brno k uložení vzorků odebraných na testy na koronavirus. Pivovar jich zatím poskytl tři tisíce.
30. 3. 2020|

Zálohování plastových lahví se výrobcům nevyplatí. A nový zákon ho neřeší

Poslanci se v lednu začnou zabývat novou odpadovou legislativou, která by měla platit od roku 2021. Čtyři zákony regulují mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Diskuse se dlouhodobě vede nad otázkou celoplošného zálohování PET lahví, se kterou návrh zákona nepočítá. Povinnost vykupovat zálohované PET lahve funguje třeba ve velkých obchodech v Německu.
12. 1. 2020|

Plzeňský Prazdroj se postupně zbaví plastových lahví

Prodej piva v plastu postupně ukončí lídr českého trhu, Plzeňský Prazdroj. Pivovar už přestal vyrábět 1,5litrové PET lahve, k doprodání zbývá posledních 300 tisíc kusů.
22. 11. 2019|

Vláda přerušila projednávání odpadových zákonů. Mají více motivovat k recyklaci

Babišův kabinet měl v úterý projednávat čtveřici zákonů, které řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Tento bod ale podle tiskového odboru přerušil, vláda by se k němu měla vrátit na konci listopadu. Nová odpadová legislativa má začít platit od roku 2021 a má za cíl motivovat k většímu třídění odpadu a recyklaci. Zákony však mají své kritiky, například ekologové nesouhlasí s odložením konce skládkování z původně plánovaného roku 2024 na rok 2030.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 17:18|

Vrátit PET lahve, získat za ně jízdenku a nastoupit do metra. Řím experimentuje s recyklací

Ve třech stanicích římského metra se objevily automaty, v nichž mohou lidé směnit plastové lahve za jízdenku na veřejnou dopravu. Informoval o tom web The Local s odvoláním na římské úřady. Ty po testovacím roce rozhodnou, zda systém rozšíří, anebo od něj odstoupí.
26. 7. 2019|

Myšlenka vracení PET lahví naráží u některých výrobců. Dnešní třídění je podle odpůrců záloh funkční

Patří do kontejneru, nebo spíš zpátky do obchodu? V Česku pokračuje diskuse o tom, jestli by země neměla, například po vzoru Německa, zavést zálohy na PET lahve. Část výrobců nápojů je pro, část proti – stejně jako například obce. Většina účastníků středečního setkání Spotřebitelského fóra se shodla, že navrhovaný systém záloh není nutný. Podle zastánců změny by ale zálohy pomohly snížit množství PET lahví odhozených v přírodě.
20. 2. 2019|