TÉMA

Sanitka

Ukrajinci se dočkali jedenácti slovenských sanitek. Dobročinný projekt musel překonat vleklou byrokracii

Ukrajinským vojákům bude na frontě nově pomáhat jedenáct sanitek dodaných Slovenskem v rámci dobročinného projektu Sanitky pro Ukrajinu. Od začátku plnohodnotné ruské invaze do napadené země tato skupina přivezla přes třicet vozů. Většímu přísunu podobné dobrovolnické pomoci ze zahraničí ale brání složitá procedura, a to navzdory snahám Kyjeva o zjednodušení byrokracie, zjistila na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.
26. 1. 2024|

Česko darovalo Izraeli sanitku. Poslouží kibucu Be’eri a také armádním lékařům

Česko darovalo Izraeli kompletní sanitní vůz. Peníze se vybraly díky sbírce spolupořádané českou pobočkou Židovského národního fondu. Zdravotnické vozidlo je určeno pro kibuc Be’eri v jižním Izraeli. Do doby, než se do vypleněné vesnice vrátí její obyvatelé, budou sanitku používat armádní lékaři.
21. 1. 2024|

V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.
13. 8. 2023|

Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:21|

Česká turistka zemřela v Řecku na pláži. Na sanitku čekala necelou hodinu, tvrdí tisk

Česká turistka zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos poté, co čekala zhruba 50 minut na příjezd záchranky. Píše o tom řecký tisk. Úmrtí vyvolalo kritiku odborů i levicové opozice, podle které za špatné fungování záchranné služby mohou škrty ve zdravotnictví. Na celém ostrově, který je v létě vyhledávanou turistickou destinací, je podle tisku v provozu jen jedna sanitka.
27. 6. 2023|

Záchranáři si musejí dodělat řidičský průkaz skupiny C, sanitky jsou totiž těžší

Řidiči sanitních vozů se pustili do výměny řidičských průkazů. Klasická skupina B pro osobní auta totiž už brzy nebude stačit. Zhruba 150 záchranářů z Královéhradeckého kraje si tak nyní dodělává skupinu C pro nákladní vozidla. Změna je nutná, protože sanitky jsou kvůli modernímu vybavení čím dál těžší.
22. 4. 2023|

V ukrajinském Siversku jezdí česká sanitka. Místo lidí ale vozí zásoby, ve městě neteče voda ani nejde elektřina

Východoukrajinský Siversk dělí od fronty osm kilometrů, ale od běžného fungování možná i nejmíň osm let. Ve městě neteče pitná voda a nefunguje elektřina. Právě sem přijel sanitní vůz z Královéhradecka, který však tentokrát plní jiný účel – místo lidí vozí potraviny a další pomoc. O situaci ve městě natočil reportáž Jan Šilhan.
7. 4. 2023|

Česká národní banka pošle Ukrajině pancéřované vozy Bonnie a Clyde. Budou převážet raněné

Česká národní banka věnovala Ukrajině dva nákladní pancéřované vozy. Jsou jimi auta pojmenovaná po americké gangsterské dvojici Bonnie a Clyde, která po úpravách pomůžou při převozu těžce raněných vojáků z fronty. Centrální banka využila projekt Dárek pro Putina. Ten už na pomoc okupované zemi vybral 383 milionů korun.
1. 2. 2023|

Umírajícím pacientům pomáhá Sanitka splněných přání

Přibývá nevyléčitelně nemocných pacientů, kteří bývají převáženi do nemocnic, a to přesto, že vyměřený čas chtějí prožít s blízkými a lékaři už jim ani pomoct nedokážou. Změnit se to snaží některé záchranné služby, které své zaměstnance školí pro tyto komplikované situace. Nově vznikl i projekt Sanitka splněných přání.
6. 1. 2023|

Vytíženým záchranářům by podle šéfa jejich asociace mohly pomoct déle otevřené ordinace praktiků

Denně vyjedou záchranáři k víc než třem tisícům případů. Až u třetiny z nich by přitom podle nich stačilo ošetření v ambulanci. Šéf asociace záchranářů proto navrhuje zavedení odpoledních ordinačních hodin u praktiků. Zároveň ale vyzývá neotálet s voláním na linku 155 v případě akutních problémů.
22. 11. 2022|

Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení

V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.
6. 5. 2022|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

30 let zpět: Pražská záchranná služba během vánočních svátků

Přestože jsou Vánoce svátky klidu a pohody, záchranná služba jezdí naplno i v těchto dnech. Nejinak tomu bylo i před 30 lety v Praze. Hlavní město disponovalo pěti vozy s lékařem, jedním vrtulníkem a sedmi takzvaně zálohovými vozy. Během vánočních svátků pak byla posílena služba při převozu pacientů ze zdravotnických zařízení do domovů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 12. 2021|

Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.
26. 11. 2021|

U Nymburka se srazila sanitka s osobním autem. Jeden člověk zemřel, další jsou zranění

Mezi Nymburkem a Budiměřicemi se v pátek odpoledne srazila sanitka krajské záchranné služby s osobním autem. Při nehodě zemřela jedna žena, dalších pět lidí se zranilo. Na místě zasahovaly dva vrtulníky a pět posádek záchranářů. Informovali o tom mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Homolová a policejní mluvčí Pavel Truxa.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 19:04|

Zaměstnavatelka odmítla proplatit covidový bonus řidičům sanitek. Po natáčení s ČT dostal jeden z nich výpověď

Někteří řidiči sanitek z Nového Bydžova nedostali odměny slíbené státem. Za nasazení při epidemii jim 75 tisíc korun přitom garantuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Majitelka dopravní firmy, která šoféry zaměstnává, bonus ale odmítla vyplatit. Po urgenci dostali jen zlomek.
14. 6. 2021|

Policie obvinila řidiče kvůli tragické nehodě sanitky v Čenkově

Kriminalisté obvinili řidiče sanitky kvůli dubnové srážce s vlakem na přejezdu v Čenkově na Příbramsku. Muži hrozí až šest let vězení, uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Na posun upozornil server Novinky.cz. Při nehodě zemřel převážený 86letý pacient, další člověk byl zraněn.
4. 12. 2019|

Na Příbramsku se srazila sanitka s vlakem, převážený pacient zemřel

Na železničním přejezdu v Čenkově na Příbramsku se ve čtvrtek ráno srazila sanitka s osobním vlakem. Převážený pacient zemřel, zraněná spolujezdkyně řidiče sanitky se lehce zranila, cestujícím ve vlaku se nic nestalo. Převozní sanitka patří hořovické nemocnici.
4. 4. 2019Aktualizováno4. 4. 2019, 13:30|

Po srážce sanitky s dodávkou v Ústí nad Labem jsou čtyři zranění

Při nehodě dodávky a sanitky se v Ústí nad Labem zranili čtyři lidé. Jedním z nich byl převážený pacient, který utrpěl těžká poranění. Hlavní silnice I/13 na výjezdu z Ústí je kvůli vyšetřování události uzavřena.
15. 2. 2019|