TÉMA

National Geographic Society

Podmořská žraločí sopka je zase aktivní. Vědci se těší na neobvyklé zážitky

Americká agentura NASA ve své zprávě popsala, že v sopce Kavachi přezdívané Sharkano, která se nachází na Šalamounových ostrovech u pobřeží Papuy-Nové Guineje, se děje něco pozoruhodného. Tento podmořský vulkán podle nových dat z 19. května začal po půlroční aktivitě opět soptit.
29. 5. 2022|
Doporučujeme

Čína nasadila na hranici s Vietnamem husy. Mají zabránit zavlečení covidu do země

Čína hlídá svou hranici s Vietnamem pomocí speciální jednotky tvořené pěti stovkami hus domácích. Tato „husí armáda“ slouží na třech stech kilometrech hranice prefektury Čchung-cuo jako ochrana před imigranty, kteří by mohli do země přenášet nákazu covidem-19.
26. 4. 2022|

Klimatická změna přinese horší pylové sezony. Alergiemi může trpět polovina planety

Jaro pro miliony lidí po celém světě znamená příchod alergií. Kvůli klimatické změně ale pylová sezona bude intenzivnější, píše časopis National Geographic. Na oteplující se planetě se prodlužují vegetační období rostlin a s tím se zvyšují zdravotní rizika pro lidi alergické na pyly.
4. 4. 2022|

Prach ze saharské pouště v zimě dusí Kanárské ostrovy. Do oceánů a pralesů však přináší život

Oči plné prachu a viditelnost na pár desítek metrů. Málokdo zahrne tyto představy do myšlenek o ideální dovolené u moře. Na Kanárských ostrovech, kam se v zimních měsících přijíždí zahřát velké množství turistů z Evropy, se ale počasí může znenadání změnit do písečné bouře i několikrát do roka. Oblaka prachu na ostrovy nedaleko Afriky ženou větry ze Sahary. Co může být pro turisty nepříjemné, a pro místní i zdraví nebezpečné, je však klíčové pro fungování ekosystému celé planety.
21. 1. 2022|

Izrael řeší fluronu. Současný průběh chřipky a covidu zatím nezpůsobuje větší problémy

Zimní nástup chřipkové epidemie je letos podobně jako loni jen pomalý a slabý – odsouvá ho koronavirová pandemie. V Izraeli se už ale u lidí objevuje i souběžné onemocnění chřipkou a covidem, říká se mu flurona. Tamní úřady se obávají zatížení zdravotnického systému a vědci zjišťují, jestli případ takzvaného chřipcovidu zvyšuje riziko těžkého průběhu.
7. 1. 2022|

Ikonická fotografie mladé Afghánky obletěla celý svět, žena ze snímku dnes žije v Itálii

Celý svět ji znal jako afghánskou dívku, dokonce jako afghánskou Monu Lisu. Její ikonický portrét z obálky časopisu National Geographic z roku 1985 obletěl celou planetu. Teprve v roce 2002 se k neznámé podařilo přidat jméno – Šarbat Gulaová. Po obnovení nadvlády Talibanu dostala dnes už vdova se svými dětmi šanci na nový začátek v Itálii.
27. 11. 2021|

Psí vztah k televizi je stále záhadou. Vědci už vědí, co na obrazovce vidí, ale tápou, co vnímají

Ve Spojených státech už několik let vysílá kabelová televizní stanice DogTV. Jak její název napovídá, na americkém trhu se nesnaží oslovit lidské diváky, ale nabízí pořady určené pro psy. Její program pro ně vytváří experti tak, aby čtyřnohým mazlíčkům vyhovoval. Psi televizi vnímají, rozeznat dokáží především pohyby, a někteří dokonce i poznají, když na obrazovce běhá digitální pes.
25. 11. 2021|

Světla značí vítězství dobra nad zlem. Hinduisté slaví svátek Díválí

Odpalování petard a ohňostrojů bývá vnějším doprovodným znakem největšího a nejdůležitějšího indického svátku Díválí (Svátek světel). V domácnostech se v tom čase podává dobré jídlo, zapalují se speciální svíčky a lampy, uklízí a zdobí se domy, konají se společné modlitby rodin a návštěvy příbuzných a přátel. Pětidenní svátek má pro hinduisty podobnou důležitost jako vánoční svátky pro křesťany. Jeho oslavy často přispívají ke zhoršení smogové situace v indických městech.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 17:42|

O Okavango mají zájem těžaři ropy. V oblasti chtějí vybudovat stovky vrtů

Ochránci přírody z Namibie a Botswany varují před nevratným poškozením oblasti řeky Okavango. Kanadská společnost ReconAfrica zde totiž chce těžit ropu a plyn. Podle ekologů by to mohlo ohrozit nejen vzácný ekosystém, ale také přístup k vodě pro tisíce místních lidí.
4. 11. 2020|

Čech a Slovák spojili síly při vzniku unikátní fotografie. Ocenila ji NASA i BBC

Společný snímek českého fotografa a astronoma Petra Horálka a slovenského fotografa Tomáše Slovinského spojuje v jedné mozaice kometu v různých polohách z několika koutů světa. Mozaiku doplňuje panorama pohoří Vysoké Tatry, nad které autoři kometu symbolicky umístili. Fotografii ocenila NASA i BBC.
2. 11. 2020|

Jed plivající dinosaurus z Jurského parku vypadal úplně jinak. Vědci rekonstruovali opravdovou podobu Dilophosaura

Dinosaurus známý jako Dilophosaurus se objevil v řadě filmů – asi nejslavnější je jeho scéna z Jurského parku. Tam ho zobrazili jako jed plivajícího predátora s pohyblivým límcem kolem krku a dvěma výraznými hrboly na lebce. Nový výzkum ukazuje, že se Jurský park, jako u řady jiných dinosaurů, i u něj zmýlil.
9. 7. 2020|

Očkování na koronavirus se testuje na modré krvi pravěkých ostrorepů

Žádná americká vakcína v současnosti nemůže vzniknout, aniž by na její testování nebyla využitá krev z ostrorepa. To je bizarně vypadající bezobratlý tvor, který je nejbližším příbuzným vyhynulých trilobitů.
8. 7. 2020|

Mistři v osamělosti. Polárníci zvládali několikaletou izolaci na pár metrech čtverečních

Po třech měsících skončilo v Česku období společenské izolace. Většinu lidí uvrhlo do stavu, na který nebyli ani zvyklí, ani připravení. Omezení mezilidských vztahů se ukázalo pro mnohé větším problémem, než čekali. Přitom kdysi zažívali lidé mnohem horší a delší doby izolace –⁠ jedny z těch nejtěžších prožívali první dobyvatelé Antarktidy a Arktidy.
30. 5. 2020|

Největší dravý dinosaurus všech dob byl „říční monstrum“. Paleontologové popsali jeho způsob života

Vědci se dlouho bránili myšlence, že by dinosauři žili v řekách. Teď ale mezinárodní tým vědců podporovaný National Geographic Society našel jednoznačný důkaz, že Spinosaurus aegyptiacus, nejdelší dravý dinosaurus vůbec, ve vodě žil. Paleontologové zjistili, že svůj dlouhý ocas používal pro pohyb ve vodě. Je to poprvé, kdy se takovou adaptaci u nějakého dinosaura podařilo popsat.
1. 5. 2020|

Růžová manta překvapila fotografa. Jedinečný tvor je genetická hříčka přírody

Fotograf Kristian Laine pořídil výjimečné snímky jediné známé růžové manty na světě. Tohoto velkého rejnoka fotografoval u ostrova Lady Elliot poblíž Velkého bariérového útesu. Tuto mantu lidé poprvé viděli teprve v roce 2015 a pojmenovali ji Inspektor Clouseau po postavě detektiva z filmové série Růžový panter.
20. 2. 2020|

Koráli začali polykat mikroplasty. Může je to zničit, ukazuje výzkum

Vědci poprvé ukázali, že někteří koráli se v přírodě naučili konzumovat drobné kousky umělé hmoty. Dokonce je upřednostňují před jejich přirozenou potravou – a to dokonce i v případě, že obsahují bakterie, které jim ubližují.
27. 6. 2019|
Požár Notre-Dame

Se záchranou Notre-Dame může pomoci videohra i laserové skenování

Vybudovat katedrálu Notre-Dame trvalo 182 let. Vytvoření jejího virtuálního modelu pro videohru Assassin's Creed Unity zabralo dva roky. A právě tento model teď může pomoci s rekonstrukcí skutečné stavby, kterou v pondělí poškodil požár.
17. 4. 2019|

Naděje pro vymírající delfíny žije. Kambodža se snaží zachránit ikonické orcely

Řeka Mekong v Kambodži byla statisíce let domovem mnoha druhů ryb, ale také unikátních delfínů orcel tuponosých. Žily jich zde až desetitisíce. Ovšem v 70. letech začali delfíni vymírat, a to velmi rychle. Na přelomu tisíciletí jich zbývalo posledních sto kusů. Mimořádná opatření kambodžské vlády ale dala vzácným orcelám naději.
12. 4. 2019|

Nově objevený sklípkan má na zádech záhadný roh. Vědci ho našli v Angole

Přírodovědci objevili v Angole zatím neznámý druh velkého pavouka. Na první pohled je zajímavý svým vzhledem – na zádech má výběžek podobný dlouhému rohu. Nově odhalený sklípkan dostal jméno Ceratogyrus attonitifer a byl přiřazen ke skupině pavouků, jimž se říká „rohatí sklípkani“.
13. 2. 2019|