TÉMA

ZOO Praha

Medvědinec v Zoo Praha za 1,2 miliardy je absurdní, prohlásil Ondráčka. Budou v něm i další zvířata, namítl kurátor

Navýšení nákladů na stavbu pavilonu pro lední medvědy v pražské zoo o dalších 300 milionů korun na 1,2 miliardy má bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka za absurdní. „To navyšování se děje už několik let, od roku 2017, původně ten projekt měl stát snad 300 milionů,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře. Oproti tomu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl argumentoval, že se jedná o rozsáhlý arktický pavilon, v němž budou žít kromě medvědů i tuleni nebo polární lišky. „Jeho součástí je i restaurace, amfiteátr pro návštěvníky, řada edukativních a zábavních prvků,“ řekl.
25. 11. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Zoo v Praze jako první v Evropě odchovala ohrožené želvy dlaždicovité

V pražské zoologické zahradě se vylíhla mláďata želvy dlaždicovité, která patří k ohroženému druhu. Zoo v pražské Troji se povedlo druh odchovat jako první zoo v Evropě, informoval mluvčí zahrady Filip Mašek. Želvy se podařilo rozmnožit díky samci z Tchaj-wanu. Dospělé jedince mohou návštěvníci spatřit ve velemlokáriu, mláďata, která se vylíhla na začátku června, k vidění zatím nejsou.
15. 6. 2023|

Záchrana karase obecného. Pracovníci pražské zoo vypustili do rybníka stovku ohrožených ryb

Tým pražské zoo v pátek odpoledne vypustil přes stovku karasů obecných do revitalizovaného Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Tento druh ryb se oficiálně považuje za kriticky ohrožený, podle mluvčího zoo Filipa Maška prakticky vyhynulý. Na záchraně původního druhu karase obecného začala zoologická zahrada spolu s Akademií věd ČR pracovat už předloni v dubnu. Ryby vypustili například v listopadu do rybníka U Kamenného stolu v pražské Vinoři.
9. 6. 2023|

Ropa z Kazachstánu může posílit energetickou bezpečnost Česka, soudí Fiala

Ropa z Kazachstánu by mohla přispět k zajištění energetické bezpečnosti České republiky, která se chce postupně zbavit závislosti na dovozu suroviny z Ruska. Po pondělním jednání s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem a premiérem Alichanem Smajlovem to v Astaně řekl předseda české vlády Petr Fiala.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 14:17|

Jak se zbavit fobií nebo se adaptovat, zjistí veřejnost během Týdne mozku

V pondělí začíná festival Týden mozku, návštěvníkům nabídne více než padesát bezplatných akcí. Návštěvníci na nich mohou například zjistit, jak se zbavit fobií nebo jak se lidský mozek adaptuje na extrémně nepříznivé a náročné prostředí. Různorodý program představila na slavnostním zahájení Akademie věd. Festival se koná do neděle 19. března v Praze, Hradci Králové, Olomouci a Ostravě.
13. 3. 2023|

V pražské zoo se narodil luskoun, podle ředitele jde o první mládě v Evropě

V pražské zoologické zahradě se ve čtvrtek ráno narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Jde o prvního luskouna narozeného v Evropě, napsal ředitel zahrady Miroslav Bobek na Twitteru. Luskouni krátkoocasí patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Přirozeně žijí v Asii od Nepálu přes Myanmar a jižní Čínu až po Tchaj-wan. Zoo Praha je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala loni v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:52|

Pražská zoo představila nový pavilon goril

Nový pavilon v pražské zoologické zahradě má přiblížit návštěvníkům život a přírodu v exotickém Kamerunu. Navozuje atmosféru deštného pralesa, o kterou se starají živé rostliny i reálné zvuky z expozic lidoopů. Součástí pavilonu je i africká školní třída, která reálně kopíruje vzhled třídy v městě Somalom na okraji kamerunské rezervace. Pavilon, který nese název Rezervace Dja, bude obývat šestičlenná skupina goril. Stavěl se od roku 2019 a stál přes 250 milionů korun.
21. 9. 2022|

Ambulance, školy či muzeum. Mykolajiv je stále pod palbou, cílem je i tamní zoo

Byl to právě Mykolajiv, kde se zastavily ruské plány dobýt celé jižní pobřeží. Teď je zázemím jednoho z hlavních směrů ukrajinské protiofenzivy. Ruská odplata je tu vidět a slyšet skoro každý den. Jedna z raket v noci zasáhla a zničila vodovodní potrubí v centru města.
5. 9. 2022|

Petr Fejk: Nikdy předtím jsem neviděl žádného živého tvora v tak zoufalé situaci, tak v koncích

Jedním ze symbolů ničivých povodní roku 2002 byla pražská zoologická zahrada. Jejím ředitelem byl v té době Petr Fejk, který nesl odpovědnost za životy zaměstnanců i zvířat, z nichž nejvýraznější pozornost přitáhl osud lachtana Gastona. Ke dvacátému výročí povodní Fejk poskytl České televizi rozsáhlý rozhovor.
12. 8. 2022|

Povodně roku 2002 byly největší v dějinách země

Před dvaceti lety Čechy zasáhla ničivá povodeň. V Ústeckém kraji voda zatopila města a obce především na Litoměřicku, Ústecku a Děčínsku. Mezi nimi i Terezín. Právě snímky zatopeného Národního hřbitova v pevnostním městě a lachtan Gaston z pražské zoo se staly symboly povodní, které v srpnu 2002 postihly velkou část republiky.
5. 8. 2022|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Soud osvobodil oba muže stíhané kvůli pádu pražské Trojské lávky. Verdikt není pravomocný

Soud v kauze zřícení pražské Trojské lávky osvobodil projektanta Jiřího Stráského i šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonína Semeckého. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce pro oba muže žádal podmíněné tresty. Neštěstí se stalo v prosinci 2017, čtyři chodci při něm utrpěli vážná zranění. Lávka spojovala Troju s Císařským ostrovem, denně po ní procházely stovky lidí včetně rodin s dětmi mířících do zoo.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 16:51|

Praha schválila stavbu nové ranveje na letišti. Změnu podpořily hlasy TOP 09, ODS a ANO

Praha souhlasí s plánovanou výstavbou paralelní dráhy na ruzyňském letišti. Zastupitelé ve čtvrtek podpořili návrh náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09), kterým zrušili nedávno přijaté nesouhlasné stanovisko rady a deklarovali souhlas se záměrem. Schválili také změnu územního plánu nutnou pro stavbu, kterou radní nedoporučili. Zastupitelé dále podpořili jižní variantu trasy železnice, která má spojit Prahu s Kladnem a Letištěm Václava Havla, nebo podporu družstevní a spolkové bytové výstavby.
17. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 08:34|

Zlínská zoo získala tři ceny Bílý slon. Za úspěšný odchov rejnoků, medvědů a čápů

Zlínská zoologická zahrada třikrát zabodovala v soutěži Bílý slon za rok 2019. Tradiční klání hodnotí nejlepší odchovy a stavby v českých a slovenských zoo. Zlínská zahrada získala první místo za odchov mořského rejnoka siby ománské a dvě druhá místa za odchovy medvěda pyskatého a čápa sedlatého. Ocenění získaly i zahrady v Plzni, Praze, Ústí nad Labem či Chlebech.
14. 7. 2020|

Pražská zoo otevřela nový pavilon, už po poledni ale musela zavřít. Přišlo příliš návštěvníků

Pražská zoologická zahrada před polednem otevřela návštěvníkům novou expozici Darwinův kráter. Lidé mají možnost se v ní seznámit s více než 20 druhy australské fauny. Kvůli velkému zájmu návštěvníků a současným protikoronavirovým opatřením musela ale zoo zavřít už ve 13 hodin. Počet návštěvníků totiž dosáhl 8500, což je v tuto chvíli povolené maximum.
30. 5. 2020|

V pražské zoo budou k vidění tasmánští čerti. S další dvacítkou zvířat budou obývat Darwinův kráter

Pražská zoologická zahrada se chystá v sobotu 30. května otevřít veřejnosti expozici australské a tasmánské fauny. Darwinův kráter představí dvacítku druhů zvířat z Austrálie. Jedněmi z nových obyvatel zoo budou draví vačnatci ďábli medvědovití. Zoo je získala přímo z Tasmánie v rámci záchranného programu ohroženého druhu takzvaných tasmánských čertů.
27. 5. 2020|

Pražské slůně se poprvé prošlo ve výběhu. Společnost mu dělá o pár týdnů starší sestra

Novorozené slůně v pražské zoo váží nyní 128 kilogramů, to je o čtyři kilogramy více než byla jeho porodní váha. Podle mluvčí Zoo Praha Heleny Petákové sloní samička prospívá dobře. V těchto dnech poprvé navštívila venkovní výběh za doprovodu dospělých samic a mláděte narozeného v březnu.
13. 5. 2020|

Velké zoologické zahrady otevřely venkovní prostory. Ty menší zatím nesplňují podmínky

Po zmírnění vládních opatření mohou od pondělka 27. dubna otevřít venkovní prostory také zoologické zahrady. Do těch velkých míří od rána stovky lidí. Zahrady už o víkendu prodávaly vstupenky on-line. Právě elektronický prodej dělá největší problémy malým zoo. Proto zatím nemohly své areály zpřístupnit návštěvníkům. Vládní opatření proti nemoci COVID-19 uzavřela zoo veřejnosti 13. března.
27. 4. 2020|

Pavilon pro velká zvířata není zvětšený lidský dům. Musí být přirozený, říká architekt z pražské zoo

V pražské zoologické zahradě s tím, jak postupně přibývají nové pavilony, začíná převládat umělecký jazyk architekta Pavla Ullmanna z ateliéru A.N.D. Jeho dílem je například pavilon slonů, pavilon žiraf nebo nedávno otevřený Rákosův pavilon s papoušky. Čím je projektování domovů pro zvířata specifické, přiblížil ve své nové knize Slon v architektuře a také v rozhovoru pro Události v kultuře.
4. 1. 2020|

Moja slaví patnáctiny. První gorila narozená v Praze dnes žije s rodinou ve Španělsku

Jmenuje se „první“ a její narození přitáhlo do pražské zoologické zahrady davy návštěvníků. Popularitu svého rodu zvedla natolik, že se její otec stal hrdinou reality show. Gorila Moja, která slaví patnácté narozeniny, dnes žije ve Španělsku a s partnerem Nickym vychovává dceru Duni.
13. 12. 2019|

Čeští vědci pomohli rozluštit genom varana komodského, největšího ještěra světa

Mezinárodní vědecký tým, jehož součástí byli pracovníci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) a Zoo Praha, publikoval přečtení a analýzu genomu největšího ještěra na světě – varana komodského.
31. 7. 2019|

Pelikáni pro anglickou panovnici. Pražská zoo je do královského parku posílá už potřetí

Pražská zoologická zahrada posílá do Londýna tři pelikány bílé. Žít budou u jezírka v královském parku St. James's, který je na dohled od Buckinghamského paláce. Praha takto nepřímo pelikány věnuje britské královně Alžbětě II. už potřetí. Trojice letos odchovaných pelikánů by měla dorazit na místo ve čtvrtek kolem 23:00, uvedla mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 19:33|

Pražské slonice Janita a Tamara čekají dvě mláďata. Jejich otcem je samec Ankhor

Dvě slonice z pražské zoologické zahrady jsou březí. Mláďata by se měla narodit zhruba za rok. V úterý to řekli zástupci pražského magistrátu a zoologické zahrady v Troji. Přírůstky očekávají samice Janita a Tamara, které v roce 2017 přivedly na svět Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. V obou případech je otcem samec Ankhor.
14. 5. 2019|