Medvědinec v Zoo Praha za 1,2 miliardy je absurdní, prohlásil Ondráčka. Budou v něm i další zvířata, namítl kurátor

Události, komentáře: Ondráčka a Brandl o arktickém výběhu (zdroj: ČT24)

Navýšení nákladů na stavbu pavilonu pro lední medvědy v pražské zoo o dalších 300 milionů korun na 1,2 miliardy má bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka za absurdní. „To navyšování se děje už několik let, od roku 2017, původně ten projekt měl stát snad 300 milionů,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře. Oproti tomu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl argumentoval, že se jedná o rozsáhlý arktický pavilon, v němž budou žít kromě medvědů i tuleni nebo polární lišky. „Jeho součástí je i restaurace, amfiteátr pro návštěvníky, řada edukativních a zábavních prvků,“ řekl.

„Jsme v situaci, kdy se šetří každá koruna, kdy i to město nemá na spoustu výdajů, které by byly potřeba, ať už ve školství, v sociální oblasti, nebo kdekoliv jinde,“ prohlásil Ondráčka. Stavbu pavilionu má za „absolutní rozmařilost, kterou si nemůžeme dovolit“.

Navýšení nákladů schválili přitom minulý týden pražští radní. „Zdá se mi, že jim přijde, že to proběhne absolutně bez diskuse, že si nikdo nevšimne té absurdní ceny, která je za mě prostě šokující,“ podotkl s tím, že například výstavba lávky HolKa přes Vltavu, která se otevřela letos v červenci, stála jen kolem 300 milionů korun.

Podoba areálu

„Nejpodstatnější je, že je to  expozice pro více než jeden milion návštěvníků ročně,“ namítl v debatě Brandl. „Násobte to životností takové expozice a dostáváme se k tomu, že tento areál navštíví za dobu životnosti nejméně 50 milionů návštěvníků,“ řekl s tím, že kdyby nový areál vydržel tak dlouho jako současný medvědinec, šlo by asi o 100 milionů návštěvníků.

Celý komplex se má nacházet na severozápadním cípu zoo, který byl dosud poměrně opomíjený, podotkl. „Měl by zde v budoucnosti vzniknout jeden z hlavních vchodů do zoo, i proto je snaha tento konec areálu nějakým způsobem zatraktivnit,“ dodal. 

Podle Brandla budou areál tvořit tři výběhy pro medvědy, tak jak to požadují současné regule evropského chovného programu pro medvědy lední. Dohromady má být ve výbězích pro medvědy a tuleně šest bazénů s dalšími prvky, jako je například systém čištění vody.

Brandl dále jmenoval srovnatelné projekty v zahraničních zoologických zahradách, jako je probíhající rekonstrukce areálu Savanah v berlínské zoo Tierpark s tím, že ta stojí asi jednu miliardu korun, či v polské Lodži, kde náklady na jeden expoziční celek dosahují také jednu až 1,5 miliardy.

Důvody zdražení

„Vůbec nezpochybňuju potřebu investovat do zanedbané infrastruktury (…), ale 1,2 miliardy prostě není obhajitelná částka v žádném vesmíru v situaci, kdy škrtáme každý výdaj,“ oponoval Ondráčka s tím, že původně měl projekt stát 200 milionů.

Brandl v reakci na to prohlásil, že se nejedná o navýšení z 200 milionů na 1,2 miliardy, ale z 516 milionů na 1,1 miliardy. „Ta částka, se kterou teď pracujeme, vychází z projektu pro výběr zhotovitele,“ řekl. K tomuto projektu existuje výkaz výměr, který má přes 6600 položek, na které se bude soutěžit cena, uvedl. To znamená, že může být ve výsledku nižší, ale i vyšší. „Prodražení v těch posledních dvou letech je prodražení v materiálech a o inflaci,“ dodal.

„Já se těším na medvědy, ale proboha, miliarda dvě stě milionů… neblázněte, lidi, probuďte se a trochu myslete,“ uzavřel Ondráčka.