Jak se zbavit fobií nebo se adaptovat, zjistí veřejnost během Týdne mozku

V pondělí začíná festival Týden mozku, návštěvníkům nabídne více než padesát bezplatných akcí. Návštěvníci na nich mohou například zjistit, jak se zbavit fobií nebo jak se lidský mozek adaptuje na extrémně nepříznivé a náročné prostředí. Různorodý program představila na slavnostním zahájení Akademie věd. Festival se koná do neděle 19. března v Praze, Hradci Králové, Olomouci a Ostravě.

Akademie věd zve zájemce mimo jiné na přednášky, workshopy, výstavy, hry i virtuální realitu. S adaptací člověka na extrémně nepříznivé a náročné podmínky seznámí pražské diváky na své přednášce Iva Poláčková Šolcová z Psychologického ústavu Akademie věd. Podle ní může člověk zažít dané okolnosti třeba v kosmu či při izolaci, případně během lockdownů.

Poláčková Šolcová uvedla, že takové změny mají vliv na lidské rozhodování či výkonnost. „Tak trochu zapomínáme, že jsme sociální bytosti a na naše rozhodnutí, na naši výkonnost, na naše chování má obrovský vliv právě to, že jsme součástí sociálního prostředí,“ nastínila problematiku své přednášky.

Podobným tématem se zabývá také Psychologický ústav v Praze, který chystá také psycholingvistickou přednášku o vývoji jazyka u malých dětí či přednášku o funkci paměti. Měla by zohlednit například to, jak si lidé pamatují množství obrázků na moderních vizuálních médiích, třeba na Instagramu.

Choroby mozku, bolesti nebo vědecký pokrok

Do akce je zapojeno několik ústavů z Akademie věd, třeba Fyziologický si připravil přednášku o bolesti. Tu bude uvádět Jiří Paleček, posluchačům má třeba objasnit mechanismus bolesti a nebo její výzkum.

„Neuropatická bolest, vzniklá poškozením nervového systému, se léčí mnohem obtížněji než klasické bolestivé stavy. Dneska pro neuropatické stavy nemáme úplně dobré léky. Máme samozřejmě nějaké preparáty, které se používají, abychom těm pacientům dokázali pomoct, nicméně mají opravdu silné vedlejší účinky a často nedokáží pacientům od bolesti opravdu ulevit,“ popsal Paleček. „Snažíme se přijít s novými látkami, s novými možnostmi, jak tyto bolestivé stavy léčit,“ dodal lékař.

Festival dále nabídne mimo jiné přednášky o závažných nemocech jako Alzheimerova choroba nebo schizofrenie, zaměří se i na výstavu optických klamů. Akademie navázala spolupráci také s pražskou zoologickou zahradou. Alexandra Baracká z AV uvedla, že pro posluchače je připravena přednáška o programu, při kterém lektoři z pražské zoo pomáhají lidem zbavit se fobií ze zvířat. Zájemci se na dané kurzy mohou následně přihlásit.

Kompletní program festivalu najdou lidé na webových stránkách. Pořadatelé upozorňují, že na většinu událostí se zájemci musí přihlásit předem.

„Já nám všem přeji, aby nás mozek stále bavil, především, aby nám mozek stále dobře fungoval. Přeji nám, nejenom vědcům, aby je objekt jejich zájmu stále přitahoval, aby přinášeli nové a zajímavé poznatky, ale také veřejnosti, aby ji pořád bavilo mozek poznávat víc a víc a prostřednictvím mozku třeba poznávat i sami sebe,“ uvedla festival na slavnostním zahájení v Praze předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

  • Festival Týden mozku představuje nejnovější objevy a trendy ve studiích mozku a v neurovědách. 
  • Akademie ho pořádá spolu s Ústavem experimentální medicíny AV ČR a Českou společností pro neurovědy. 
  • Festival je součástí Brain Awareness Week (BAW), což je globální informační kampaň o úspěších a přínosech výzkumu mozku.
  • V Česku se festival koná pravidelně od roku 1998, výjimkou byl pouze rok 2020, kdy organizaci festivalu překazila pandemie koronaviru.