TÉMA

Drážní úřad

Nehod na přejezdech stále přibývá. Bezpečnost železnice má zvýšit evropský systém

V Česku dál přibývá nehod na železničních přejezdech, přestože Drážní úřad a Správa železnic (SŽ) investují do jejich většího zabezpečení. V letošním lednu se na nich ve srovnání se stejným měsícem před rokem stalo skoro dvojnásobně více nehod.
15. 2. 2024|

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Jako letadlo na kolejích. Lidé si stěžují, že jsou nové vlakové soupravy příliš hlučné

Problémy s hlučností mají nové motorové vlaky RegioFox určené krajům. Někdy údajně překračují povolené limity na spojích Českých drah ve středních Čechách, kde v létě začaly jezdit. Výrobce, polská PESA, o problému ví a tvrdí, že ho řeší.
23. 10. 2023|

Na jindřichohradeckou úzkokolejku by se mohly v létě vrátit vlaky

Během následující letní turistické sezony by mohl být obnovený provoz na úzkokolejce v jižních Čechách a na Vysočině. Dráha by také už mohla mít nového vlastníka, sdělil insolvenční správce firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) David Jánošík. Společnost do loňska provozovala vlaky a nyní je v konkurzu. Správce chce v nejbližší době požádat Drážní úřad o bezpečnostní osvědčení k dráze. Provoz by mohl být obnovený nejdřív jen o víkendech. Tratě jsou provozuschopné, řekl vedoucí oprav JHMD Jan Píšala. Provoz vlaků na tratích skončil přesně před rokem, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina tam zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 19:34|

Jindřichohradecké místní dráhy jsou opět v konkurzu. Firma nemá zpět ani jednu licenci

Českobudějovický krajský soud prohlásil konkurz na zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), zamítl návrh firmy na povolení reorganizace. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku. Firma je od loňského podzimu v úpadku a v říjnu zastavila provoz vlaků na úzkokolejce.
12. 9. 2023|

Vrchní soud zrušil konkurz zadlužené Jindřichohradecké místní dráhy

Vrchní soud v Praze zrušil konkurz na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Krajský soud v Českých Budějovicích se musí vypořádat s návrhem reorganizace firmy, uvedl vrchní soud. Vyhověl odvolání firmy JHMD a konkurz zrušil. Případ bude ale dál posuzovat soudce Zdeněk Strnad, což společnost JHMD napadala. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Proti rozhodnutí vrchního soudu není možné dovolání. Firma JHMD je od loňského podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila.
5. 9. 2023|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Konec přeskakování. Na brněnském Mendlově náměstí odstranili zábradlí mezi zastávkami

Z Mendlova náměstí v Brně, které nedávno prošlo kompletní rekonstrukcí, zmizela v pátek část zábradlí, které oddělovalo jednotlivé tramvajové či trolejbusové zastávky. Jeho instalace v únoru letošního roku vyvolala silnou kritiku obyvatel, kteří požadovali snazší přechod mezi jednotlivými zastávkami. Schválit odstranění části bariéry trvalo skoro půl roku.
4. 8. 2023|

Vlaky se na úzkokolejku z Jindřichova Hradce do léta nevrátí. Provozovatel jde do konkurzu

Insolvenční soud prohlásil konkurz na Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Firma je od podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila. Věřitelé ve čtvrtek na schůzi u soudu neschválili společností navrhovanou reorganizaci. JHMD podle soudu dluží více než 360 milionů korun.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 18:23|

Soud zakázal firmě Jindřichohradecké místní dráhy nakládat s majetkem

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal zadlužené firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nakládat s majetkem. Oprávnění k majetku převedl plně na insolvenční správkyni. Soud tak změnil své vlastní jiné předběžné opatření. Argumentuje skepsí ohledně poctivých úmyslů firmy. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou, projevila nově zájem firma Swietelsky Rail CZ. Informaci z rejstříku potvrdil mluvčí firmy Michal Sirovátka.
9. 5. 2023|

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

Brněnské Mendlovo náměstí je opravené, zdobí ho bronzový monument Hrachovina

Brno v úterý po rok a půl trvající rekonstrukci za dvě stě milionů korun otevřelo Mendlovo náměstí. Místo je především jedním z nejvýznamnějších přestupních uzlů mezi linkami MHD. Objevila se však i kritika, lidem vadí například zábradlí, které odděluje jednotlivé zastávky. Náměstí nově zdobí bronzový monument Jaromíra Garguláka s názvem Hrachovina. Odkazuje na vědce Gregora Johanna Mendela, který působil ve zdejším augustiniánském klášteře na Starém Brně a je považován za zakladatele genetiky i na základě svých pokusů s hrachem.
21. 2. 2023|

Jindřichohradecká úzkokolejka prozatím dojezdila. Od pondělí ji nahradí autobusy

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která na sebe podala insolvenční návrh, nasadí od pondělí 3. října na úzkokolejce místo vlaků autobusy. Firmě vyprší 2. října platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. JHMD argumentuje, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Firma nevyplatila v září zaměstnancům mzdu, protože jí chybí peníze, nefunguje jí ani web. Vyplývá to z vyjádření firmy a Drážního úřadu. Kraj Vysočina tvrdí, že postupuje podle smlouvy a firmě nic nedluží.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 13:11|

I přes investice do zabezpečení přejezdů nehod neubývá. Podle šéfa Drážního úřadu nesou vinu řidiči

Ani přes nemalé peníze, které Správa železnic investuje do lepšího zabezpečení přejezdů, srážek vlaků s auty neubývá. Za osm měsíců tohoto roku se jich stalo 109 – jen o dvě míň než za stejnou dobu loni. Ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář v Událostech, komentářích uvedl, že vinu za nehody na přejezdech nesou v drtivé většině případů řidiči automobilů. Podíl závad na zabezpečení železnice či lokomotivách je v tomto případě minimální.
7. 9. 2022|

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|

Strojvedoucí si stěžují na časté poruchy vlaků i tratí. Ministerstvo slibuje tlak na vedení ČD i Správy železnic

Časté poruchy vozidel značně rozptylují strojvedoucí jezdící na českých tratích, vyplynulo z ankety, kterou mezi nimi provedlo ministerstvo dopravy. Podle šéfa resortu Martina Kupky (ODS) se i proto mění pravidla pro odměňování manažerů Českých drah, které bude odrážet kvalitu údržby a množství poruch. Strojvedoucí si stěžovali také na příliš obsáhlé předpisy. Ty ale nelze významně zjednodušit, podotkl Kupka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:17|

Dráhy odstavily desítky vozidel. Podle nových pravidel musí dodržovat plán údržby

České dráhy odstavily v posledních dvou dnech desítky vozidel – staré elektrické jednotky, ještě starší úzkorozchodnou lokomotivu, ale i modernizované motoráky Regionova, některé elektrické lokomotivy a osobní vozy. Nově i pro ně platí celoevropský systém certifikované údržby ECM, který se dosud vztahoval pouze na nákladní vagony. Dopravci musí ke každému vozidlu dodat Drážnímu úřadu servisní plány a následně je dodržovat. Proto některá zcela končí, jiná musí na větší opravy, než se budou moci vrátit do provozu. Na úzkorozchodné trati do Osoblahy již začala mimořádná výluka, jinde dráhy intenzivně přesouvají vozidla, aby měly v pátek s čím jezdit.
16. 6. 2022|

Nová olomoucká tramvaj upozorní na překážky na trati. Dopravní podnik za ni zaplatil 28 milionů

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) pořídil za 28 milionů korun novou tramvaj, která je vybavena moderními systémy zvyšujícími bezpečnost provozu i pohodlí cestujících. Do ulic města má vyjet už tento týden. „Oproti předchozím vozům je největší změnou pasivní antikolizní systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a řidiče upozorní na možný střet s cyklistou, chodcem nebo jinou překážkou,“ sdělil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 15:47|

Pracovní dobu strojvedoucích bude hlídat stát. Postihy za prohřešky ale zatím dát nemůže

Stát začne kontrolovat pracovní dobu strojvedoucích. Více odpočinuté pracovníky to ale na tratě nemusí přivést. Monitoring totiž pomůže zjistit prohřešek, stát za to ale nemůže vůdce postihnout. ČT to potvrdilo ministerstvo dopravy s tím, že chce situaci na železnici zatím jenom sledovat. K přetížení vůdců lokomotiv může docházet nejčastěji v momentě, kdy pracují pro více dopravců. Sledování pracovní vytíženosti strojvůdců začne 1. února.
27. 1. 2022|

Lanovky před sezonou čekají důslednější kontroly

Po tragické nehodě na Ještědu budou letos inspektoři Drážního úřadu při kontrole lanovek před zimou mnohem důslednější. S velkou revizí už začali například na Plešivci v Krušných horách. Provozovatele tamního areálu vyjde na víc než půl milionu korun.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 15:26|

Průvodčí ještědské lanovky možná neměl dost času zareagovat, myslí si někteří fyzici

České dráhy (ČD), které jsou vlastníkem zřícené lanovky na Ještěd, zatím definitivně nerozhodly, kdy a jestli vůbec lanovku v současné podobě obnoví. Dopravce chce počkat na výsledky vyšetřování nehody z 31. října. Až po zjištění příčiny pádu kabiny se rozhodne, jak bude dál postupovat. Kabina spadla poté, co selhalo tažné lano a průvodčí neaktivoval záchrannou brzdu.
6. 11. 2021|

Drážní inspekce žádá veřejnost o fotky kabiny lanovky na Ještěd. Mohly by pomoci při vyšetřování

Drážní inspekce žádá veřejnost o pomoc při šetření nedělního pádu kabiny visuté lanové dráhy na Ještěd, při kterém zahynul šestatřicetiletý průvodčí. Zájem má o fotografie kabin zvenčí od letošního 1. září.
4. 11. 2021|

Ze školy do lokomotivy. Železniční akademii opustí absolventi i s licencí na drážní povolání

Dopravní střední škola v České Třebové otevřela Železniční akademii, která bude studenty kompletně vzdělávat pro vybrané odborné profese. Zájemci mohou například ještě před maturitou získat licenci strojvedoucího.
1. 9. 2021|