TÉMA

Soud nepravomocně potrestal podmínkou muže, který odpálil nálož v policejním autě

Muže, který loni v srpnu odpálil v Aši podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním autě, soud potrestal dvouletou podmínkou. Rozsudek není pravomocný. ČT to řekl soudce Petr Holub. Za násilí proti policejnímu orgánu hrozilo muži podle trestního zákoníku až osm let vězení. Obžalovaný útok zdůvodnil svými osobními problémy.
7. 2. 2024|

Muž, který odpálil výbušninu na policejním autě v Aši, půjde před soud

Státní zastupitelství obžalovalo čtyřicetiletého muže, který letos v srpnu odpálil podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním voze v Aši. Sdělila to Lenka Oplová z dozorového Okresního státního zastupitelství v Chebu. Muži hrozí až osm let vězení. Případem se bude zabývat Okresní soud v Chebu.
9. 11. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil trest 17,5 roku za úmyslné nabourání policejního auta na Chebsku

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Tibora Semana, který v létě 2020 při svém útěku z vězení v kradeném autě na Chebsku úmyslně naboural policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů si vyslechl trest 17,5 roku vězení plus pětiletý zákaz řízení aut a povinnost uhradit škodu 52 tisíc korun. NS rozhodl nedávno bez veřejného jednání, o výsledku informovala mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.
8. 8. 2023|

Muž, který odpálil výbušninu v policejním autě v Aši, je ve vazbě. Hrozí mu osm let vězení

Až osm let vězení hrozí čtyřicetiletému muži, který ve čtvrtek odpálil podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním voze v Aši. Na policejním webu o tom informoval krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Pachatel je momentálně ve vazbě, policisté ho obvinili z obecného ohrožení a násilí proti orgánu veřejné moci.
5. 8. 2023|

Ministerstvo financí ustoupilo. Daně z kamenných heren zůstanou částečně obcím

Ministerstvo financí přepisuje část navrhovaného konsolidačního balíčku. Hlavně menším obcím, kterým plynou příjmy z hracích automatů, vadilo, že by stát nově přerozděloval výnosy z těchto her podle počtu obyvatel. Teď dostávají peníze odpovídající počtu přístrojů na svém území. Radnice za ně můžou investovat a nebo je využít k prevenci proti závislosti na hazardních hrách.
13. 6. 2023|

Pět obětí mají dvě noční dopravní nehody v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji zemřelo v noci na neděli při dvou dopravních nehodách pět lidí. Večerní kolizi u Dolního Žandova na Chebsku nepřežili dva lidé, druhá havárie nad ránem u Žalmanova si vyžádala tři oběti.
28. 5. 2023|

Karlovarský kraj trápí systémové problémy. Má ale velký potenciál, řekl Pavel

Karlovarský kraj trápí systémové problémy, má ale řadu příležitostí k rozvoji a velký potenciál k dalšímu růstu, řekl na tiskové konferenci během své dvoudenní návštěvy regionu zvolený prezident Petr Pavel. Za důležité považuje vedle podpůrných programů zlepšení kvality života. Pavel s vedením radnice v Aši jednal o sociální situaci, pracovním trhu nebo dostupnosti lékařské péče. Na témata školství nebo zdravotnictví došlo při debatě s představiteli kraje. Jde o Pavlovu první cestu do regionů od lednového zvolení. Ve středu oznámil, že příští týden zamíří do Ústeckého kraje. Do Moravskoslezského až po inauguraci.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 23:07|

Aš bude mít nové nádraží. To staré stavbaři bourají

Stavbaři v Aši na Chebsku bourají výpravní budovu hlavního nádraží. Více než polovina objektu už je zdemolovaná. Práce potrvají do konce února. Informoval o tom mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. Investor, kterým je Správa železnic, nahradí zchátralé nádraží z roku 1971 výrazně menší a energeticky úspornější novostavbou.
13. 2. 2023|

Vězni, který na útěku úmyslně naboural policejní vůz, potvrdil soud trest 17,5 roku

Vrchní soud v Praze potvrdil 17,5 roku vězení Tiboru Semanovi, který podle rozsudku v létě 2020 při svém útěku z vězení naboural v kradeném autě úmyslně policejní vůz. Oznámila to mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Za pokus o vraždu policistů v autě muži hrozil až výjimečný trest.
1. 2. 2023|

Sokolov koupil domy v problémové ulici, obyvatele vystěhoval

Sokolovská radnice nechala vylidnit vyloučenou lokalitu v Nádražní ulici. Odkoupila domy a všech 140 nájemníků obratem vystěhovala. Bydlení jinde ve městě získaly jen čtyři rodiny. Ostatní nájemníci zamířili jinam. Na nápor na ubytovny si kvůli tomu stěžuje například Aš.
4. 1. 2023|

Soud poslal uprchlého vězně za pokus o vraždu policistů do vězení na 17,5 roku

Krajský soud v Plzni poslal na 17,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou 39letého uprchlého vězně Tibora Semana. Před dvěma lety na Chebsku pod vlivem drog po svém útěku naboural v kradeném autě ve vysoké rychlosti úmyslně policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů mu hrozil výjimečný trest. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání, poškození se soudu neúčastnili, uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová. Soud muži uložil i zákaz řízení vozidel na pět let a musí zaplatit škodu 52 tisíc korun.
16. 11. 2022|

Soud vyměřil dvěma mužům za vraždu u Aše nepravomocně 13 let vězení. Mladíka usmýkali za autem

Krajský soud v Plzni odsoudil třiačtyřicetiletého bývalého policistu Martina Novotného a o pět let staršího Aleše Šeptáka k třinácti letům odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou za vraždu mladého muže u přehrady Bílý Halštrov u Aše na Chebsku v roce 2008. Krajský soud vynesl v případu rozsudek podruhé, předloni oba muže osvobodil. Vrchní soud v Praze ale původní rozsudek zrušil a vrátil věc zpět do Plzně. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 13:49|

Po desetiletích služby odchází do důchodu evangelický farář z Ašska. Nemá ho kdo nahradit

V Aši končí po více než třiceti letech svou službu evangelický farář. V regionu se staral hned o tři objekty a bohoslužby vedl ve dvou jazycích. Jeho funkci ale nemá kdo nastálo převzít.
31. 12. 2021|

Víkend přinese chladnější počasí, ke dvaceti stupňům se mohou teploty vrátit v příštím týdnu

Nadprůměrně teplé počasí první poloviny září vystřídá chladnější perioda a v neděli teploty nepřekročí dvacet stupňů. V půlce příštího týdne by se ale mohlo znovu oteplovat a jako nejpravděpodobnější se nyní jeví varianta s nadprůměrnými teplotami, které se budou znovu dostávat i ke dvaceti stupňům.
17. 9. 2021|

Vlak svobody prorazil železnou oponu. Cestující o ničem nevěděli

Před 70 lety zažilo Československo největší hromadný útěk na Západ. Začalo se mu říkat vlak svobody; 11. září 1951 se tři odpůrci komunismu rozhodli prorazit si cestu do západního Německa. Uvnitř vlakové soupravy bylo 110 cestujících a většina o plánovaném útěku nevěděla. Za hranicemi zůstalo 36 z nich. Výročí si v sobotu připomněli v původním cílovém městě – v Aši.
11. 9. 2021|

Nejméně dopravních nehod se loni stalo na západě Čech, rizikových míst na silnicích zde ubývá

Za posledních deset let vzrostl v Česku počet dopravních nehod asi o čtvrtinu. Nejméně jich za loňský rok policie eviduje na západě Čech, na prvním místě je Karlovarský kraj. Druhé místo obsadil Plzeňský, o něco hůře je na tom kraj Pardubický. I tam je ale třeba si dát na některých místech pozor. Prvenství v počtu nehod si drží Praha, druhý je Středočeský kraj a třetí Ústecký.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 20:27|

Odvolací soud potvrdil osvobození starosty Aše ve vleklé korupční kauze

Krajský odvolací soud v Plzni osvobodil starostu Aše Dalibora Blažka (HNHRM) obžalovaného z korupce. Osvobozeni byli i radní Jiří Červenka (ODS) a zástupce firmy Development West. ČT informaci zjistila z justiční databáze. Soudy se případem zabývaly od roku 2015. Státní zástupce může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu.
4. 3. 2021|

V Belgii otevírají některé obchody a muzea. Izrael rozvolňuje i přes nárůst nakažených

V Belgii se během úterka po měsíci otevřelo na 43 tisíc obchodů, které nabízejí i jiné než základní zboží. Otevřela také muzea a bazény, nadále však zůstávají uzavřené restaurace, divadla, kina nebo posilovny. Platí i mnohá další omezení, včetně nočního zákazu vycházení. Aktuální opatření proti šíření koronaviru budou platit nejméně do 15. ledna, píše belgický server RTBF. Protikoronavirová opatření rozvolňuje také Irsko a k podobným krokům se uchýlil i Izrael.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 22:57|

Za útok sekerou na dva lidi dostal muž z Aše výjimečný trest. Odsedět si má 24 let

Za loňský útok sekerou na poštovního doručovatele a jeho přítelkyni v Aši vyměřil Krajský soud v Plzni jednadvacetiletému Patricku Wächterovi výjimečný trest 24 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Uznal ho vinným z pokusu o dvojnásobnou vraždu a z pokusu o podvod. Wächter se u soudu k činu přiznal, tvrdil však, že vraždit nechtěl.
24. 9. 2020|

Soud zprostil bývalého policistu obžaloby v případu vraždy u Aše

Krajský soud v Plzni zprostil bývalého policistu Martina Novotného a jeho známého Aleše Šeptáka obžaloby z brutální vraždy z roku 2008. Soud označil za velmi nevěrohodnou a nedostačující pro odsouzení výpověď důležitého utajeného svědka. Ta podle něj nemůže být výhradním či převážným podkladem pro rozhodnutí o vině. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.
19. 8. 2020|

30 let zpět: Sovětské jednotky s malým počtem zbraní, zato se znalostí mnoha jazyků

Jak velké škody během svého pobytu v Olomouci způsobila sovětská armáda? A proč ještě neodešly speciální jednotky z Horních Pasek u Aše, když se o nich proslýchá, že by mohlo jít o tajnou službu KGB? Další dílek historie odsunu sovětských vojsk z Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
2. 5. 2020|

Korupční kauzu starosty Aše projedná soud potřetí. Žaloba se týká pronájmu pozemků kasinu

Kauza starosty Aše Dalibora Blažka (HNHRM), který čelí obvinění z korupce při pronájmu pozemků pro místní kasino, je znovu na začátku. O jeho vině bude soud rozhodovat už potřetí. Vyplývá to z informací v justiční databázi. Kromě Blažka je mezi obviněnými i radní Jiří Červenka (ODS) a zástupce firmy Development West. Podle okresního soudu v Chebu je trojice nevinná. S tím ale nesouhlasí nadřízený krajský soud v Plzni. Případ vrátil na začátek už dvakrát. Nyní čeká okresní soudce třetí kolo. Případ musí projednat znovu a důkladněji.
13. 2. 2020|

Půlku ledna ovlažily teplotní rekordy. Na Šumavě bylo jaro

Rekordy překonaly teploty na 15 meteorologických stanicích v Česku, které měří déle než 30 let. Největší teplo bylo na Šumavě. Na Churáňově meteorologové naměřili 14,8 stupně Celsia, na Horské Kvildě 14,6 stupně. Zatímco na Šumavě panovalo díky slunečním paprskům jaro, na velké části Moravy a v jižních Čechách byly teploty pod nulou.
15. 1. 2020|

Muž podle starosty zaútočil sekerou na pošťáka. Policie na Karlovarsku po pachateli pátrá

Policie pátrá po pachateli násilného trestného činu, který se stal v pátek dopoledne v Aši na Karlovarsku. Podle dostupných informací mladý muž napadl sekerou doručovatele pošty a jeho přítelkyni. Oba utrpěli vážná zranění. Podle policie je z útoku podezřelý dvacetiletý Patrick Wächter z Aše. Policie nabádá svědky, aby se ho nepokoušeli zadržet.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 16:34|