Ministerstvo financí ustoupilo. Daně z kamenných heren zůstanou částečně obcím

Obce o peníze z hazardu nepřijdou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí přepisuje část navrhovaného konsolidačního balíčku. Hlavně menším obcím, kterým plynou příjmy z hracích automatů, vadilo, že by stát nově přerozděloval výnosy z těchto her podle počtu obyvatel. Teď dostávají peníze odpovídající počtu přístrojů na svém území. Radnice za ně můžou investovat a nebo je využít k prevenci proti závislosti na hazardních hrách.

Příjem z daní z hazardu pokryl například v Sokolově rozpočet městské policie na celý rok. Jen loni do městské kasy přiteklo 42 milionů korun. „Pokud bychom tyto finanční prostředky dorovnávali z jiných balíků financí, tak si pokrátíme peníze na výstavbu a opravu komunikací,“ vysvětlil starosta Sokolova Petr Kuibis (ANO).

Aš na Chebsku by vládním balíčkem přišla až o sto milionů korun. Třináctitisícové město by tak ztratilo většinu příjmů do svých investic a na rozvoj. Zbyly by pouze peníze na běžný provoz. „Město na to zkrátka nebude mít a bude muset zpracovat nový rozpočet, kdy budeme fungovat jenom na provozních nákladech,“ obával se ještě minulý týden starosta Vítězslav Kokoř (ANO).

Nejvíc by tratily menší obce

Aktuálně dostávají města a obce, které mají na svém katastru hernu nebo kasino, 65 procent z odvedených peněz. Zbytek připadá státu. Pro městské pokladny je to významný zdroj příjmů. Ministerstvo financí plánovalo radnicím rozdělovat peníze podle počtu obyvatel. Ty menší by na tom tratily.

Proti tomu se postavil Svaz měst a obcí. „Města a obce by neměly žádnou motivaci k tomu, aby herny a kasina na svém území tolerovaly, a hrozilo by, že by celé toto odvětví mohlo přejít do šedé zóny,“ vysvětlila výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

U kamenných heren se nebude nic měnit

„Bylo tedy nově rozhodnuto, že co se týká rozpočtového určení daní z hazardu provozovaného v kamenných provozovnách, nebude se měnit nic,“ oznámil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

V Dolním Dvořišti u hranic s Rakouskem jsou tři velká kasina. I díky tomu tamní radnice na letošek připravuje projekty téměř za sto sedmdesát milionů korun. Příjmy z hazardu obec investovala například do koupě objektu bývalé hospody, který nyní rekonstruuje. Kromě toho jsou místní osvobozeni od většiny poplatků.

V Chodově využívají peníze z hazardu na opravy chodníků a městské knihovny. „Že to zůstane tak, jak to je, znamená, že město dál bude mít peníze na podporu dětí a mládeže. Budeme mít na investice,“ řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní). O část výnosů z hazardu ale obce zřejmě přijdou. Daně z internetových loterií mají podle návrhu připadnout kompletně státu.