TÉMA

Slevy

Maďarská vláda od srpna zruší cenové stropy u základních potravin, zavede ale povinné slevy

Maďarská vláda začátkem srpna zruší cenové stropy u základních potravin. Zároveň však nařídí maloobchodníkům poskytovat výraznější slevy u vybraného potravinářského zboží. Oznámil to podle agentury Reuters šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.
22. 6. 2023|

Kupka: Dálniční známky v Česku zdraží

Dálniční známky v Česku zdraží, řekl v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj je to nezbytné pro další investice. Nové ceny známek zatím nepředstavil, už dříve ovšem připustil možnost každoročního zdražování o inflaci. Ministerstvo dopravy podle Kupky také chystá úspory v řádu desítek milionů korun.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 16:54|

Uměle navyšované ceny před slevovými akcemi dostanou stopku

Konec umělého navyšování cen před slevovými akcemi slibuje novela zákona o ochraně spotřebitele. Platit začne v pátek. Mění i pravidla reklamací a omezit chce také falešné recenze na internetu.
4. 1. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Spotřebitelská novela upravuje reklamace, nákup v e-shopech i informace u slev

Před nepoctivými praktikami obchodníků by měla zákazníky nově chránit novela zákona, kterou už podepsal prezident. Lidé by měli mít například lepší přehled o tom, jak velkou slevu prodejci skutečně nabízejí. Upravuje například i to, v jakém stavu lze vracet zboží z e-shopů.
29. 11. 2022|

Drahé Česko: Na co má spotřebitel nárok při nákupu i po něm

S první adventní nedělí se pro obchodníky rozbíhá nejrušnější období v roce, které vyvrcholí za čtyři týdny. Zároveň se ke svému závěru chýlila slevová akce Black Friday. Tento díl pořadu Drahé Česko se proto věnoval nákupům, slevám a reklamacím. O nekalých obchodních praktikách a na co si dát při nakupování pozor mluvili například právnička Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace Alena Máčová či Karolína Kropíková z advokátní kanceláře eLegal.
27. 11. 2022|

Černý pátek přilákal lidi do obchodů. Není ale sleva jako sleva

Některé obchody v pátek nabízely zboží i s víc než padesátiprocentní slevou. Tržby se podle odhadů oproti loňsku zvýší až o třetinu. Zákazníci by ale při nákupu měli být opatrní a ceny porovnávat třeba s nabídkou konkurence.
25. 11. 2022|

Drahé Česko: Co je to Black Friday?

Co je to slevová akce Black Friday? Jak dlouho trvá? Na co by si měli zákazníci při těchto akcích dávat pozor? Téma v pořadu Drahé Česko rozebrala PR manažerka a mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.
25. 11. 2022|

Infocentrum: Na co si dát pozor u slev

Obyvatelé Česka podle průzkumů nakupují zboží v akci vůbec nejčastěji z celé Evropské unie. Často se ale může stát, že zboží v akci nemusí být tak výhodná koupě, jak se na první pohled zdálo. Na co všechno si dát pozor u slev a jakými pravidly se prodejci musejí řídit, vysvětloval Daniel Stach.
23. 11. 2022|

Stát za půl roku proplatil dopravcům slevy za 2,3 miliardy. I když se podpora snížila, náklady jsou téměř jako před pandemií

Dvě miliardy korun proplatil v prvním pololetí stát dopravcům za nařízené slevy na jízdném pro děti, studenty či seniory. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Oproti minulému roku – poznamenanému pandemií covidu-19 a omezením volného pohybu – je to více než dvojnásobek. I když zájem o slevy po jejich dubnovém snížení ze 75 na 50 procent poklesl, brzy se projevil nárůst počtu cestujících ve veřejné dopravě oproti minulým rokům.
23. 7. 2022|

Spotřební daň u pohonných hmot se od středy sníží, zda se to promítne do cen, není jasné

Vláda od středy sníží spotřební daň u pohonných hmot o korunu padesát. Kvůli pokračujícímu zdražování by tak lidé mohli tankovat zhruba za stejné peníze jako před dvěma týdny. Na to, zda ceny benzinu a nafty skutečně klesnou a jak se to promítne do cen v dopravě, ale mají vliv i další okolnosti.
30. 5. 2022|

Ministr Kupka navrhne vládě snížit slevu na jízdném pro studenty a seniory

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce snížit slevu na jízdném pro studenty a seniory. Nově by tak platili kolem 50 procent plného tarifu namísto současných 25 procent. Návrh hodlá Kupka předložit na středečním jednání vlády. Změna by mohla začít platit zhruba v polovině roku.
16. 1. 2022|

Kupka chce změnit slevy na jízdném. Stát by letos měly vyjít na více než tři miliardy

Za slevy na jízdném pro studenty a seniory stát za letošní rok utratí tři a půl miliardy korun. Vyplývá to z odhadu ministerstva financí. Vláda Andreje Babiše (ANO) přitom plánovala skoro dvojnásobek. Nový ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se chystá systém změnit.
29. 12. 2021|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

Rozpočet na příští rok předloží nové sněmovně ještě Babišova vláda. Ta vznikající ho plánuje seškrtat

Do pěti dnů chtějí expertní týmy vznikající vládní koalice uzavřít debaty o programu. Do tří týdnů pak plánují zástupci ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů uzavřít koaliční smlouvu. Státní rozpočet na příští rok ale předloží nové sněmovně ještě končící Babišova vláda před předáním moci a vznikající kabinet tak plánuje návrh předělat. ODS, která pravděpodobně obsadí post ministra financí, chce schodek z 376,6 miliardy snížit na 250 miliard.
16. 10. 2021|

Hotely ve městech stále čekají na turisty. Obsazené jsou sotva z pětiny

Hotelům v Česku stále chybí zahraniční návštěvníci. Část z nich – především v turistických městech – je přitom právě na cizincích závislá. Třeba v Praze byly před epidemií touto dobou hotely v centru města často zcela vyprodané. Teď jsou plné sotva z pětiny.
9. 7. 2021|

Za slevy na jízdném loni stát dopravcům zaplatil o dvě miliardy méně než v roce 2019

Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce loni stály 3,47 miliardy korun, což je meziročně o 2,31 miliardy méně. Náklady loni stlačila koronavirová krize, která po většinu roku výrazně omezila cestování. Stát poskytuje pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let slevu na jízdném ve veřejné dopravě 75 procent.
9. 3. 2021|

Stát letos kvůli pandemii ušetří za slevy na jízdném téměř dvě miliardy

Stát letos oproti původním plánům ušetří skoro dvě miliardy korun za slevy na jízdném. České televizi to potvrdily resorty financí a dopravy. Stát poskytuje slevu 75 procent seniorům a studentům. Například Středočeský kraj, který nabízí ještě štědřejší bonus, ho od nového roku ruší.
28. 12. 2020|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|

Američané slaví Díkůvzdání ve stínu koronaviru. Lékaři se obávají nárůstu počtu nakažených

Spojené státy slaví Den díkůvzdání. Svátek s tradičními rodinnými návštěvami však lékaři kvůli hrozbě masivního šíření koronaviru dopředu označili za nejrizikovější událost roku. V amerických nemocnicích totiž v současnosti leží 90 tisíc lidí s covidem-19 a jen za středu tamní úřady nahlásily téměř 2300 obětí nemoci. Epidemiologové se proto obávají, co přinesou následující týdny.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 22:30|

Účty za slevy ve vlacích a autobusech bobtnají, plánovaných šest miliard nemusí stačit

Rostou účty pro stát za slevy na jízdném pro děti, studenty a seniory. Při srovnání prosinců 2018 a 2019 byly náklady na slevy o jedenáct procent vyšší. Za celý rok 2019 potom stát zaplatil 5,78 miliardy. Ministerstvo dopravy připouští, že letos by nemuselo stačit ani připravených šest miliard, pro ministra Karla Havlíčka (za ANO) to ale není příliš znepokojivé.
23. 2. 2020|

Státní slevy v dopravě v září vyšly na rekordních 578 milionů korun. Začali jezdit žáci a studenti

Účet za státní slevy v dopravě pro studenty a důchodce byl v září rekordně vysoký. Stát dopravcům vyplatil více než 578 milionů korun. Proti loňskému září je to o 115 milionů korun více, sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Podle úřadu je navýšení ovlivněno začátkem školního roku.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 10:47|
90‘ ČT24

Jaké slevy stát vymyslel, takové má. Drahé jízdné ve špičkách bylo již před nimi, poukázal ředitel Leo Expressu

Dopravci budou od státu jako kompenzanci za 75procentní slevu pro děti, studenty a seniory od příštího roku dostávat pevně stanovenou maximální částku. Například na trase Praha–Ostrava stát proplatí slevu v plném rozsahu pouze tehdy, když základní jízdné nepřesáhne 518 korun – jinak bude dopravce zbytek rozdílu doplácet ze svého. Ministerstvo dopravy ohlásilo zastropování svého příspěvku krátce poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil o údajném zneužívání systému. Ředitel kritizovaného dopravce Leo Express ale poukázal, že firma tvoří ceny stále stejně, jako to činila již před zavedením slev. Otázkám kolem slev na jízdném se věnovalo pátečních 90' ČT24.
2. 11. 2019|