TÉMA

Zločin

Zaměstnankyně Sokola měla organizaci podvodem připravit o nejméně 40 milionů. Pak si prý vzala život

Zaměstnankyně České obce sokolské (ČOS) podvedla tuto tělovýchovnou organizaci i banku a neoprávněně získala miliony korun, oznámil ve čtvrtek tiskový mluvčí Sokola Radek Smekal. Doplnil, že financování běžné činnosti spolku tento trestný čin neohrozí, stejně tak se záležitost nijak nedotkne příprav letošního všesokolského sletu. Mluvčí pražských policistů Jan Daněk doplnil, že výše škody je nejméně 40 milionů korun.
8. 2. 2024|

Rusko přišlo o tisíce policistů. Odcházejí kvůli nízkým platům i proměně práce po invazi

Ruské policejní síly opouštějí tisíce pracovníků. Ministerstvo vnitra už v létě přiznalo, že situace je kritická. Policistům vadí hlavně nízké platy, ale také stres a proměna práce, kterou přinesla ruská invaze na Ukrajinu. Místo závažných činů policisté musí častěji řešit udání na sousedy. V Rusku po rozpoutání války chybí zaměstnanci v řadě odvětví včetně průmyslu nebo IT. Zemi opustily statisíce mladých a vzdělaných lidí, ale také migranti, což podle expertů brzdí ekonomický růst země. Jak se ale již ukázalo, v případě nedostatku policistů může vmžiku jít rovnou o život.
2. 10. 2023|

Britské muzeum pátrá po ukradených pokladech. Obrátilo se na veřejnost s žádostí o pomoc

Britské muzeum v úterý zveřejnilo fotografie předmětů podobných těm, které byly ukradeny z jeho sbírek. Požádalo přitom veřejnost o pomoc s pátráním. Na radu policie nedalo k dispozici přesný seznam odcizených pokladů, ale jen obecné popisy, jak by mohly vypadat. Muzeum postrádá například kameje a drahokamy ze starého Řecka nebo zlaté náušnice i prsteny ze starší doby bronzové.
26. 9. 2023|

Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.
25. 4. 2023|

Kriminalita v Česku se loni zvýšila, proti roku 2019 je ale nižší

Kriminalita v Česku loni oproti předchozímu roku stoupla. Policie zaznamenala 181 991 trestných činů, meziročně o 18,8 procenta více. Statistiky v pátek na tiskové konferenci představili policejní prezident Martin Vondrášek a jeho náměstek Tomáš Kubík. Počet registrovaných skutků je ale stále nižší než v roce 2019, tedy před pandemií nemoci covid-19. Tehdy policie evidovala 199 221 trestných činů.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 12:10|

Vyšetřovatelé v Berlíně našli větší část lupu z drážďanské Zelené klenby

Více než tři roky po vloupání do drážďanské barokní klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) našli vyšetřovatelé větší část lupu v Berlíně. V noci na sobotu zajistili v německém hlavním městě jednatřicet částí kořisti, oznámily podle agentury DPA policie a státní zastupitelství. Zajištěné kusy byly v doprovodu speciálních policejních sil přepraveny do Drážďan.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 16:17|

Hlad i teror v haitské metropoli. Prezidenta po smrti nikdo nenahradil, mocenské vakuum zaplňují gangy

Americká vláda umožní skoro čtvrt milionu Haiťanů zůstat ve Spojených státech. Obává se o jejich bezpečí, pokud by se vrátili do své domoviny. Dvanáctimilionový karibský stát se od zavraždění prezidenta před rokem a půl propadá do stále hlubšího chaosu. Štáb britské BBC na místě odhalil, že brutální gangy už ovládají větší část hlavního města a okolí.
9. 12. 2022|

Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 20:05|

Policie obvinila muže z obce u České Skalice z vraždy rodičů

Policisté od páteční noci vyšetřují případ dvojnásobné vraždy na Náchodsku. V sobotu kriminalisté obvinili pětatřicetiletého muže z vraždy rodičů v rodinném domě v obci u České Skalice. Podle mluvčí policie Ivy Kormošové ho zadrželi na místě činu. V sobotu odpoledne na podezřelého soud uvalil vazbu.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 14:31|

Útočník v Norsku pobodal tři lidi, jeden je vážně zraněný

Na jihovýchodě Norska pobodal neznámý útočník tři lidi. Jeden z napadených je podle policie těžce raněný. Místní policie informovala o tom, že pachatele zadržela zhruba hodinu po útoku. Později upřesnila, že jedna z obětí je útočníkova manželka. Rodina pocházela ze Sýrie.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:54|

V Kyjevě začal první proces s ruským vojákem obviněným ze zabití civilisty

V Kyjevě začal soud s ruským vojákem obviněným ze zabití dvaašedesátiletého civilisty. Jde o první takový proces od začátku ruské invaze na Ukrajinu.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 12:17|

Charita pomáhá na Ukrajině různými způsoby, tvrdí generální vikář Balík po polarizujícím blogu Duky

Velkou pozornost vzbudil před několika dny blog kardinála Dominika Duky, v němž se mimo jiné vyjádřil k problematice znásilnění na válkou zmítané Ukrajině. Text v pátečních Událostech, komentářích hájil generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík a kritizovala výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.
30. 4. 2022|

Úřady zkoumají, zda zařadit ruského bankéře Popova na sankční seznam

Tajné služby a Finanční analytický úřad se v rámci sankcí podle informací České televize zajímají o majetek ruského bankéře Romana Popova. Ten má blízko k prominetům Putinova režimu a v Česku ho policie obvinila v kauze nevýhodného nákupu dluhopisů se škodou téměř jeden a půl miliardy korun. Popov v tuto chvíli není na evropském ani českém sankčním seznamu. Úředníci ale zkoumají, zda ho tam nezařadit.
5. 4. 2022|

Sněmovna schválila novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách, šéfem NKÚ zůstává Kala

Poslanci na středeční schůzi schválili novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině. Tento akt bude zřejmě klasifikován jako samostatný trestný čin se sazbou až pět let vězení. Dolní komora také zvolila Miroslava Kalu do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem, poslanec ANO Roman Kubíček se nominace vzdal. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu poslanci zvolili historika Jaroslava Šebka, do Rady České televize zatím jen bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:13|

Bývalí politici a signatáři Charty 77 vyzvali Zemana k abdikaci. Vadí jim jeho dlouholetá podpora Ruska

Podle společného prohlášení osmi bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 by měl prezident Miloš Zeman abdikovat kvůli tomu, že se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině. Výzvu podpořil někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo Zemanův protikandidát z minulých prezidentských voleb Michal Horáček. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlášení nekomentoval.
1. 3. 2022|

Řidiči kamionů čekají v Doveru i několik dní. Během roku přitom pobrexitová byrokracie ještě naroste

Anglický přístav Dover se už od začátku roku potýká s dlouhými frontami kamionů. Může za to postupné zavádění pobrexitových kontrol. Kvůli nárůstu papírování poklesl britský obchod s pevninskou Evropou. Vláda Borise Johnsona ale tvrdí, že si obchodníci musí na nová pravidla zvyknout a využít dohod vyjednaných s ostatními státy světa.
31. 1. 2022|

Začal proces se šesticí podezřelou z krádeže šperků za miliardy. Klenoty z Drážďan se dodnes nenašly

V Drážďanech v pátek za přísných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií začal proces se šesticí mužů podezřelých z krádeže historických šperků z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v listopadu 2019. Podle agentury DPA bylo kolem soudního areálu nasazeno velké množství policistů. Uloupené šperky se dosud nenašly.
28. 1. 2022|

K „divokým“ devadesátým letům a jejich kriminalitě se vrací seriál hraný i dokumentární

Sondu do prostředí porevolučního organizovaného zločinu nabízí nový dokumentární seriál České televize Polosvět. Zaměřuje se i na kauzy, které ani po mnoha letech nemají jasnou tečku. V programu má místo ve čtvrtek večer na ČT2. Seriál vznikl podle námětu novináře Jaroslava Kmenty a představuje protiváhu hranému seriálu Devadesátky, jehož druhý díl odvysílá ČT1 v neděli večer.
13. 1. 2022|

Kriminalita letos opět poklesla

Za posledních jedenáct měsíců v Česku opět poklesla kriminalita. Od počátku ledna do konce listopadu totiž policisté zaznamenali zhruba 142 500 trestných činů, což bylo o třináct a půl tisíce méně než ve stejném období loňského roku. Ze statistik policie vyplývá, že se snížil počet krádeží, majetkových trestných činů i obecné kriminality.
29. 12. 2021|

Po otevření klubů v Británii je Scotland Yard ve střehu. Brojí proti násilí a obtěžování v podnicích

Stovky zaměstnanců nočních podniků v Londýně prošly v posledních týdnech novým tréninkem. Cílem je, aby dokázali pomoct mladým lidem, kteří se ocitnou v nesnázích. Scotland Yard se obává, že znovuotevřením zábavních podniků po konci restriktivních opatření opět naroste zločin. Podle průzkumů víc než polovina žen zažila sexuální obtěžování v barech, hospodách a klubech. Nejvíc případů bylo právě v Londýně.
29. 8. 2021|

Policie obvinila tři muže, které v úterý zadržela v Praze. Je mezi nimi i podnikatel Jan Kočka

Kriminalisté obvinili tři muže, které v úterý odpoledne zadrželi v centru Prahy. Začali je stíhat pro trestné činy vydírání a loupež, za což jim v případě odsouzení hrozí až desetileté tresty vězení. Trojice v polovině června vyhrožovala a napadla sedmapadesátiletého muže a nutila ho k převodu firmy, uvedla pražská policejní mluvčí Violeta Siřišťová.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 15:58|

Němci umožní deportace do Sýrie. Obavy ze zločinů převážily nad obavami z porušování lidských práv

Německo bude od příštího roku opět moci deportovat Syřany do jejich vlasti. Shodl se na tom ministr vnitra s kolegy ze spolkových zemí. S odvoláním na zdroje ze schůzky o tom informovala agentura DPA. Zákaz platil od roku 2012 vzhledem k válce a porušování lidských práv režimem Bašára Asada i povstalci kontrolujícími část území.
11. 12. 2020|

Německá „loupež století“ ani po roce není objasněna. Stopy vedou do prostředí kriminálních klanů

Německé policii se ani rok od takzvané „loupeže století“ nedaří najít odcizené šperky z drážďanské klenotnice. Jejich hodnota šplhá k miliardě eur. Vyšetřování přivedlo německé detektivy do prostředí klanové kriminality, zadrželi už první podezřelé. Rozplétání případu ale bude náročné, tvrdí zpravodaj České televize v Berlíně Martin Jonáš, který se tématu od počátku věnuje.
27. 11. 2020|

Kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla australská komise. Podle ní takto hřešilo sedm procent kněžích

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až ve čtvrtek, napsal zpravodajský server BBC News.
7. 5. 2020|