Drogová mafie v Marseille si platí náctileté vrahy

Horizont ČT24: Kriminalita drogových gangů v Marseille (zdroj: ČT24)

Navzdory řadě policejních operací namířených proti drogovým mafiím sužují jihofrancouzský přístav Marseille války gangů. Jen v roce 2023 si vyžádaly na 50 obětí. Jejich brutalita narůstá, zatímco věk pachatelů klesá. V rukou policie aktuálně skončil nájemný vrah, kterému je pouhých čtrnáct let.

Marseille je jedno z nejhezčích francouzských měst, ale zároveň jedno z nejchudších. Stále častějším výjevem v ulicích jeho chudinských sídlišť jsou proto oběti přestřelek nebo cílených vražd. Naposledy se její obětí stal šestatřicetiletý muž – podezřelý z toho, že je sám nájemný zabiják.

„Mohl by to být vzkaz od nechvalně proslulého mafiánského gangu DZ: pokud nespácháte vraždy, na které jsme vás najali, dokážeme vám udělat tohle,“ míní mluvčí policejních odborů Rudy Mana.

Šokující je ale tentokrát vrahův věk. Mafiánský boss si podle všeho z vězení najal za 20 tisíc eur (507 tisíc korun) čtrnáctiletého chlapce. Ten je nyní v rukou policie, podle ní mohlo jít o pomstu za mimořádně drastickou vraždu jiného člena gangu. I jemu bylo pouhých patnáct let.

„Zasadili mu padesát ran nožem a odvezli ho do čtvrti Fonscolombes, kde ho podle výsledků pitvy upálili zaživa,“ přiblížil marseilleský prokurátor Nicolas Bessone.

Situace v chudinských čtvrtích

Válka gangů o lukrativní drogový trh trvá už dlouhá léta. Pro nezletilé obyvatele chudinských čtvrtí je prodej drog rychlá cesta ze společenského dna, ale stejná cesta může mít tragický konec. Někteří starší obyvatelé těchto čtvrtí se snaží problém raději nevidět.

„Mě se to netýká. Moc se kolem sebe nerozhlížím. Jen chodím do práce,“ prohlásil jeden z obyvatel čtvrti La Castellane. Ani to ale nemusí stačit. Zbloudilé kulky stále častěji zasahují a zabíjejí i nevinné kolemjdoucí nebo dokonce lidi v jejich domovech, u kterých se přestřelky gangů strhly. Nic na tom nemění ani masivní policejní zátahy.

„Vím, že pro obyvatele těchto čtvrtí je to úleva, když vidí, že policie vede operaci na potlačení drogové kriminality. Ale vyřeší se všechno za tři týdny? Bude to stačit? Nejsme si tím moc jistí,“ svěřila se Karima Mezienová, matka oběti drogových gangů.

Podobných operací už tamní obyvatelé mohli vidět celou řadu. „Vyžadovalo by to teď opravdu mimořádně masivní investice do vyšetřujících soudů, abychom dokázali posílat do vězení ty, kdo vraždí v našich čtvrtích,“ řekl poslanec za Marseille Sébastien Delogu.

Otázkou je, co si soudy počnou v případě, že je nájemný vrah nezletilý. V šedesáti procentech stíhaných případů je pachatelům mezi 14 a 21 lety. Touží po penězích, jsou tvární a nejsou členy gangu: pro drogové bossy je to ideální způsob, jak pro sebe snížit riziko surového podnikání.