TÉMA

Korea

„Na veřejné popravě nesmíte plakat.“ Spisovatelka Špitálníková přiblížila v Hyde Parku Civilizace život v KLDR

„Naučila jsem se nesoudit, dívat se optikou lidí, kteří se narodí v totalitním režimu. A morálka není vrozená, ale naučená.“ To jsou hlavní zkušenosti, které dal pobyt v Severní Koreji spisovatelce Nině Špitálníkové. V Hyde Parku Civilizace popsala, jak každodenní realita v tomto komunistickém režimu vypadá a jak se tam žije obyčejným lidem.
11. 3. 2024|

Na Asijských hrách jsou poprvé jako medailová disciplína videohry. Sní i o cestě na olympiádu

V sobotu začaly Asijské hry. Konají se v čínském Chang-čou a jsou po Pekingu v roce 1990 a Kantonu v roce 2010 třetími asijskými hrami, které Čína pořádá. Zároveň se jedná o největší mezinárodní sportovní akci v Číně od pekingské zimní olympiády v roce 2022. Pro fanoušky moderních technologií jsou zásadní tím, že zde poprvé mezi klasickými sporty soutěží i sporty elektronické. A to v rovnocenném postavení, jako medailové disciplíny.
25. 9. 2023|

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

V Česku je třetí nejnižší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí z Evropské unie, zjistila OECD

Česko má v kontextu Evropské unie velmi nízký podíl lidí s vysokoškolským vzděláním. Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ho získalo necelých 27 procent lidí ve věku 25 až 64 let, což je v EU třetí nejnižší podíl. Relativně nižší počet absolventů je pouze v Itálii a Rumunsku. Celounijní průměr je 38 procent vysokoškolsky vzdělaných lidí.
16. 9. 2023|

Hongkong se připravuje na vypouštění vody z elektrárny Fukušima. Proces potrvá několik desetiletí

Japonsko brzy začne vypouštět vyčištěnou vodu z jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu. Po splnění všech standardů to povolila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Proces, který potrvá třicet až čtyřicet let, kritizují sousední země v severovýchodní Asii, zejména Čína. Jejím nejdůraznějším mluvčím se stal Hongkong.
2. 8. 2023|

Chudý a izolovaný, demokratický a bohatý. Oba korejské státy slaví 70 let příměří

Severní Korea předvedla ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi tradiční vojenskou přehlídku, včetně zakázaných raket a dronů, které imitují americké bezpilotní stroje. Ministr se spolu s čínskou delegací účastní v Pchjongjangu oslav sedmdesáti let od uzavření příměří, které zastavilo korejskou válku. Milník si připomínají i v demokratické jižní části poloostrova.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 23:06|

Americký výrobce čipů Onsemi zvažuje v Rožnově pod Radhoštěm investici dvou miliard dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi chce investovat dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun) do rozšíření výroby. Ve hře je kromě závodů v USA a Koreji také Rožnov pod Radhoštěm na Valašsku. Společnost má rozhodnout do letošního podzimu. Pokud by se Onsemi rozhodl investovat v Rožnově, bylo by to podle starosty Jana Kučery (Nezávislí Rožnováci) ve stávajícím areálu společnosti v průmyslové zóně a znamenalo by to asi tisícovku nových zaměstnanců. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) označil případnou investici za jednu z nejvýznamnějších v Česku.
27. 7. 2023|

Český lékař, který podle obžaloby obtěžoval hygieničku v Jižní Koreji, dostal pokutu

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace ministra dopravy Martina Kupky (ODS) údajně v opilosti osahával hygieničku, spáchal podle soudu přestupek a dostal pokutu 170 tisíc korun. Uvedl to server Lidovky.cz, kterému informace potvrdil český právní zástupce lékaře Julius Kramarič. O rozsudku, který počítá s pokutou, a nikoli s odnětím svobody, následně informovalo také ministerstvo zahraničí.
5. 7. 2023|

Jihokorejci omládli. Opouštějí tradiční systém počítání věku

Být o pár let mladší nemusí být jen nesplnitelným snem, ale realitou. Jihokorejci omládli až o dva roky. Nejedná se ovšem o žádný trik nebo zázračný kosmetický zákrok. Soul pouze zrušil tradiční systém počítání věku a přešel k mezinárodní normě, kterou využívá zbytek světa.
29. 6. 2023|

Lidstvo bude největší kolem roku 2040. Pak se začne rychle zmenšovat, říká nová prognóza

Počet lidí na planetě Zemi by podle nové prognózy projektu Earth4All mohl dosáhnout maxima 8,5 miliardy už v roce 2040 a do konce století výrazně klesnout. OSN přitom ve své zprávě zveřejněné loni v létě předpověděla, že počet lidí bude nejvyšší až v roce 2080, a to na úrovni 10,4 miliardy, připomíná agentura DPA.
28. 3. 2023|

Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:48|

KLDR provokuje dělostřelbou a přelety letadel. Soul vyslal stíhačky

Jižní Korea v pátek vyslala do vzduchu desítky svých válečných letounů, včetně stíhaček F-35A, v reakci na 180 přeletů severokorejských vojenských letadel nedaleko společné hranice. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu. Několik hodin předtím Severokorejci cvičně odpálili více než 80 dělostřeleckých střel.
4. 11. 2022|

Na korejské hranici roste napětí. Sever a jih vypálily varovné výstřely

Jižní Korea a KLDR si v pondělí vyměnily varovné výstřely v blízkosti sporné západní námořní hranice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na armády obou zemí. Incident se odehrál v době zvýšeného napětí mezi Pchjongjangem a Soulem kvůli nedávným raketovým testům Severní Koreje.
24. 10. 2022|

KLDR odpálila další dvě balistické střely. Jde o šestý test za posledních dvanáct dní

Severní Korea vypálila dvě balistické střely ve směru na své východní pobřeží, uvedla ve čtvrtek japonská vláda. Podle japonské agentury Kjódó, která se odvolává na vládní představitele, rakety nejspíš dopadly mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Jak poznamenala agentura Reuters, jde o šestý test za posledních dvanáct dní. Poblíž jihokorejské hranice rovněž přeletělo nejméně dvanáct severokorejských bojových letounů, na což Soul reagoval vysláním třiceti svých strojů.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 13:46|

Severní Korea odpálila dvě balistické střely do Japonského moře

Severní Korea v sobotu odpálila do Japonského moře dvě balistické střely. Oznámily to jihokorejské a japonské úřady. Jde o čtvrtý takový krok Pchjongjangu za méně než týden, uvedla japonská agentura Kjódó.
1. 10. 2022|

KLDR podle Soulu odpálila dvě rakety. Jihokorejský prezident zopakoval nabídku pomoci

Severní Korea ve středu časně ráno odpálila ze svého západního pobřeží dvě rakety směrem ke Žlutému moři, upozorňuje jihokorejská armáda. Rakety byly vypáleny v době, kdy vojáci Jižní Koreje cvičí se svými kolegy z USA. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol zopakoval, že je ochotný poskytnout KLDR ekonomickou pomoc.
17. 8. 2022|

Biden v Jižní Koreji zahájil pětidenní návštěvu Asie. Očekává se provokace od KLDR

Americký prezident Joe Biden zahájil návštěvu Jižní Koreje. Na americké letecké základně v Osanu na severozápadě země jej přivítali jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin a generál velící americkým jednotkám v Jižní Koreji Paul LaCamera společně s dalšími americkými a jihokorejskými představiteli.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:15|

Jak na odklon od ruského plynu: Problém tkví v palivech i přístupu k obnovitelným zdrojům, míní experti

Ruská agrese na Ukrajině znamenala pro Evropu doposud nevídaný impulz pro přehodnocení energetické politiky. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) už minulý měsíc řekl, že chce „vyvléct Česko z ruské energetické smyčky“ do pěti let. Podle oslovených odborníků je ale k dosažení tohoto cíle potřeba nejen přehodnotit energetickou politiku země, ale také uvažování o zdrojích energií a tepla jako takových.
6. 5. 2022|

Čím častěji jsou na internetu, tím jsou nešťastnější. Velká studie popsala stav 30 tisíc teenagerů

Průzkum provedený mezi necelými třiceti tisíci středoškoláky v Jižní Koreji odhalil souvislost mezi délkou času stráveného na internetu mimo výuku a duševním zdravím. Studie odhalila, že dospívající, kteří trávili více času na internetu, měli vyšší míru stresu a také častěji pociťovali smutek a měli sebevražedné myšlenky.
27. 3. 2022|

Sedmidenní incidence v Česku klesla pod 500. V Německu se blíží rekordní hodnotě

V úterý v Česku přibylo 10 498 nově potvrzených případů covidu, o 217 méně než před týdnem. Nižší byl ale i počet provedených testů. Podezření na reinfekci je u 1971 dalších lidí. Sedmidenní incidence klesla po téměř dvou týdnech pod 500 nových případů v přepočtu na sto tisíc lidí. Naopak v Německu toto číslo vzrostlo na 1734,2 a přiblížilo se tak rekordní hodnotě 1735,0, které incidence dosáhla v sobotu ráno. Počet lidí, kteří se v Koreji nakazili koronavirem, přesáhl deset milionů.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 15:33|

S válkou na Ukrajině se zastavila půlka světové produkce neonu potřebného k výrobě čipů

Dva přední dodavatelé neonu na Ukrajině museli kvůli sílícímu ruskému útoku přerušit výrobu. Země se na celosvětových dodávkách suroviny důležité pro výrobu čipů podílí zhruba z poloviny. Hrozí tak zvýšení cen čipů a jejich větší nedostupnost, upozorňuje televize CNN.
12. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Policie zatýká řidiče blokující Ottawu, Německo je podle vlády za vrcholem omikronu

Po třech týdnech protestů proti koronavirovým opatřením kanadští řidiči kamionů stále blokují centrum Ottawy a tamní policie začala se zatýkáním. Kvůli stoupajícímu počtu pozitivně testovaných odložily hongkongské úřady volby správce města, které se měly konat na konci března. Počty nakažených stoupají také v Koreji. V Německu naopak podle ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha ustupuje omikronová vlna a už by nemělo hrozit přetížení nemocnic.
18. 2. 2022|

Severní Korea podnikla další raketový test, druhý během jednoho týdne

Severní Korea přes své východní pobřeží zkušebně odpálila pravděpodobně další balistickou raketu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila jihokorejská armáda. Severokorejská státní média uvedla, že se jednalo o další úspěšný test hypersonické střely.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:38|

Svět vzdává hold válečným veteránům. Jejich den se v Česku oficiálně připomíná od roku 2004

Na čtvrtek 11. listopadu připadá Den válečných veteránů, který se slaví už od roku 1918, kdy skončila první světová válka. Lidé si tento den připomínají v řadě zemí po celém světě včetně České republiky. Například na náměstí Míru v Praze je po celý den připraven program, mimo jiné je tam vystavena historická i současná vojenská technika české armády. Pietní akce proběhla i na pražském Vítkově. Premiér Andrej Babiš (ANO) tam připomněl legionáře, bojovníky z války i novodobých misí. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ocenil zapojení armády do boje s koronavirem.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:27|