Jihokorejci omládli. Opouštějí tradiční systém počítání věku

Horizont ČT24: Jihokorejci zavedli klasické počítání věku (zdroj: ČT24)

Být o pár let mladší nemusí být jen nesplnitelným snem, ale realitou. Jihokorejci omládli až o dva roky. Nejedná se ovšem o žádný trik nebo zázračný kosmetický zákrok. Soul pouze zrušil tradiční systém počítání věku a přešel k mezinárodní normě, kterou využívá zbytek světa.

Ulice Soulu se díky jednomu rozhodnutí úřadů s určitou nadsázkou vrátily do minulosti. Jednapadesátimilionová jihokorejská populace totiž doslova přes noc omládla. „Příští rok mi mělo být 30 let. Díky novému systému je mi ale o dva roky méně. Je skvělé cítit se, jako byste mládli, a pocítit, že máte třicítku o něco dál,“ popsala úřednice Čoj Hjun-Ji.

Tradiční korejský systém automaticky počítal s tím, že je narozenému dítěti okamžitě jeden rok. O další pak všichni Jihokorejci zestárli vždy přesně 1. ledna. To znamená, že novorozeně, které přišlo na svět 31. prosince, už hned na Nový rok oslavilo druhé narozeniny.

„Budu studovat zahraničí ve Spojeném království a myslím, že je méně matoucí, že nemusím vysvětlovat, co je korejský věk, a řeknu ten mezinárodní, jako mají lidé v jiných zemích,“ uvedla studentka Han Če-Jon.

Změnu prosazoval hlavně prezident Jun Sok-jol, který se loni chopil úřadu. Politici tradiční systém počítání věku kritizovali hlavně kvůli tomu, že asijský technologický gigant kvůli tomu v mezinárodním prostřední působil zpátečnicky. „Očekáváme, že ve velké míře zmizí spory, stížnosti a společenský zmatek, jak určovat věk,“ řekl jihokorejský ministr pro vládní legislativu Lee Wan-Kju.

Tradiční věkový systém nemizí zcela

Jižní Korea si ponechá výjimky, kdy bude ale určovat stáří stále jinak než zbytek světa. V určitých případech bude počítat s tím, že čerstvě narozenému dítěti je sice nula let, ale každého 1. ledna zestárne o rok. Například jedinec, který slaví plnoletost až v červnu, bude podle úřadů dospělý ihned úderem Nového roku.

Tento speciální přístup se zachová třeba u odvodu do armády, nástupu do školy nebo určování věku, od kterého mohou lidé pít alkohol. „Bál jsem se, že mi zakážou pít alkohol, když mi je 20 (podle tradičního korejského věku). Ulevilo se mi, že budu moct pít dál,“ svěřil se student Nam Seo-Hjon.

V minulosti stáří určovaly odlišně i jiné asijské země, například Čína nebo Severní Korea. Podle některých teorií před staletími započítávali do věku člověka i prenatální období. Jiní tvrdí, že asijský starověký početní systém neoperoval s nulou, a tak automaticky muselo být dítě po narození rok staré.