TÉMA

STK

Prodejci tají nehody i najeté kilometry, auta i tak mohou získat osvědčení z STK

Až třetina aut na českém trhu má přetočený tachometr. Uvádějí to firmy, které nabízejí prověření původu vozů. Podle nich jsou kupující stále opatrnější a víc využívají těchto služeb. Kromě pravého počtu najetých kilometrů prodejci mohou tajit třeba i dřívější nehody.
8. 11. 2023|

Na technickou kontrolu musí i elektromobily. Řidiči ale ušetří za měření emisí

Více než tisíc elektromobilů musí letos projít technickou kontrolou. Jsou to ty první, které v Česku začaly jezdit před čtyřmi lety. Letos se za prvních sedm měsíců prodalo přes tři a půl tisíce bateriových aut – zájem tedy roste. Revize stojí stejně jako u spalovacích motorů. Řidiči ale ušetří za měření emisí.
31. 8. 2023|

Majitelé veteránů budou muset se svými vozy na STK. A to jednou za pět let

Majitelé veteránů budou muset od září absolvovat pravidelné prohlídky ve Stanicích technické kontroly. Zavedením takzvané STK chce mít stát lepší přehled o tom, jaká auta a v jakém stavu na českých silnicích jezdí. Oproti běžným vozům budou kontroly veteránů povinné jednou za pět let.
17. 8. 2023|

Kontrolou emisí projdou i auta s poškozeným filtrem pevných částic, zjistil štáb ČT24

Až třetina kontrolovaných vozů na českých silnicích nesplňuje emisní normy. Ministerstvo dopravy už loni nařídilo emisním stanicím, aby používaly kvalitnější techniku, která odhalí poškozené filtry pevných částic. Praxe se ale podle asociace techniků příliš nezměnila.
23. 1. 2023|

Liberec vydražil patnáct odtažených aut za 36 tisíc korun, většinou na díly

V Liberci vydražili prvních patnáct aut bez platné technické kontroly, která magistrát nechal odtáhnout z ulic. Přestože z některých vozů už byly jen vraky, prodaly se všechny. Do aukce se registrovalo sedmnáct zájemců, většinou chtěli vozy na náhradní díly. Dohromady dražba vynesla přes třicet šest tisíc korun.
10. 8. 2022|

Jezdí čím dál starší, ale zároveň zdravější auta. Asociace má podezření na podvody s kontrolami

Asociace emisních techniků opakovaně upozorňuje na podezření na podvody při technických kontrolách aut a měření emisí. Dokládá to daty, která jednotlivé stanice už tři roky musejí zapisovat do centrálního systému. Přestože je průměrné stáří vozů v Česku kolem patnácti let, oficiálně nevyhovuje jen minimum z nich. Ministerstvo dopravy si udělalo vlastní analýzu, výsledky ale nezveřejnilo. Že by nefungoval celý systém, resort odmítá.
4. 9. 2021|

Ve středu přibylo téměř 12 tisíc nakažených, covid-19 mají stále i tisíce zdravotníků

Ve středu přibylo v Česku dalších 11 928 potvrzených případů covidu, to je o 2600 méně než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie kleslo z hodnoty 0,97 na 0,91. Mezi nově nakaženými jsou i zdravotníci, za poslední týden jich bylo pozitivně testováno 1200. Vláda ve čtvrtek rozhodla, že dosavadní restrikce budou pokračovat i po 21. březnu, pouze povolí vycházky i mimo území domovské obce.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 21:09|

Platnost končících státních technických kontrol se prodlouží o deset měsíců

Platnost státních technických kontrol (STK) aut se kvůli koronavirové krizi prodlouží o deset měsíců. Opatření platné pro celou Evropskou unii se týká technických kontrol propadlých od loňského září do konce letošního června. Nebude však platit pro už jednou takto prodloužené STK. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Už dříve úřady automaticky prodloužily platnost končících řidičských průkazů.
18. 3. 2021|

Některé stanice při měření emisí podvádí, míní Asociace emisních techniků a opravářů

Asociace emisních techniků a opravářů (ASEM) má na základě dat ministerstva dopravy podezření, že řada stanic při měření emisí podvádí. Z její analýzy vyplývá, že i přestože je průměrné stáří aut v Česku kolem čtrnácti let, testy emisí na STK úspěšně projde až 98 procent aut. V sousedním Německu, kde je průměrné stáří devět let, uspěje jen 93 procent vozů.
29. 9. 2020|

Technické kontroly přímo v ulicích mají své výsledky. Emisní limity překročilo sedm procent aut

Každé čtvrté auto z těch, u kterých policisté zkušebně měřili emise přímo na ulici, nesplnilo stanovené limity. Ze všech, které zastavili na mimořádnou kontrolu, to bylo sedm procent vozidel. Při vyhodnocení prvních výsledků měření na to upozornili ministři dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle Brabce jde hlavně o problém s nefunkčními nebo dokonce odstraněnými filtry pevných částic.
5. 12. 2019|

Policii v Praze při kontrole „dýchne“ i auto. Město pořídí přístroje na měření emisí přímo v ulicích

Při cestách autem po Praze bude řidičům hrozit, že je zastaví policisté a vozu začnou na místě měřit emise. O pravidelném měření přímo v ulicích hovoří memorandum, které uzavřelo hlavní město s republikovou policií. Probíhat by mělo každý týden, při smogu ještě častěji.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 15:37|

Tisícovka aut neprošla po zpřísnění pravidel emisními kontrolami

Emisními kontrolami neprošlo od loňského zpřísnění pravidel tisíc automobilů. Vyplývá to z informací ministerstva dopravy. U všech kontrolovaných vozidel byl nevyhovující technický stav filtru pevných částic. Auta, která emisní kontrolou neprojdou, přesto mohou pokračovat dál v kontrole na STK. Na odstranění závady pak mají řidiči měsíc.
9. 6. 2019|

Bourané auto se při neodborném servisu může stát hrozbou. Změnit to mohou certifikované opravy

Sdružení dovozců automobilů jedná s ministerstvem dopravy o zavedení systému certifikovaných oprav. Měl by zabránit tomu, aby se na silnice dostávala neodborně opravená auta po nehodách. Teď se těžko zjišťuje, kdo a jak rekonstrukci po těžké havárii provedl. Neodborně opravená auta se přitom mohou dostat do prodeje a nového majitele, který o opravě neví, při případné další nehodě ohrozit.
8. 2. 2019|